Vyhledávání
Živá rybka ano či ne?
6.6.2004 | HaD | 21.581 zobrazení | 151 odpovědíPište sem své názory a věcné argumenty pro a proti!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 6. června 2004 ve 23:48 ® HaD
-
cajda: jen doufám, že to neříkáš jen proto, že sumce chytám já a myslíš to upřímně obecně
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:44 ® Čajda
-
DaH:Já vím koho máš na mysli,ale s tím asi nic neuděláme. Je potřeba vysvětlovat si pro a proti a hlavně tomu dát jasné mantinely. Např. lov sumců. Já bych opravdu nepožadoval radikální zákaz lovu na živou(nesnáším radikální řešení),ale asi to bude vyžadovat ústupky s obou stran.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:41 ® pupak
-
Sorry pánové, ale jestli si do toho necháme moc kecat těma lůůůmenama z parlamentu potažmo „psychopatickejma lovičema volebních preferencí“ tak se můžeme dočkat toho, že si na klacky budem přivazovat foťáky a máme po rybařině. Někdo nezodpovědnej kdysi kdesi připojil k činnosti zvané RYBOLOV přívlastek SPORTOVNÍ a blbost byla na světě. Jestli někdo kecá myslivcům do oboru aby praktikovali STŘEL A PUST? Blbost co ! Nedá se nic dělat ať se to někomu líbí nebo ne rybařina JE LOV! Oproti myslivosti máme výhodu, že rybu nemusíme usmrtit ale můžeme jí pustit zpět. A k ulovení některých druhů je nutno použít živé nástrahy s tím se nedá nic dělat. Takže nejsem pro zákaz LOVU na živou nástrahu.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:38 ® HaD
-
sedum: možná jsem prostě špatnej člověk, ale já chci prostě dál chytat i sumce na ryby, plotice na chrostíky pod jezem, vláčet, muškařit, zajít si na úhoře atd. Rybařina je velmi pestrá a mě se líbí všechny její barvy a nerad bych měl tu paletu černobílou.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:34 ® HaD
-
cajda: hádej, kdo nejvíc šíří to o té rybce a kdo z toho má největší radost (a zisk) ať už to pravda je či není? Výrobci boilie to nejsou… , čí je to tedy asi loby?
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:31 ® Čajda
-
DaH:Souhlasím,ale proč to tak je nevím. Možná,že je to taková úlitba ochráncům. Těch problémů je spousta a ta rybka je nejvíc na očích a dá se na tom nejvíc vytřískat. Myslím tím zviditelnit. Když se bude prosazovat ochrana žížal,každej si pomyslí svoje,mávne rukou a hotovo. Ale ryba,to je něco jinýho. Ale možná že to přeháním,já opravdu nevím.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:31 @
-
Ano,smrt k životu patří, ale zabíjet jakékoli zvířatko z vlastní vůle, je pro někoho těžkost, kterou ne každý dokáže pochopit. Jsou zkrátka mezi námi takový lidi, kteří tyto věci berou svým způsobem přes svědomí a přitom ví, že to ji jinak nejde a že je už je to tak na světě zařízeno,že něco musí umřít aby ostatní žilo.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:22 ® HaD
-
cajda: to je pravda, ale pak je podle mě stejně „neetické“ chytat na jakéhokoliv červa, žížalu apod. A proč se nikdo nepokouší zakázat lov na tento typ nástrah!
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:17 ® dudu
-
Já maso jím , ale jako dítě jsem musel držet kůzle co se zabíjelo a bylo to něco hroznýho, do dneška (30 let) si to pamatuju. Podobně drsně na mě působí přeprava prasat a skotu,nebo to jak ti rybáři na moři mají plný lodě ryb a šlapou v tom. Proti rychlýmu zabití nic nemám, to už je ten život.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:17 ® Čajda
-
DaH:Rozhodně jsem se neurazil. Mě opravdu nedělá problém něco zabít. Jsem z vesnice a měli jsme doma hospodářství. Zabíjel jsem králíky,slepice atd. Ale když už musím něco zabít,tak musím mít důvod,ale i tak to dělám strašně nerad. A napichovat živou rybu na háček jenom proto,abych na ni chytil jinou rybu mi jako dostatečný důvod prostě nepřipadá. Ale znovu opakuju to je pouze můj názor a nikomu ho ani v nejmenším nehodlám vnucovat.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:04 ® HaD
-
cajda: A maso jíš? Na kterém poli roste? Nemyslím to špatně a doufám, že jsem Tě neurazil, ale k životu smrt prostě patří.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 23:00 ® Čajda
-
DaH:Máš pravdu,ale já jsem asi v tomhle magor. Já nezabiju co nemusím,dokonce ani mouchu. Když to jde,tak ji pustím oknem. Ještě nedávno jsem se omlouval žížale,když jsem ji napichoval na háček. Ale nikomu to prosím neříkej,srejně by ti to nikdo nevěřil.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 22:59 ® Láďa
-
DaH:ano to máš pravdu,ale já chtěl říci,že i hospodáři by se měli zamyslet.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 22:54 ® HaD
-
cajda: nikdy neříkej nikdy…
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 22:51 ® HaD
-
Láďa: Ale ty sumci už tam jsou, nebo ne? A co pak s nimi? Počkáš až vymřou a budeš doufat, že se nevytřou? Co bys nasazoval na úkor těch sumců? Ještě více kapra?
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 22:48 @
-
Quote: On 2004–06–06 21:39, Cajda napsal: Taky jsem na tom jako Sedum a Dudu. Nikdy jsem na živou rybku nechytal a ani nikdy chytat nebudu. Do loňského roku jsem nechytal ani na žížaly. V poslední době semtam udělám vyjímku,ale strašně málo. Nedělá mi ani tak problém tu rybku zabít,ale mrzí mě,že jí beru šanci zachránit se útěkem,kterou jí přikazuje pud sebezáchovy a příroda umožňuje. Pokud se nedá některá ryba ulovit jinak než na živou,tak ji prostě nikdy neulovím. Dá se s tím docela slušně žít. Máš docela dobrý názor !!!
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 22:47 ® Čajda
-
Když jsem to po sobě znova přečet,až mě zamrazilo. Nechci aby si někdo myslel,že chytání na živou nějak odsuzuju. Je to technika jako každá jiná,jenom jde mimo mě a u ostatních mě to vůbec netrhá žíly.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 22:39 ® Čajda
-
Taky jsem na tom jako Sedum a Dudu. Nikdy jsem na živou rybku nechytal a ani nikdy chytat nebudu. Do loňského roku jsem nechytal ani na žížaly. V poslední době semtam udělám vyjímku,ale strašně málo. Nedělá mi ani tak problém tu rybku zabít,ale mrzí mě,že jí beru šanci zachránit se útěkem,kterou jí přikazuje pud sebezáchovy a příroda umožňuje. Pokud se nedá některá ryba ulovit jinak než na živou,tak ji prostě nikdy neulovím. Dá se s tím docela slušně žít.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 21:25 @
-
Otázka měla původně znít: Živá rybka na sumce ano,či ne? Pak by to bylo úplně jasný!!!!!!!! ANO. Bral jsem tuto otázku všeobecně, třeba živá rybka na pstruhy,boleny,štiky a ryby možné chytat na umělé nástrahy apod. NE!. Tak jak říkal Pupak – Hovgh. [ Upraveno sedum dne 2004–06–06 v 20:26 ]
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 21:17 @
-
Dudu: Máš moje sympatie !!!!!!!!!
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 21:11 ® Láďa
-
Jsem jasně pro zákaz. Jak jsem psal v diskusi a David to tady taky naťuknul. Na sumce ano,ale min 25cm. A co se týká budoucího přemnožení sumců na revírech,tak bych to tak neviděl,že za to bude moc rybolov bez nástražních rybek. Jenom co ty paka z ÚS Hl. města Prahy nasypali za obrovské množství sumců do Berounky. V květnu jste nemohli jít na úhoře kvůli 30cm sumečkům!!!!!Tam bude ta chyba!!!!!
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 20:29 ® pupak
-
Sumec jinak nejde HOVG! Kdo to nechce tak ať je chytá třeba na gumovýho kačera do vany.
reagovat - Neděle 6. června 2004 v 18:42 ® dudu
-
Jsem na tom podobně jako Sedum ,manželka říká že spíš než nějaký zvíře zabiju ji. S chytáním na živou nesouhlasím ani ne tak z hlediska té rybky, ale z toho, že hodně chycených štik už to nerozdéchá. Samozřejmě ani wobler není moc dobrý, už se mě podařilo taky pstruhovi vyrazit oko,naštěstí měl míru jinak nevím co bych s ní dělal. Asi bych porušil RŘ. Já bych to povolil s tím ,že by byla stanovena minimální délka a nesměla by to být tzv. ušlechtilá ryba. Jinak s tím nic asi neuděláme zákon už platí, příští rok to dají do RŘ a je hotovo, i když s naší kvalitní byrokracií je možný všechno.
reagovat - Neděle 6. června 2004 v 17:53 ® HaD
-
sedum: jen piš, není důvodu proč klidně nepopsat celou stranu a hlavně se za nic neomlouvej. Je to Tvůj názor a na tom není nic zlého. Mě hlavně vadí, když mě třeba někdo kritizuje za něco, co sám nezná. Jsou lidi, který snad nikdy sumce nechytli a snaží se mě přesvědčit, že přívlač je na ně to pravé. Jasně, dá se tak ulovit, proč ne, ale kolik velkých sumců v sezóně pluje vodou s urvaným woblerem v hubě? Jde o to, že chceme ryby chránit proti trápení-tedy nechytat na živou rybku. Když si ale vezmu mušák, potrápím a vystresuju za hodinku dvě třeba 20 ryb. Napíchnu-li žížalu (mnohem více rozšířený způsob než rybka), trápím ji. Kdo se cítí být tím, kdy může určit zda je rybka víc než žížala? Já? Ty? Někdo jiný? Samotný rybolov je v podstatě nezákonný, protože trápímě živé tvory za účelem vlastního potěšení. Když chytám na rybičku, trápím jednu několik hodin. Když stejnou dobu půjdu na plavačku, chytím v pohodě 50–100 ryb, které budu trápit. Sice méně, ale více živých tvorů. Co je horší????
reagovat - Neděle 6. června 2004 v 17:13 @
-
DaH: Vím,že můj názor je trochu ustřelenej a vím, že na sumce a větší dravce to bez živé návnady nejde. Sumce jsem ještě nelovil a ani o ty větší dravce jsem se nepokoušel. Dával jsem přednost větším třpytkám a woblerům namísto živých návnad, když byla možnost ulovit větší rybu. Jinak se omlouvám za delší řádky a budu se snažit býti stručnější a k věci. Takže ještě jednou promiň a trochu se zamyslím.
reagovat - Neděle 6. června 2004 v 16:54 ® HaD
-
sedum: pohoda, každý má nárok na názor ať je jakýkoliv, ale jak chceš potom ryby jako je sumec ve vodách chytat? Vźdyť přirozeného nepřítele až na člověka nemá, tak jak? A až mi budeš Ty nebo ostatní radit, neteoretizujte prosím, pište jen to, co se Vám dlouhodobě v praxi osvědčilo a ulovili jste tak alespoň desítku sumců nad 1m.
reagovat - Neděle 6. června 2004 v 16:51 ® HaD
-
Já jsem to už párkrát psal, u jakéhokoliv dravce si jeho lov vč. trofejních kusů umím bez rybek představit. U sumce až na pár revírů naprosto ne. Kdyby to bylo efektivně možné, loví se na všech světových lokalitách (Pád, Ebro, Róna, Dunaj atd. atd.) např. přívlačí. Tak to ale není. Proto bych třeba souhlasil se selektivním lovem na živou např. o délce min. 25–30 cm. Menší rybky klidně zákaz. Ty se dají v pohodě nahradit gumou či woblerem a tak to taky osobně dělám.
reagovat - Neděle 6. června 2004 v 15:02 ® mirmen
-
sedum: za názor by Tě nikdo kamenovat neměl. Slimáky, žížaly atd. z chodníku nebo silnice přenesu taky. Ale dovedu zvíře i zabít a nic mi to nedělá. Krůtu,prase,králíka nebo rybu. Prostě to beru jako součást života. Jsme primáti, lovci a sběrači. Na jednu stranu jsme změnili původní přirozenou přírodu v civilizovanou krajinu. Monokultury v lesích, široké lány, regulované řeky. Vyhladili jsme dravce nebo je tvrdě omezili. Vždyť i těch pár kormoránů a vyder nesnášíme, stejně jako myslivci rysa nebo jezevce. Spousty živočichů hynou, někteří pomaleji, jiní rychle. Dokonce i při chůzi po pěšině nebo po louce zabíjíme. Většinu ryb pouštím, ale napíchnutí několika desítek živých rybek na jednoháček mne nestresuje, mou mysl netíží. A dravce chytám i na mrtvou i na živou dost šetrně. Vloni jsem na živou dravce za jícen nechytil. Na mrtvou na dno (na candáta )jsem štiku za jícen dostal.
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 14:52 @
-
Hoši,pokud zde mohu ventilovat svůj názor,za který mne budou chtít někteří kamenovat,tak ho sem dávám, ačkoliv vím,že dráždím hada bosou nohou!!! Jsem zásadně proti používání živých nástrah. Jakýkoliv. I když napichuji žížalu,tak si připadám jako vrah!!! Když vytáhnu rybu,tak je mi ji tak líto,že ji okamžitě usmrtím,nebo ji pustím. Proto používám háčky takové,kde zamačkávám zpětné hroty. Vím,že mi můžete oponovat,že taková ryba bolest jako takovou necítí,problémem je,že já ji cítím a teď mám pocit,že bych měl jít navštívit psychiatra!!! Je mi zkrátka líto všeho, co může člověk z vlastní vůle zabít. Už jsem na tom tak blbě,že když vidím např. hlemýždě jak se plazí přes silnici,tak ho vezmu a přenesu, aby ho někdo nepřejel. To je moje typická vlastnost a teď volejte psychiatry!!! Na otázku jestli nástražní rybky ano,či ne, tak odpovídám NE. Je to můj vlastní názor,který se většině z Vás nelíbí, ale na jasnou otázku jasná odpověď! Věřím,že dokážete pochopit rozdílné názory a že se nemusím bát rozmlácených oken!!!
reagovat - Neděle 6. června 2004 ve 12:41 ® mirmen
-
I v zemích, kde je lov na živou zakázán, existují vyjimky. Např. v některých spolkových zemích Německa hospodář může na revíru povolit odchyt velkých dravců na živou. Stanoviště dravce zjištěno echolotem, nástraha živá. U velkých štik a sumců.
reagovat