Chytej.cz

vláčená mrtvá rybka necteno

29.11.2005 | rett.rett | 5.279 zobrazení | 30 odpovědí

vláčená mrtvá rybka,nemám zkušenosti s tímto zpusobem lovu,proto jsem vás chtěl požádat o vaše zkusenosti a poznatky. byl bych moc rad aby se rozebrali montáže,chtěl bych vědět i něco o vláčení větších rybek na řekách,v proudu. předem děkuji za rady a odpovědi rett. rett

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 8. prosince 2005 v 18:51 ® rett.rett
rett.rett

všem dekuji za ohlasy rett

reagovat
Úterý 6. prosince 2005 ve 14:26 ® rett.rett
rett.rett

chtel jsem vedet jak se rybky vodí??jaka montáž je lepsi pro lov z lodky a tak????deku­ji rett

reagovat
Pondělí 5. prosince 2005 ve 20:10 ® rett.rett
rett.rett

kluci a jake zkusenosti mate s timto lovem z lodky???tam to zvedani musi byt super????rett

reagovat
Pondělí 5. prosince 2005 v 7:28 ® RASTOK

najlepšie pracuje a najdlhšie vydrží čerstvá. november, december musí stačiť mrazená

reagovat
Sobota 3. prosince 2005 ve 22:39 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

rett: No to je prívě ono, když už na ně chci chytat, tak je nemám Takže si vždy říkám, že letos určitě nějaké do mrazáku vezmu. Ale prd…

reagovat
Sobota 3. prosince 2005 ve 20:50 ® rett.rett
rett.rett

a co se tyče rybek ????zasobujete se predem??? nebo je chytate u vody cerstve???rett

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 ve 21:56 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Dědek: Ačkoli velmi rád vláčím s přívěsem, tak na mrtvou rybku používám zásadně průběh, ale jde jenom o zvyk.

Rett: Tak sežeň rybky a přijeď

Dudu: člověče, s mrtvolou moc neváznu. A navíc chytám na jednohák, takže tohle riziko je mizivé. To bych si musel vyčítat i urvanou gumu, vím, že to zní nesmyslně, ale i tu dravec ze dna vezme…

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 v 19:48 ® rett.rett
rett.rett

kluci nenajde se nekdo kdo mi to potahavani mrtvoli UKÁZAL V REALU????RETT

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 v 19:43 ® rett.rett
rett.rett

dudu:nechci trhat mrtwoli,stejně budu chytat na jednohak.

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 v 19:39 ® dudu

Jenom tak na okraj, jaký si myslíte že je další osud utržené a trojháky okované mrtvoly. Moje představy jsou děsivý, možná proto protože jsem skeptik.

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 v 17:40 ® rett.rett
rett.rett

když to tak posloucham tak uz vubec nepotrebuji ty drahe umele potvory vseho druhu!!!!diky vsem za nazory. rett

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 ve 14:29 ® Dědek
Dědek

BoBo-Falknov : tak ještě trochu zmatku okolo olůvka, teda pokud se použije. Kdo ho používá jako průběžné a kdo jako přívěs?

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 ve 14:04 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Rastok: Já myslím, že se shodneme – pokud to jde, tak bez olůvka, a pokud je potřeba házet dále a chytat při dně (hloubka), tak olůvko. A kde to olůvko je, záleží na vkusu každého soudruha

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 ve 13:37 ® RASTOK

BoBo-Falknov – ja sa ťa nesnažím poučovať, len poukazujem na to, čo si myslím, že je dôležité. jasne, že olovko podľa okolností

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 ve 13:18 ® PJ

Jak dlouhej návazec a z čeho, jakou zátěž používáte? Házíte ze břehu nebo jenom loďka?

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 ve 12:56 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Rastok: Nehádám se, ale jak daleko nahodíš bez zítěže? Prostě jsou místa, kde ta zátěž nutná je, jinak je zbytečné k vodě chodit. Jinak se zátěží v rybce mám úplně opačné zkušenosti – vůbec se mi nelíbí chod rybičky se zátěží v těle, ale to je věc názoru, takže já nebudu tvrdit, že to je dogma. Jinak já student už nejsem, ale něco málo už jsem taky odchytal…

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 ve 12:34 ® HaD
HaD

BoBo: pokud použiješ některý ze známých vláčecích systémků (např. Dahkovitch), tak se zasekává ihned. Jinak souhlas, že pokud máš jednoháček za hlavovou část (ať již za pysk, nebo přes oči), tak je potřeba chvilku vyčkat.

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 ve 12:22 ® RASTOK

BoBo-Falknov – 0.14 monofil + prutik do 12g a nemám problém s nahadzovaním malých rybiek aj bez olovka – možno to berieš ako banálnu blbosť, ale pre úspešné vedenie rybky, ktorá má imitovať umieranienie je to nepoužitie olovka rozhodujúce, to už je oveľa lepšie narvať to olovko do rybky. túto techniku mám prepracovanú do bodky, lebo ako študent som nemal prístup k umelým nástrahám z finančných dôvodou. jednoháčik je na náväzci z 0,18

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 v 7:54 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Rastok: No vidíš, to je právě potřeba vždy dopsat – konkrétní údaje. Já zase chytám i na menší rybky – do deseti čísel, pokud jdu na okyše a nebo chci přelstít candáta. Zrovna tak i s olůvkem. Nejčastěji chytám na stojáku bez lodi, kde hrana dna je kousek dál, než bych dohodil se samotnou mrtvolkou. A třeba dvojháček se mi vůbec neosvědčil.

reagovat
Pátek 2. prosince 2005 v 7:38 ® RASTOK

na rieke netreba dávať olovko, ani prepichovať mechúrik, ja dávam zásadne belicu /ouklej/, červenica, ani ostriež sa ani zďaleka tak „rajcovne“ nehýbu, dôveližité je dať veľký dvojháčik tesne za hlavičku, ak sa dá ďalej, rybka sa pri poťahovaní začne krútiť a bude mať neprirodzený chod, netreba sa báť, nechať rybku vyplávať na hladinu, veľa krát sa stalo, že mi ju zubatka vzala z hladiny. dôležité je dávať, čo najväčšie belice, teda 15 a viac a ako som spomínal, veľký dvojhák, týmto zabránite malým šťukám, aby to dostali cez pažerák…

reagovat
Čtvrtek 1. prosince 2005 ve 23:23 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Rastok: Souhlasím, ale asi to nepůjde na každé vodě, že?

reagovat
Čtvrtek 1. prosince 2005 v 16:51 ® rett.rett
rett.rett

rastok:to ale tak na lodce ne????chci to na reku myslis ze to pujde????rett

reagovat
Čtvrtek 1. prosince 2005 ve 13:05 ® RASTOK

. záťaž nedávam, kazí to chod rybky a je jedno, či je pri, alebo 50cm od rybky, ak chceš, aby šla rybka hlbšie, tak jej prepichni vzduchový mechúrik.

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 v 19:53 ® rett.rett
rett.rett

bobo:super dekuji,chtel jsem se zeptat jak daleko ta zatez???řádově si myslim 50cm??a nebude to spatne lítat??otevrel jsi mi jine obzory. rett

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 v 17:02 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

rett. rett: Čéče, sleduju tuhle diskuzi i na MRKu. V otázce píšeš, že nemáš žádné zkušenosti a pak s bohorovným klidem napíšeš, že záběr je stejný jako na umělou nástrahu… Jsi rozumný, když to uvidíš takhle najednou, tak Ti jistě dojde, že je to pitomina

Není to stejné – a teď proč. Při vláčce s mrtvou rybkou nastražuješ rybičku za pysk (pysky). To znamená že od háčku k ocásku je poměrně daleko . Žádnou umělou nástrahu s háčkem hned u hlavy (takřka před) neznám a vzhledem k tomu, že dravec často chytí rybku jen za ocásek, vede okamžitý zásek k vyškubnutí z tlamy. Letos a vlastně ani minulý rok jsem se k vláčení mrtvé pořádně nedostal a to hlavně z toho důvodu, že nejsem schopen (jinými slovy jsem líný) nachytat si včas vhodné rybky. Ale vláčel jsem mrtvou, a musím říct, že je to hodně efektivní metoda lovu. Často se stávalo, že jsem chytal s kamarádem, který ortodoxně vláčel uměliny a neměl ani drb, zatímco já už měl na kontě hodně okounů a štik. Sotva jsem ho „dokopal“ ke výměně umělin za mrtvou, začal tahat taky. Pokud vláčím mrtvou, vždy dávám lanko (na rozdíl třeba od rotaček). Sestava vypadá takto – na vlasec navléknu průběžné olůvko cca 5gr (podle vody), pod něj gumičku na ochranu uzlíku a pak lanko s karabinkou. Do karabinky jednoháček do vel. 1/0. NIKDY nedávám trojhák, a to z těchto důvodů:

• pokud to dravec vezme hlouběji, jednoháku ho snadno zbavím
  • po záseku jednohák sedí vždy líp, než trojhák
  • s trojhákem budu čistit dno

Záběr je většinou ztěžknutí nástrahy a po chvilce cviku hned poznáš, co je to za rybu. Štiku nechávám většinou trošku déle (fakt Ti neřeknu jak dlouho) a nikdy to nemá hluboko, není totiž jako okoun, kterej nástrahu ihned zhltne.

Rybku veď plynulými přískoky na dně, nebo nade dnem. Ideální je opravdu velmi pomalý pohyb, při neustále napnuté šňůře (záběr přichází nejčastěji při vyklesávání rybky, nebo naopak při „startu“). Pozor na dobře nastavenou brzdu, štika často vezme rybku hned pod nohama, když to nejméně čekáš (minulý rok jsem takhle při jediné vláčce s mrtvou přišel o parádní štiku). Jinak čím dále je zátěž od rybky, tím podle mne lépe. Jednak se chová přirozeně a hlavně déle na háčku vydrží.

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 v 16:20 ® Prutos
Prutos

rett. rett: Nesouhlasim. Vždy po záběru povolim vlasec a necham rybu asi 5 vteřin „zažrat“ Nikdy to nemelo za následek ohrožení rybího života! I větší štika umí uchopit rybku tak, že ji při okamžitém záseku netrefíš.

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 v 16:08 ® rett.rett
rett.rett

je to uplne stejne jako s kteroukoli umelou nastrahou!ten zaber musi byt uplne stejne rozeznatelny jako na twister. nikdy nic nenechavat zazrat!!!!!!!!to si myslim ze je dost na prd a nejsme zvirata. nejsem ochranar ale ryby jakoz to soupere si moc vazim!!!!je to tvor jen neumi mluvit a vyjadrovat bolest. jinak aby bylo co chytat. rett

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 ve 14:39 ® saky

vláčim xy let, ale s mrtvou rybkou sem to nezkoušel, jak to děláte, hned po záběru zásek, nebo nechat zažrat? A pokud necháváte zažrat tak rybku taháte s povolenou brzdou, nebo jak??

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 ve 13:59 ® Pavouk
Pavouk

Je to snadné,uěláš si návazec (z vázacího lanka nebo vlasce 0,40). Ja osobně používám přes rok lanko a na podzim a v zimě vlasec kvůli opatrnosti některých dravců. Takže k věci délka návazce -tak 20 až 30cm. Použiješ obratlík a na konci návazce uděláš dvojtý uzel(prostě smyčku na protažení dvojháčku)Pak rybku prošiješ přes hlavičku a vyjedeš v ocásku,kde háček zasuneš do rybky.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 21:37 @ 

já to používám takto : na vlasec průběžný olůvko (10 gr.) , zarážka , karabinka. karabinku rybičce prostrčim papulí,vytáhnu přes žábry,navlíknu trojhák, a jeden háček zapíchnu do rybky a dva jsou připravený na štiku. Takhle jsem ulovil svojí úplně první štiku.

reagovat