Chytej.cz

Uzly na FireLine? necteno

27.11.2005 | Prutos | 4.106 zobrazení | 13 odpovědí

Známý si nedávno pořídil na štikovou přívlač 0,17mm FireLine. Ztěžuje si že mu praskají uzly. Sám s ní zkušenost namám takže sem mu nedokázal poradit JAKÉ UZLY NA NÍ VÁŽETE VY?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 30. listopadu 2005 v 16:10 ® Prutos
Prutos

Díky všem! Bobo: stačí

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 v 15:56 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

FL používám – nepraská (při dodržení níže popsaných zásad). Stačí?

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 v 15:48 ® PV

Prutos: to bude asi tím že:

1. tato otazka byla již diskutována několikrát
  2. ostatní tiše souhlasí s informacemi a zkušenosmi již prezentovanými

Jen bych dodal, že dobře funguje dvojitý krvavý uzel ( váže se dvojitě ), opatrně dotahovat a slinit.

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 v 15:33 ® Hrouzek
Hrouzek

Tak nevim, my máme taky fire-line i ostatní šnůry a málo kdy prasknul uzel skoro vždycky to prasklo mimo uzel… Používáme dvojitej grinner a taky sliním,aby se to lehčeji utahovalo. Spíš se stávalo to,že při špatném uzlu,většinou u krvavého to prokluzovalo u grinera zatim nikdy.

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 ve 14:54 ® Prutos
Prutos

To jsou tu jen 4 (slovy „čtyři“) lidi jteří mají nebo měli FL?

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 ve 23:31 ® mirmen

alivio: u každýho suchýho materiálu je dotahování těžší oproti povrchu, který klouže. Prostě, kdo maže, ten jede, kdo maže ( sliní), ten líp dotahuje, líp řadí oviny k sobě.

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 v 19:31 @ 

mirmen : to já chápu,neboj se , ale nikdy jsem o tom neslyšel v souvislosti u pletených šňůr. U vlasce je mi to jasný.

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 v 19:23 ® mirmen

Alivio: naslinění – jedná se o snížení tření při dotahování uzlu ( a tím i o lepší dotažení , větší pevnost , menší namáhání vázaného materiálu).

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 v 15:17 ® Prutos
Prutos

Filip: Á, toť asi kámen úrazu! Díky

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 v 15:04 ® 

Důležitá věc !po odstřižení nechávej 2× delší konec,než si zvyklý o monofilu. Ve vodě,když pletenka nasákne vodu,tak uzel povolí. Mnohým rybářům se to jeví,jako že to prdlo v uzlu.!

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 v 9:40 ® indy

Já vážu stahovací „krvavý“ uzel se 6 oviny. V každém případě SLINIT a stahovat velmi POMALU a opatrně (při vázání na jakoukoliv pletenou šňůru). Tento uzel při správném postupu má 98% pevnosti šňůry.

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 v 9:27 @ 

Mirmen: pletenku naslinit??????To se dělá u vlasce,ale u pletenky????

reagovat
Neděle 27. listopadu 2005 ve 23:51 ® mirmen

Určitě je lepší, když praskne uzel než když se urve nástraha třeba s 50ti metry návinu

Většinou jsem línej a dělám obyčejnou smyčku ( 4–5 ovinů ) před dotažením.

Někdy dvojitej griner.

Jednoduchý je taky udělat na FL uzlík z 10–15ti ovinů, pak obyčejný soudkový uzlík z 5ti ovinů ( kolem obratlíku nebo očka ) , jemně stáhnout a pak pokračovat v tahu, až dojede k ovinu uzlík na konci FL.
A hlavně – uzly před dotažením navlhčit (naslinit).

Myslím si, , že u FL (případně jiných pletenek) je pevnost uzlu větší než pevnost koncového dílu prutu.

reagovat