Chytej.cz

Chov sladkovodnich ryb v akvariu necteno

27.11.2005 | R3F13X | 50.296 zobrazení | 215 odpovědí

Mate nekdo zkusenosti s chovem sladkovodnich ryb v akvariu?Nebo vite o nekom(kontakt) kdo s tim ma zkusenosti?Myslim ryby jako jsou okouni,uhor,sticky. kdysi to meli v jednom rybarstvi,ale to vzalo za sve,chtel by jsem si to udelat doma. Diky za vsechny rady…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 8. prosince 2010 v 15:08 ® hraji reakce na …
hraji

sus1> prý už to přeháním a zvedám jich moc a zahlcuje to server. A to na některé kolegy už raději nereaguji. Jsem ošklivý chlapeček z pískoviště

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 14:38 ® sus1 reakce na …

hraji> Musíš je občas ,,nadzvednout",oni jsou pak líní odpovídat a nic se tady neděje.:-)
LuboO>> Na tebe to neni.;-)

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 14:21 ® hraji reakce na …
hraji

LuboO> tvoji ruku přijímám a jinak se budu snažit psát tak, abych lidi nezlobil.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 13:25 ® noba reakce na …
noba

hraji> no tak to pokud si budu stavět dům, jakože jednou určitě budu, tak to bude mít alespon 1000l:-)

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 13:20 ® hraji reakce na …
hraji

noba> sen si můžeš splnit, takové akvárku si postavíš ve svém domě, můžeš tomu přizpůsobit i stavební řešení

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 13:08 ® noba
noba

mě vyšlo moje 120l akvarko určitě hodně přes 10000,– neustálé dokupování rostlinek sem tam ryba a skáče to děsně. právě z toho velkého zatížení mam strach. ono 600l akvárko už bude mít něco k tuně (kameny, písek dekorace) mohl bych ho mít od člověka který ho měl v paneláku a sousedům praskaly zdi. ale kyž si představím co by mě stál podstavec, filtrace, světlo atd. tak od toho zatím asi upustím. Ikdyž je to můj sen mít takový velký akva.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 12:39 ® hraji reakce na …
hraji

kerob> jasně, já beru klasické akvárko s tropickými rybkami. Co se týče zatížení podlahy, ano je dobré před umístěním velkého akvária konzultovat se statikem, to rozhodně.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 12:34 ® kerob reakce na …
kerob

hraji> je dobry se zeptat, jaky je pripustny zatizeni na metr ctverecni v danym baraku. ja mohl mit akvarko cca 900l (75×80×150), ale statik to v novostavbe (4patro) nepovolil, zatizeni vychazelo skoro na 1100kg/m2 a povoleny bylo pokud si dobre pamatuju asi 700, bud jsem mohl udelat jakousi desku pod stojan kuli rozvedeni hmotnosti na vetsi plochu nebo se na to vykaslat, coz jsem taky udelal. A nekde na netu jsem videl instalaci 1000l akvarka v panelaku asi v 9. patre a pan musel udelat ocelovou konstrukci ukotvenou do nosny zdi.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 12:26 ® kerob reakce na …
kerob

hraji> sel jsem ekonomickou cestou, nemel jsem penez nazbyt. A jsem schopen si leccos udelat a vyrobit sam. Pro kameny jsem si dojel do lomu, pro sterk a pisek k Labi. Rybky (okouni, plotice, cejnci, tloust a perlini) a kytky jsem mel z Berounky nebo od kamaradu. Topeni a vzduchovani nebylo potreba vzhledem k tomu, co za ryby tam bylo, filtr vzduchoval trochu sam. Neni to klasicky akvarko a ani klasickej pristup, ale chtel jsem tim jen rict, ze to muze stat malo, ale i fakt dost – regulerni akvarko tyhle velikosti muze vyjit i pres 10 000, v pripade slanovodniho v dane velikosti i ctvrt milionu :-)

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 12:13 ® hraji reakce na …
hraji

noba> akvárium 600 litrů, pokud bude stát na dobrém podstavci se v paneláku nepropadne, to se bát nemusíš. Ale ten dobrý podstavec, velmi pravděpodobně vyrobený na míru a na zakázku bude stát tolik co akvárko, možná i víc.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 12:12 ® hraji reakce na …
hraji

kerob> no a to se dá říct, že jsi to pořídil za velmi přijatelnou cenu. Když se podíváme do ceníků běžných dodavatelských firem v Brně a budeme brát, že se vše koupí, jsou ta čísla dost hrozivá. Akvárium 200 l 1800,– pozadí do akvária 1000,– osvětlení 2500,– dvě zářivky 800,– vnější filtr 2500,– topení + vzduchování 1000,–

a to se držím při zemi. A kde jsou ještě rybky, rostliny a písek s dekoracemi. Pořízení akvária není levné a u velkých akvárií není levný ani provoz. Pokud si uvědomíme, že jede trvale topení + osvětlení cca 12 hodin denně, je to u akvárií kolem 600 litrů taky slušná pálka.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 12:05 ® kerob reakce na …
kerob

noba> cena toho zbytku muze byt strasne ruzna, nekomu staci „normalni“ zarivka, nekdo chse spesl na rust kytek a dalsi aby byly rybky hezky barevny, rozdil ceny vnitrniho a vnejsiho filtru je taky dost rozdilna, u vnejsiho musis resit i nabytek na ulozeni filtru… me 250l akvarko vyslo se vsim vsudy (delal jsem si i drevenej podstavec z masivu) na nejakejch 4500 Kc (akvarko, filtr, svetlo, podstavec, pozadi).

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 11:31 ® noba
noba

jen by ještě připomněl že se tu stále diskutuje jen cena za sklo, ale to bych řekl že je jen malá část celkové ceny. já ted mám možnost získat zdarma akvarium 600l běžná cena kolem 9tis a stejně do toho asi nepujdu pač na to ted nemám. A ještě se taky bojim že se propadne do sklepa (panelák). Jinak nemáte někdo nějakou fotku svého sladkovodního akvaria? celkem by mě zajímalo jak se to dá udělat,ikdyž já určitě zůstanu u akvaristiky klasické.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 11:21 ® hraji reakce na …
hraji

LuboO> většina profesionálně vyrobených lepených akvárií má výztuhy ve formě vodorovných pásů skla přilepených cca 1 cm pod horním okrajem. Jednak slouží jako výztuha bránící průhybu skla, jednak jako možná podpěra krycího skla. U nádrže velikosti kolem 200 litrů při použití skla 8 mm tlustého nejsou žádné jiné výztuhy potřeba. Ale je potřeba velmi dobře zvážit, na čem bude akvárium stát. Zvlášť, pokud to nebude speciálně vyrobený kus nábytku. Ono takové 200 litrové akvárium může kompletně vážit ke 300 kilo a to už je pořádná váha. Jde o to, aby se plocha pod akváriem neprohýbala. A samozřejmě by pod akváriem měla být vhodná podložka z měkkého materiálu. Když jsem choval rybky a měl desítka nádrží, experimentoval jsme s lepením doma a občas vyplavil byt. Dneska mám jen profesionálně vyrobenou nádrž, na kterou je záruka. U větších akvárií doporučuji připojištění na škody způsobené sousedům (pokud nebydlíš ve vlastním domě).

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 10:45 ® LuboO reakce na …
LuboO

hraji> tvoja veta „Ale mozna u vas delaji zadarmo“ nebola v tvojom prispevku potrebna, aj ked od teba bola viac menej ocakavana. Fakt ma mrzi, ze my dvaja nedokazeme spolu komunikovat, pricom si myslim, ze sme zalozenim dost podobni, az na tu servitku pred ustami. Ak si myslis, ze sa mas vyvarovat odpovediam na moje prispevky, budiz, je to tvoje rozhodnutie. Ak si myslis, ze sa da komunikovat normalne, tak budem rad. To, ze som nespomenul akvaset, je moja chyba. Priznavam. Viem, ze je velky rozdiel medzi akvariovym setom a samotnym akvariom. Ceny u vas a u nas su porovnatelne. Ale nejak si neviem pomoct a trochu mi chyba dovera, ak to dam niekomu urobit, ci mi to nepoddimenzuje, lebo 200 l na zemi je uz dost fatal error. A ci su tam potrebne vystuhy aj pri 8 mm skle, alebo nie. Mozno sa zle vyjadrujem, mozno je tu jazykova bariera, neviem. Ale uz sa mi nechce riesit netove potycky, dost mam vlastnych starosti. Tak co myslis, dokazeme spolu normalne komunikovat? Podavam ruku.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 10:36 ® hraji reakce na …
hraji

LuboO> promiň, nerozumím Ti. Píšeš o sarkastickém tónu. Snažil jsem se s tebou normálně komunikovat a ukázat ti, že pojem šíleně drahé je asi relativní. Ve svém prvním příspěvku píšeš o akváriu, ve svém druhém píšeš o akvarijním setu. To je samozřejmě něco úplně jiného. Jen pro informaci, v Brně je možné koupit v současnosti akvárium vyrobené u profesionální firmy o objemu 200 litrů za méně než 100 EURo. Ale řešení tvého problému je jednoduché. Napříště se vyvaruji reagovat na tvoje příspěvky.

reagovat
Úterý 7. prosince 2010 ve 22:46 ® osprey reakce na …
osprey

LuboO> U nás jsou firmy, které ti postaví akvárium na zakázku. Je to jednodušší a důvěryhodnější než s tím experimentovat. Většina velkých akvaristických prodejen mívá na takové firmy kontakty. Zadáš si rozměry nebo objem, oni ti předběžně sdělí cenu. Dál se dohodnete.

reagovat
Úterý 7. prosince 2010 ve 22:05 ® sus1 reakce na …

LuboO> Ani tě nevim proč,ale vzpoměl jsem si na náš rozhovor na letošním srazu chytej.:-)

reagovat
Úterý 7. prosince 2010 v 15:28 ® LuboO reakce na …
LuboO

hraji> Jirko, ty si neodpustis ten tvoj sarkasticky ton, pre ktory ta tu malokto ma rad. Budiz, clovek si zvykne. Mal som na mysli akvarium, ktore som pozeral v drobnochove a stalo cca 400 € ako set. Viem, ze mi urobia 200 l akvarium v sklenarstve za spominanu cenu (cca 100€), jedina vec, co ma zaujimala bolo, aby to urobili poriadne, aby nepouzili nejake tenke sklo, ktoreho maju prebytok, kapišto? Ale mozno je to tazke na pochop, tak musis byt protivny. Vdaka.

reagovat
Pondělí 6. prosince 2010 ve 12:00 ® kerob reakce na …
kerob

LuboO> do cca 230l jde udelat jeste z 5mm skla (mel jsem), ale bezpecne to uz moc nepusobi, sklo se prohybalo (ale mel jsem ho 6let a ted ho ma uz 2 rok kamaradka, stale bez problemu), idealni je ta 8mm. Jinak na miru delane akvarko 250l z 8mm skla, s vyztuhama proti prohybani a s krycima sklama se da nechat na miru udelat za cca 2000 kc.

reagovat
Pondělí 6. prosince 2010 v 10:03 ® hraji reakce na …
hraji

LuboO> jo, nekupoval jsem ho ve Zverimexu, ale zde: http://www.sklorex-akvarium.cz/

reagovat
Pondělí 6. prosince 2010 v 10:02 ® hraji reakce na …
hraji

LuboO> co to je šíleně drahé? Koupil jsem akvárium 200 litrů za 2500 korun, tedy cca 100 Euro, Pokud někdo koupí opravdu kvalitní sklo, zabrousí ho a použije kvalitní lepidlo, moc levněji ti ho nevyrobí. Ale možná u vás dělají zadarmo.

reagovat
Pondělí 6. prosince 2010 v 9:49 ® LuboO reakce na …
LuboO

hraji> to mas pravdu, ale tie akvarka zo Zverimexu su sialene drahe. Skor si chcem dat nejake zlepit v sklenarstve. To vyjde ovela lacnejsie.

reagovat
Pondělí 6. prosince 2010 v 9:27 ® hraji reakce na …
hraji

LuboO> když si koupíš profesionálně lepené akvárium, nemusíš se o to vůbec starat. Mám v zaměstnání akvárium 200 litrů, tloušťka skla je 8 milimetrů.

reagovat
Pondělí 6. prosince 2010 v 8:02 ® LuboO
LuboO

a este jedna otazka, podarilo sa niekomu nejake povodne druhy nasich rybiek aj rozmnozit? Bud vedome alebo nevedome.

reagovat
Pondělí 6. prosince 2010 v 7:53 ® LuboO
LuboO

chcem sa opytat, ako dimenzovat akvarko cca 200 – 250 l, aby mi neuletela stena, resp. neprasklo a ja nemal doma plytku vodnu plochu, myslim hrubku skla, nejake vystuhy a tak. A uz sa to niekomu stalo?

reagovat
Neděle 5. prosince 2010 ve 14:56 @ Lenicka1313 reakce na …

Já například kupuji věci ohledně akvaristiky u http://eshop.farmapython.cz/ a jsem vždy naprosto spokojena. Vřele doporučuji a věřím, že vám má rada alespoň trochu pomůže. Za mě rozhodně doporučuji! Pokud vám má rada pomohla, prosím o nějakou odezvu.

reagovat
Sobota 14. srpna 2010 ve 13:15 ® tucnak11
tucnak11

Ja isem kgysi měl male okounk vuli testu v akvarku.Sledoval jisem ich hovani vuli žravosti,kdy berou potravu a jake je jejih nalada.Nasypal jisem jim male rybky tak 3 cm a seděl někdy a pozoroval.Je to ryba opravdu naladova,rybky im plavou kolem huby a nic někdy i cely den,nahařu přesně 10 kousku a vim či zežraly aspon s jednou a nebo ne.Někdy jisem aš ziral jen šupiny letaly a za 1 mintu ani jedna rybka.Co se jedna hovani ryb v akvarku sladkovodnych je to lepši jak exotyk,nemusi tam přes den im svitit jak exotyckym.

reagovat
Pátek 13. srpna 2010 ve 20:07 ® Heřmi

zdravim všechny rybáře a chovatele ryb mam doma akvarko cca 250 L a chtel bych v nem chovat hejno okounu cca 6 ks 10–15 cm mam vsechno nastudovany jak jim cistit vodu jaky jim udelat prostredi v akvarku ale nevim kde je sehnat protoze na nasem rybniku jsou jen kapri a karasove prosimvas nevite kde sehnat okouny 10–15 cm? kdyz tak mi prosim napiste na email h.rene@seznam.cz za rady budu vazne moc vdecny dekuji predem :-)

reagovat
Sobota 7. srpna 2010 ve 21:39 ® mekvak
mekvak

Márty> Ty střevličky, ale i ostatní ryby se dají většinou bez problémů sehnat na nějakém výlovu. Jinak se omlouvám za tu obrovskou chybu v mém minulém příspěvku. Je až neuvěřitelné, co kolikrát člověk dokáže napsat…

reagovat