Vyhledávání
Pamětníci
24.11.2005 | Robur | 14.997 zobrazení | 113 odpovědí
Nenechte se přemlouvat a hoďte sem něco do placu. Nedávno jsem se zamýšlel, kde se dřív nakupovala rybařina. V Brně byl jen 1 obchod a ještě jedno detašované pracoviště v Prioru, kde tomu stejně nerozuměli. V Praze prý byly obchody 4. Co jste si tam nejlepšího koupili? Používá někdo ještě něco z dob totality – např. naviják Rex, Roen, Tap, Stabil, laminát Lipno atd.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 23. února 2009 v 10:11 ® Cudla
-
únor 1983 Bělinkáři poznáváte?Patří už to taky do pamětníků.Pod jízkem na tepláku.Mladas Matys77
reagovat - Pondělí 23. února 2009 v 9:39 ® Cudla
-
Tento už má místo na stěně důchodců ale dát tam novej vlasec tak může k vodě hned.Jsou to takový vzpomínky „kdy jsme byli mladí a pěkní tet už jen pěkní!“
reagovat - Neděle 22. února 2009 ve 22:10 ® Mary reakce na …
-
Cudla: Ten prut mám taky. Je kovovej a byl třídílný, udělala jsem z něj dvoudílný.Uprostřed ho přišroubuji. Občas ho používám na štiky. A pak mám, ještě bambusový. Jen jsem k nim dala jiné navijáky, protože ty staré sice fungujou ale hýčmo.
reagovat - Neděle 22. února 2009 ve 21:18 ® Char
-
V Dlouhé U Petra jsem si kdysi koupil prut od Druchemy vyráběný ve spolupráci s fa. Shakespeare, dutý laminát s umělími očky vyplněnými keramikou, naviják MK 100 a chytám na něj dodnes, je má stará srdcová záležitost a vytahal moře ryb, nemohu se s ním rozloučit.
reagovat - Pátek 20. února 2009 v 0:37 ® cercer
-
gomz:
reagovatjojo…přesně tak..
- Pátek 20. února 2009 v 0:36 ® cercer
-
Juraj: no,dovolil bych si malinko nesouhlasit-z vlastní zkušenosti vím,jaké ryby,a jaké množství…o velikosti ani nemluvě, byli v naší řece před 25–30lety,konkrétně Ploučnice-naprosto nesrovnatelné!!!Ale je také pravda,že kdo umí,ten chytá…ale zase,kde nic není,ani smrt nebere!!
reagovat - Pátek 20. února 2009 v 0:32 ® gomz
-
cercer1:ja v te dobe na nakup nechodil a az po letech mi to doslo.tatik nakupoval ve sve dobe hacky po krabkach a jeste se tomu smal-pry to bude stacit do smrti…na rybky chodi porad a „ty“ hacky lezi doma.prvni prut co jsem jako dulezita osoba kupoval za par kacek byla otava, mam je dodnes(dokoupil jsem si do paru)2,1m.pak prisli na radu silnejsi-2,7m…silon za pusu a rybky se chytali.dnes mi to pripadne spis co rybar to alchimista-jinak je bezrybka.sve kouzlo ta doba mivala…
reagovat - Pátek 20. února 2009 v 0:21 ® cercer
-
lubo OV: přesně tak to pamatuji já-jediný obchod široko daleko byl sport,prodavačky úplně,,mimo" ale věnovali tam rybařině jednu výlohu,do které jsem jako malí kluk tak dlouho nazíral..a když jsem si našetřil,,pár kaček" tak jsem tam strašně důležitě vybíral háčky po desetníku,olůvka a občas i třpytku plandavku,nebo nepracující rotačky..sice neučiné,ale o to barevnější a hezčí
reagovat(a dodnes bych nějakou určitě našel zastrčenou ve skříni)zajímavá doba…ale…vrátil bych se tam v čase klidně hned..
- Čtvrtek 19. února 2009 ve 21:03 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
pro Feg: dík za radu, objedu všechny obuvníky . Petrův zdar.
reagovat - Pondělí 16. února 2009 v 16:00 ® lubo OV
-
Pokud se pamatuju, tak u nás snad ani speciálka pro rybáře nebyla. Vše se kupovalo ve sportovních potřebách, kde byl malý koutek a pult s rybářskýma potřebama. Pro prodavačky to samozřejmě byla španělská vesnice, protože taková ženská prodávala v jednom oddělení všechno, od hokejek, přes kolečkové brusle, spacáky až po rybářský vercajk. Takže se člověk nemohl divit, že odborná rada se většinou vlezla do jediné věty: „jo, tenhle prut tady kupujou nejvíc“
reagovat)
Z těch dob používám svůj první prut. Prodával se za stovku, jako sada v průhledném plastovém obalu s navijákem REX, splávkem, plastovým policajtem a silonem 0,30 mm. Když loni moje sedmiletá dcera poprvé projevila nesmělý zájem o rybolov, jako bych ten proutek našel. Chytá na něj oukleje, protože to mrně ještě nic většího neunese. A tenhle lehoučký laminát délky 150 cm je pro ni akorát)
- Pondělí 16. února 2009 v 11:58 @ ??? reakce na …
-
pro iv.TO.SIRDA:asi dratev,ale syntetická,nechá se i lehko zatavit.Obycejná nit syntetická a asi u obuvníka ji sezenete.PERTÚV ZDAR
reagovat - Pondělí 16. února 2009 v 11:54 @ ??? reakce na …
-
pro Juraj:Máte pradu,ryby jsou stále a dost a pochybuji,ze nekdo chytal kapra za kaprem,ale byl u vody vetsí klid a nav´c si myslím,ze na náradí az tak nezálezí.V 80 letcch jsem chytálal ryby na Dunaji,byl tam jeden deda,který chytal na dlouhý bambusový cca.5m prut stiky a candáty na hlavním toku (tesne pod Bratislavou)navijak obycejný kolecko,poustel zivou rybycku(karaska) po proudu podél brehu.Ten clovek chytil spoustu stik a candátú tak ze si myslím ze kdo umí ten umí.PETRÚV ZDAR.
reagovat - Neděle 15. února 2009 v 1:10 ® Juraj reakce na …
-
feg: Ryby jsou pořád, ale nejsou blbý. Je jedno jestli máš na břehu lipno, nebo poslední šímo, když ale vidím ty montáže se kterýma některý chytaj(tvrdíc, že na to v 75tým chytali kapra za kaprem), tak se nedivím, že někdo má pocit, že v tý vodě ryby nejsou.
reagovat - Sobota 14. února 2009 ve 20:31 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
pro Feg: Kde u nás se dá koupit ta niť ? Upřesněte mi to prosím trochu víc, je to na styl dratve? Dá se niť sehnat u obuvníka a z jakého je materiálu? Děkuji za odpověď.
reagovat - Sobota 14. února 2009 ve 14:55 @ ??? reakce na …
-
pro IV.TO.SIRDA– Snad Vám to pomuze já prestal chytat kapry a cca 30let chytám jen dravce a ted místo lanka pouzívám nit 0.60 mm cernou z cínské prodejny,verte neprekousnul jsem ji ani já ani múj kocour,navíc se nekroutí a nejsou s ní zádné problémy.Cívka této n´te(asi na zasívání bot)cca1000 m stojí pakatel.Mám jí vykousenou hlavne na mori,kdeted ziji,je to levné a spolehlivé.Vyzkousejte.PETRUV ZDAR
reagovat - Sobota 14. února 2009 ve 13:49 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
Feg,děkuji za radu, poradím to mé polovičce a nenápadně ho tam naženu. Konečně budu mít dobré lanka.Petrův zdar.
reagovat - Pátek 13. února 2009 v 19:40 ® Hony
-
v Praze se chodilo nakupovat do Vodičkové, do Kotvy, na Malé náměstí a do Dlouhé k Petrovi. JO, ten se přesunul do Kamenické 21 PRAHA 7.
reagovat - Pátek 13. února 2009 v 18:52 @ ??? reakce na …
-
Kupte si prosím lanko na výplet rezace knedlíkú,je pocínované a stací cca 7mm zavinout a zapájet(jinak toto lanko je 0.35 mm k dostání v metrázi v prodejnách s hotním materiálem)delku si zvolíte sama.Preji Vám mnoho úlovkú a PETRÚV ZDAR
reagovat - Pátek 13. února 2009 v 18:46 @ ???
-
O rybách a rybarení se toho napsalo hodne,no ale pametníci ,mi dají jiste za pravdu,ze pravé rybárské zne byly v prvních letech napustení Orlické prehrady.Jezdil jsem tam jako klul s tátou a p.Milerem,který prilezitostne i trhal zuby.Jezdili jsme do zátoky u Zbonína (byvalý prívoz na zvíkovský hrad)vozidlem PRAGA LADY,ale o rybách.Okouni kolem 30cm nebyli vyjímkou,stiky,sumci,candáti prisli pozdeji.Nevím jak to tam vypadá dnes,ale byl to opravdu ráj. PETRUV ZDAR (prominte nemám ceskou klávesnici)
reagovat - Pátek 13. února 2009 ve 13:53 ® standas
-
Robur:nedávno jse zakoupil přes Aukro 2ks. plnolamináty zn. Lipno,důvod byl prostý NEZNIČITELNOST, na lov úhořů se hodí,šlápneš na něj a nic se neděje a cena 200kč kus.
reagovat - Pátek 13. února 2009 ve 13:04 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
Používám po svém dědovi a otravuji velmi staré rybáře , abych od nich získala nebo koupila staré poctivé kom.lanka.Jsou dvojdílné nebo trojdílné vč.karabinek z bílého kovu.Lanka, které jsem koupila předloni v Ravenu Brno a v dalších kamenných obchodech ,jsou pokryta umělou hmotou a při každém záseku štiky a jiných dravců se vytrhnou z očka. V Ravenu je fotka Vágnera s ohromnou štikou, tak jsem chtěla po prodavači takové lanko, které by tu velkou štiku udrželo.Nabídli mi asi 30 lanek pokrytých folii, ale každé se vytrhne ze smyčky na trojháček nebo karabinku.Lanka skončily pověšené na zdi jako trofej a nyní používám jen ty osvědčené staré, na které manžel vytáhl sumce 195 cm.
reagovat - Čtvrtek 12. února 2009 ve 23:51 @ ???
-
Pamatuji jeste babusáky,stípáky(byly výborné,ale musel si se o ne starat)duraláky(dobré,ale sem tam si je musel narovnat).Navijáky REX(naviják kazdého kluka,STABIL lepsí cca 50 Kcs.ROEN výborný,spolehlivý hlavne na velké ryby,TAP sen kazdého rybáre,byl to fantastický navijak s krízovým vynutím,po pravde nic lepsího jsem nikdy nevidel,systém ukládáni vlasce nemel a asi nebudu mít konkurenci a to hlavní...... BYLY RYBY ..... Petruv zdar
reagovat - Pondělí 14. dubna 2008 v 10:33 ® monaster
-
Pipa: víš chlape jsme na ústecku teprve od 1993. jinak 1977–1985 Prácheň u Novýho Boru, 1985–1986 Kadaň, 1986 –1993 Chbany (kousek od Nechranky.) už když se naši seznámili měl táta rybářský náčiní. ale já po něm jen „dědil“ když jsem byl hodně hodnej. jinak jsme si vše kupoval sám. ale většinou až později. a většinou jsme nakupoval u Trousila. jednak jsem byl v Teplický MO co sídlila u červenýho kostela v Trnovanech vedle Trousila a jedna k nám na rybárnu jezdil pro rybičky
reagovat - Neděle 13. dubna 2008 ve 21:49 ® Cudla
-
OMLUVA FOCENO MOBILEM DETAIL ŠROUBOVÉ SPOJKY NA HORNÍM SNÍMKU.
reagovat - Neděle 13. dubna 2008 ve 21:47 ® Cudla
-
Jestli se to povedlo tak prut DURALÁK a starej TAP křížový navíjení věk pomalu 60letnaviják možná starší
reagovat - Neděle 13. dubna 2008 ve 21:44 ® yerrx
-
ja mam doma vetsinu veci este po tatkovi…celkem stare veci…a pak mam este bambuska po strycove pradedovi na ten se chytalo uz pred prvni svetovou:) vzacne zbozi
reagovat - Neděle 13. dubna 2008 ve 21:43 ® Cudla
- reagovat
- Neděle 13. dubna 2008 ve 21:05 ®
-
Trošku bych si píchnul přímo do položené otázky. Když se zmiňuješ o totalitě a jedním dechem jmenuješ „klenoty“ naší provenience – Rex, Stabil, Roen…a.t.d. tak bych rád podotkl, že ještě dlouho po tom se ještě i za totáče daly pořídit např. Shakespeare pruty i navijáky. Jeden mám dokonce ještě doma – OMNI 040 series 2000 a ještě před tím byly mnohé další. Jedny z prvních našich /v licenci vyráběných/navijáků s cívkou „navrch“,MK 100 a 110, jsem nedávno přenechal kamarádovi a musím se přiznat, že na ty první „Šejkspíry“ s nostalgií rád vzpomínám. Ty úplně první jsem koupil v pardubickém Prioru za 170,– KČS a byly skvělé…Tedy na tu dobu…Taky jsem vlastnil naviják Silurus, myslím, že od TOKOZU, který měl asi 80ku cívku a „převodovku z embéčla“. Na ten byly málem potřeba jeřábnické zkoušky, ale fakt je, že na něj šlo vytáhnout absolutně všechno. Třeba in špunt od přehrady…
reagovat - Sobota 12. dubna 2008 v 10:18 ® Kubah reakce na …
-
Já mám ve sklepě 2 TAPY- myslím že ten největší a nejmenší a nějaký děličky Tokoz
reagovat - Sobota 12. dubna 2008 v 0:15 ® Kuba
-
Jo ja mam po strejdovy Tokoz navijak, a po tatovy prut Lipno ale ten prut us moc nepouzivam. No a nejakej Stabil se tu taky najde
reagovat