Vyhledávání
Pamětníci
24.11.2005 | Robur | 15.016 zobrazení | 113 odpovědí
Nenechte se přemlouvat a hoďte sem něco do placu. Nedávno jsem se zamýšlel, kde se dřív nakupovala rybařina. V Brně byl jen 1 obchod a ještě jedno detašované pracoviště v Prioru, kde tomu stejně nerozuměli. V Praze prý byly obchody 4. Co jste si tam nejlepšího koupili? Používá někdo ještě něco z dob totality – např. naviják Rex, Roen, Tap, Stabil, laminát Lipno atd.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 25. listopadu 2005 v 19:54 ® indy
-
Silurus jsem měl v rukou taky, kamarád ho používal na sumce a narozdíl od různých parodií na navijáky typu Rex a Stabil to byla taky slušná věc. Já jsem na větší ryby z nouze používal obyčený kolečko, které bylo k dostání za asi 35 Kč s nejtěžším prutem lipno. Byl jsem ale limitován délkou náhozu nebo jsem musel zavážet/plavat. Ten duralový prut se šroubováním jsme používali na hlubinnou přívlač na Vranovské – s mým kolečkem, asi 300g olovem a třemi asi 15cm Heinzkami na návazcích nad tím.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2005 v 17:57 ®
-
Tak se mi při tom vzpomínání ještě vybavily některé detaily. Byl jsem vlastníkem navijáku „SILURUS“, který byl tuším také od TOKOZU. Měl kuličková ložiska! a nešel rozbít. Cívka asi 80mm a převodovka z „Embéčka“. Někomu jsem ho věnoval- teď lituji. Všechno co jsem rozdal nebo vyhodil by dalo na slušné muzeum. Jedno je třeba uznat. Výběr minimální, ale netvrdil bych, že ty navijáky s kluznými ložisky byly tak špatné. Při určité péči byly na dlouhá léta. Holt ty brzdy!
reagovat - Pátek 25. listopadu 2005 v 15:55 ® Fugas
-
Měl jsem stejnej postup jako Brundibar, akorát mezi Stabilem a TAPem se našlo místo ještě na Roen
reagovat. Jinak plnej laminát, pak teleskopy od Sony a pak už toho bylo najednou nějak moc. Jé to byly časy, sice bylo v krámech kulový ale když už se podařilo něco koupit tak z toho měl člověk neskutečnou radost! Jo a nakupoval jsem v Příbrami ve sportu na zimáku, první teleskop pak v OD Kotva. Ten si pamatuju dodnes, Sona Delta 5274K
- Pátek 25. listopadu 2005 ve 12:27 ® brundibar
-
pamatuju si jak jsem jednoutuším v roce 89 sháněl řízkovnici, klasická odpověď místo pozdravu byla NEMÁME. nakonec jsem si vystál frontu a stal se majitelem jedné z 10 dovezených kusů – mám ji doteď a zatím se nic nerozbylo. jinak klasický postup – Rex, Stabil, Tap, MK-čko + pruty sona.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2005 ve 12:24 ® skwor
-
Táta říkal, že ryb. potřeby byly v Podolí. Ty bambusáky máme stále doma . Děda na ten nejdelší (6m) chytil štiku 118cm 14kg.(vrácena vodě)
reagovat - Pátek 25. listopadu 2005 ve 12:21 ® CeP
-
Flip: jojo. to je asi ta perlicka co mam. zitra to v praci vyfotim a dam sem foto…
reagovat - Pátek 25. listopadu 2005 ve 12:11 ®
-
Teď jsem si vzpomněl na jednu perličku. Protože bolševik musel mít v něčem promát vyrobil takzvaně nezničitelný prut. Pamětníci s hoi určitě vybaví. Byl z jakési duralovo ocelové kompozice dvoudílní spojení dílů bylo šroubem. Jako kluk jsem na něj chytal a nemohl jsem si ho vynachválit. Po zdolání trošku větší ryby(stačil kapřík tak kilo)si přes koleno narovnal pravý úhel,který ve špičce vznikl a jelo se dál. Když mi ho táta přejel motorkou,tak jse kombinačkama narovnal očka a zase se jelo dál. No zkrátka ,stejně jako komunismus až navěky. amen
reagovat - Pátek 25. listopadu 2005 v 8:49 ® hraji
-
Začínal jsem lovit v roce 1973. Moje první vybavení byl laminátový prut od Tokozu a naviják STABIL IV. Obě součástky vybavení jsou dodnes plně funkční a mám je dodnes. Nostalgie je sviňa. Samozřejmě jak se čas vyvíjel, dokupoval jsem další a další vybavení, samozřejmě že české provenience. Nikdy jsem ovšem nezlomil český laminátový prut a jediná častá závada na našich navijácích byla prasklá pružina překlápěče řadicícho oblouku vlasce. Když porovnám co vydržel STABIL IV a co vydrží dnešní navijáky, tak kam se hrabe moderní technika. Ale porovnávat se samozřejmě nedá úroveň zpracování a technická úroveň. Myslím, že rozhodně nesouhlasím s tím, že všechno, co se prodávalo v našich obchodech, bylo špatné zboží.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2005 v 7:35 ® Lovec
-
Začínal jsem stejně jako Cep, žlutý prut a Rexík. Po dlouhém šetření prut zelený Lipno a naviják Roen, to bylo slávy . Můj táta tvrdí, že když začínal rybařit, tak místo háčků používali ohnuté špendlíky, to bylo romantika .
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 23:40 ® pif
-
ještě nebyli špatný duralový pruty. po větší rybě sem ho ale musel dycky narovnat nohou-:))
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 23:37 ® indy
-
Co se týče našich navijáků v 70–80tých letech, tak bych se nad jejich kvalitou moc nerozplýval, snad s malou vyjímkou TAPu. Na vláčení jsem měl nejdřív Stabil (321, 341), ale po krátké době se vždy úplně vysypal. Jeden můj kousek skončil na Mušově v rákosí, po tom, co při zdolávání slušného kapra odešly závity na hřídeli. Teleskopy SONA se taky lámaly jak sirky, přiletování oček byl špatný vtip. Obecně bych řekl, že i s přihlédnutím k té době byl v rybářském obchodě aušus skoro vše, co tam tehdy nabízeli. Splávky, krmítka a další bižuterii jsem kupoval raději od soukromníků.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 22:57 ® dudu
-
Nordboy- jj, trocha nostalgie. Dřív měl člověk vybraný za 5 minut, a pak to minimálně měsíc sháněl. Dneska, měsíc vybírat a za 5 minut koupíš. Akorát nevím co je lepší, tolik „aušusu“ dřív nebylo.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 22:55 ®
-
Jo a také chodím s kamarádem na pstruhy na Litomyšlsko a tam je říčka Desinka hrozně zarostlá a na to mám spec. prut na vláčku, Tokozácký plný laminát asi 140cm a TAP s křížovým navíjením vlasce. Nejsem staromilec, ale nic jiného tam nefunguje. V 70. letech jsem to koupil v pardubickém Prioru. (Ten už také neexistuje)
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 22:48 ®
-
Na začátku 60. let. pruty -klasický bambus, později „štípák“ a naviláky bubínkové a pak REX. V 70. letech jsem pořídil skvělé pruty Schakespeare „ECONOMY“ oranžové barvy a navijáky na tehdejší dobu s dokonalou přední brzdou. Ty stály 170!Kčs. Už nepamatuji na typ, byly to zelené „šejkspíry“ ballbearing. Později jsem měl SONA teleskopik (jeden používám na vláčku dosud )je to nějaký telerod a nedám na něj dopustit. Teď mám teleskopy Quantum…2,75Lb 3,60m. Když teď vlezu do jakékoli prodejny s ryb. potřebami, nedokážu si vybrat. Dřív to bylo jednoduché.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 22:44 ® CeP
-
dudu : ja ten prut nekolikrat umyslne hodil do vody. sel porybnej a ja tenkrat jeste nemel papiry…
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 22:21 ® dudu
-
CeP- jj, ten prut si jasně pamatuju. Kamoš s ním šel na ryby, záběr kapra a šel s brekem a bez prutu dom. Druhý den mu tata koupil nový. Přišel k vodě na to samý místo, chvílu chytal, potom vázka, vytáhl to a dom šel hrdinně s dvěma pruty. To není kec fakt.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 22:12 ® CeP
-
nekdy v roce 76 jsem si za tvrde nasporenou stovku koupil prvni skutecne rybarskou vybavu – soupravu : zlutej dvoudilnej laminat asi 1,60 + REX + 0,20 imitace; nekolik hacku, oluvek a splavku. cely to bylo v mekkym plastovym pouzdre. a bylo to ve sportu u Nováků ve Štětí. pak jsem tam chodil jeste nekolik let. na spicku toho laminatu jsem navazal cca 8cm dlouhou planzetu z pruziny s koncovym ockem a roky chytal jako s feederem. na Mělník jsme jezdili kupovat bambusovy spicky, dily, ocka a podobne. cca v 78 jsem si postavil z jedne spicky, jednoho dilu a bambusovy nasady od kostete 4,80m dlouhej tridilnej bambusak. tezkej ze bych s nim zabil vola, ale cejtil jsem se jako nejvetsi hrdina na svjete. na houpacku to byl ale cejni zabijak… REXe; ne to ho puvodniho mam v praci na policce. a pak tam mam jeden muzealni, tusim ze duralovej prut.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 17:20 ® indy
-
Flip: Shakespeare – Vodičkova. Asi ve 13 nebo 14ti letech jsem psal německému zastoupení firmy Shakespeare, že používám jejich pruty a navijáky a kde v ČSSR seženu jejich woblery. Tajně jsem doufal, že mi nějakého BigS pošlou. Poslali mi asi 2 katalogy, nášivky a nálepky, woblera bohužel žádného a napsali, že si je mám koupit právě v Praze ve Vodičkově ulici. Jak byli ti kapitalisté naivní (a já taky…).
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 16:36 ®
-
Za bolševika v Praze ve Vodičkově ulici byla prodejna,kde se čas od času nechala koupit kvalitní věc od Shakespeara. Bylo to v takové kvalitě,že zástupci této značky na to období mohou vzpomínat se slzami v očích jako na zlaté časy. Do dneška mám jeji Ball Bearingy,nebo Sigmy a často je používám. A jsou to navijáky vyrobené ± okolo roku 1975. Musel si ovšem znát,,jazyka",který prozradil, kdy to přivezou. U zaměstnavatele vyžebrat dovolenou,stoupnout si ve 4 ráno před krám a čekat. Nikdo mimo zasvěcených neznal druh zboží a tak se klidně stalo,že jsi šel domů s prázdnou. O to větší byla radost,když to klaplo. To jsi samou radostí navštívil nejbližší nálevnu a prochlastal minimálně stejně,jako stál ten naviják.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 16:31 ® Robur
-
No tak dám k lepšímu o té Radnické, tak v 80 – 85 roku jsem tam byl a shodou okolností prodávali ventilgumky z čehož se dělaly a dělají zarážky na olůvka, ale prodávali jen 5 gumiček /tedy nenastřihaných, tj. asi 5 trubiček p 10 cm/ na osobu, takže jsem s kamošem koupili, pak šli před obchod 10 minut počkali, prohodili si bundy abychom ošálili prodavače a koupili ještě jednu dávku.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 16:05 ® indy
-
Já jsem chodil od 12 let v Brně na Radnickou, naproti akvárkům. Shakespeare jsem tam koupil – teleskopický prut Economy, 210cm, na který jsem potom asi 10 let vláčel (štika 94cm Dalešice, candát 85cm Líšeňská říčka…). V Praze v rybářství měli ještě lepší vláčák – Shakespeare Alpha (stříbrný, narozdíl od mého oranžového). Potom se prodejna v Brně přestěhovala na Rooseveltovu. Nejlepší věc, kterou jsem tam koupil někdy okolo 1987 byly twistery asi Mepps. V té době to na Vranovské přehradě byl smrtelný jed. Prvních asi deset náhozů jsem vůbec neviděl, jak to ve vodě plave – pokaždý se mi na to oběsil candát nebo okoun. Potom jsem musel jít na mělčinu a opatrně to spustit do vody a potáhnout a podívat se, co to v té vodě vlastně dělá. Pro woblery Rapala jsem si jezdil do Budapešti – měli jsme vždy 2 lístky na vlak, na které jsme tam 3 měsíce, než přestali platit jezdili pořád dokola celá parta. Vlaky byly docela narvaný a průvodčí nechodil. Potom jsem Rapalu objevil v Praze ve finské prodejně kousek za hospodou U tigra (tuším). Kupoval jsem Shad rapy, Original floatery a Countdowny. Jinak samozřejmě rotačky (Ryna?, Tokoz?).
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 14:16 ® pif
-
sem tam se dali na tehdější poměry koupit i dobrý věci. nevím,jak se sem dostávala firma shakespeare,ale párkrát jsem na navijáky této značky narazil.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 14:12 ® Robur
-
Tím jsem se chtěl i zeptat, kde nakupovali kolegové, kteří třeba nebyli ani ze střediskové obce.
reagovat