Chytej.cz

Pamětníci necteno

24.11.2005 | Robur | 15.018 zobrazení | 113 odpovědí

Nenechte se přemlouvat a hoďte sem něco do placu. Nedávno jsem se zamýšlel, kde se dřív nakupovala rybařina. V Brně byl jen 1 obchod a ještě jedno detašované pracoviště v Prioru, kde tomu stejně nerozuměli. V Praze prý byly obchody 4. Co jste si tam nejlepšího koupili? Používá někdo ještě něco z dob totality – např. naviják Rex, Roen, Tap, Stabil, laminát Lipno atd.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 11. dubna 2008 ve 23:49 ® Juraj reakce na …

Za pamětníka se nepovažuju, ale pár kousků mi ze začátků zbylo. Rexíci zmizeli v propadlišti dějin, ale svůj první proutek Lipno 1,50m jsem nedávno vyštrachal ve sklepě. Taky Otavu 2,10m a jak jsem si ho tak prohlížel, napadlo mě, že koupi sumcového prutu asi odložím, bo při seřízené brzdě musím s tímhle vypáčit z vody i spisovatele Švandrlíka. Taky jsem našel zbytky svého druhého biče Shakespeare Wonderod 3,30m vyráběného kdysi v licenci v Druchemě a sestavil ho pro kluka a mušák 2,40m téže provenience. Sice dávno nemuškařím (není čas a vhodná voda), ale pro jistotu jsem si na něm nechal převázat očka což přesáhlo pořizovací cenu prutu. Když jsem se tím pochlubil známému muškaři, tak mi řekl, že jsem Jouza, bo za tu cenu by byl novej prut a ne taková žvejka.

reagovat
Pátek 11. dubna 2008 ve 13:30 ® pipa reakce na …
pipa

Monaster: jo na předmosti ve městě byl nejlepši kram na ryb… hačky sem kupoval po 100 ks atd… cena asi 0,30 hal. za kus … a supr věci byly v DDR !!! řízkovnice do 10 marek atd…

reagovat
Pátek 11. dubna 2008 ve 13:21 ® frajbák

Úplně první prut jsem měl bambusák s Rexíkem,potom takovej žlutej laminát s Roenem.Za komančů jsem chodil v Praze nakupovat do OD Máj(dnešní Tesco).

reagovat
Pátek 11. dubna 2008 ve 12:04 ® Klon
Klon

Nejsem sice pamětník,ale mám pár navijáku Stabil a ještě bambusové pruty.vše ve 100% stavu.Nikdy na to chytat nebudu.mám to po Dědovi a mám to hezky vystavené jako raritku :-)

reagovat
Pátek 11. dubna 2008 v 9:08 ® monaster reakce na …
monaster

to bylo pro Reguluse

reagovat
Pátek 11. dubna 2008 v 9:08 ® monaster reakce na …
monaster

můžu ti dát spojení na jednoho chlápka co takový skoro muzeum má. valil jsme oči když jsme viděl fotky

reagovat
Pátek 11. dubna 2008 v 9:04 ® monaster
monaster

nevím kde bejval jakej krám protže náčiní jsem povětšinou „zdědil“ po tátovi. novýho jsem od něj neměl skoro nic. což nevadilo. ale kdžy jsem byl v roce 1990 na táboře v Rusku neváhal jsme apořídil si tam prut ze štípanýho laminátu. dvoudílnej délka tusím 2,40. gramáž nemám zdání ale jen tak se pod ničím neprohl. na nechranku na cejny a daleký odhozy jak dělanej. po vypadnutí spojky šel do kouta a loni při stěhování od manželky do popelnice. jinak stál 50 rublů a to při kurzu 10 kč za rubl. na kluka 13 letýho úžasnej luxus :-) používal jsme na něj stabila a roena opět po tátovi

reagovat
Středa 30. listopadu 2005 v 0:06 ® regulus
regulus

Tak to bys mě opravdu na… .

Quote: On 2005–11–29 22:07, Robur napsal: Regulus v pohodě, ale už mně nešahej na ventilšlaušky Nebo budu volit komunisty.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 23:07 ® Robur
Robur

Regulus v pohodě, ale už mně nešahej na ventilšlaušky Nebo budu volit komunisty.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 22:57 ® indy

Nejsem si jist, ale zdá se mi, že já jsem měl Rexe v tmavomodré krabčce s popisovaným kovovým uzavíráním. Tuto krabičku jsem LETOS vyhazoval, Rex zmizel v 80tých letech v propadlišti dějin. Byl to můj dlouho jediný kupovaný naviják, protože další jsem vyhrával každý rok na rybářských závodech dětí na Ponětovickém rybníku. Respektive, vyhrával jsem vždy udici za první cenu, ale každý sudý rok jsem ji měnil za naviják s druhým v pořadí. Jinak těch 20 ventilkových gumiček jsem nekupoval jen pro sebe, takový křeček jsem nebyl

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 22:12 ® regulus
regulus

Robure tak se hned nerozčiluj kvůli ventilšlauškům, nejsu si jistej jestli vím který myslíš, byly hodně tlustší než ty na kolo a pro mne byly v té době nepoužitelný, protože jsem chodil výhradně na plavačku a používal ty blbý hnědý. Jak správně poznamenal Indy o té kolové prodejně na Jánské, tak kdybys mě zabil už si nevzpomenu, jestli jsem je kupovával v rybářství nebo v kolech, ale rozhodně jsem to nekupoval po 10 ks, protože to bylo za rok zteřelý. Pravda je ovšem ta, že si nepamatuju, že by se mě někdy stalo, že by je neměli nebo byl omezenej počet kusů, který mě prodali, čímž nechci tvrdit, že nemáš pravdu.

Ještě k naviáku REX, je dost možný, že je to nejdéle vyráběný naviák. Já jeden zdědil po dědovi a už byl dost jetej (děda zemřel 1968), typoval bych jeho koupi na rozhraní 50 a 60 let, možná i dřív, druhej jsem dostal tuším k „ježíškovi“ v nějakým dvaa nebo třiasedmdesátým (to byl v té krabičce s překlapávacím uzávěrem, jenže já měl celou šedou) a pokud si dobře pamatuju tak se prodával ještě koncen 80 let.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 v 16:55 ® PV

Jo,to byly časy, ale takovej TAP s křížovým navíjením, to byla bomba. Ten systém kdyby někdo použil dneska, tak je králem trhu. Takovej inovovanej TAP se třema nerezovejma kuličkovejma ložiskama, s instant stopem a s kovovou cívkou, to by byla rána Shimanu a Daiwě.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 v 16:18 ® ESKY

jó, jó i u nás v Ústí se prodávaly ventilkové gumičky na příděl, a to i v roce 89 – 90 !!!

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 v 16:00 ® indy

Ventilšlaučky na příděl samozřejmě byly, ale už si nepamatuji, jestli v rybářské prodejně na Radnické nebo v prodejně kol dole na Jánské. V každém případě, jsem byl asi jeden z prvních, co si je šel do té prodejny na kola kupovat (kola jsem tam – kromě Ukrajiny, – nikdy neviděl). Zeptal jsem se, jestli mají ventilkové gumičky, jejichž spotřeba na kola by byla asi jedna na deset let. Když prodavač řekl, že mají, tak jsem odpověděl, že si jich dvacet vezmu. Prodavač čuměl jako puk. Při další návštěvě už fungoval přídělový systém a odešel jsem s jednou. Ruce pozlatit tomu, kdo vymyslel náhradu izolační páskou, kterou úspěšně používám dodnes!

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 13:45 ® Robur
Robur

Ještě k navijáku, REx, na to, jaké měl parametry, atk byl prodáván v takovém červenooranžovém kufříčku se zašupovacím uzávěrem. Kufřík ještě teď používám na rybářské serepetičky a z druhého si udělalo jedno mé dítko, něco jako trezor na svoje tajnosti.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 13:24 ® Robur
Robur

Byl jsi u toho? Jinakpro upřesnění, byly to takové tlustší, černé co se hned neprořízly, narozdíl od těch béžových, ale paragon ti asi nepřinesu. Jinak si zkus všimnout, že i v současné demokracii některé akční výrobky obchody limitují počtem kusů na zákazníka. Též je rozdíl mezi něčím na příděl /věc jejíž množství by mělo být garantováno/ a stropem, který bys neměl překročit. Třeba 3 pstruzi na MP, též nejsou na příděl… Quote: On 2005–11–29 01:43, regulus napsal: Quote: Robure to kecáš, su poslední co by se zastával komunistů, ale ventilšlaušky na příděl opravdu nebyly.

On 2005–11–24 15:31, Robur napsal: No tak dám k lepšímu o té Radnické, tak v 80 – 85 roku jsem tam byl a shodou okolností prodávali ventilgumky z čehož se dělaly a dělají zarážky na olůvka, ale prodávali jen 5 gumiček /tedy nenastřihaných, tj. asi 5 trubiček p 10 cm/ na osobu, takže jsem s kamošem koupili, pak šli před obchod 10 minut počkali, prohodili si bundy abychom ošálili prodavače a koupili ještě jednu dávku.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 2:50 ® regulus
regulus

DUDU souhlas s tím aušusem

Quote: On 2005–11–24 21:57, dudu napsal: Nordboy- jj, trocha nostalgie. Dřív měl člověk vybraný za 5 minut, a pak to minimálně měsíc sháněl. Dneska, měsíc vybírat a za 5 minut koupíš. Akorát nevím co je lepší, tolik „aušusu“ dřív nebylo.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 2:43 ® regulus
regulus

Quote: Robure to kecáš, su poslední co by se zastával komunistů, ale ventilšlaušky na příděl opravdu nebyly.

On 2005–11–24 15:31, Robur napsal: No tak dám k lepšímu o té Radnické, tak v 80 – 85 roku jsem tam byl a shodou okolností prodávali ventilgumky z čehož se dělaly a dělají zarážky na olůvka, ale prodávali jen 5 gumiček /tedy nenastřihaných, tj. asi 5 trubiček p 10 cm/ na osobu, takže jsem s kamošem koupili, pak šli před obchod 10 minut počkali, prohodili si bundy abychom ošálili prodavače a koupili ještě jednu dávku.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 2:36 ® regulus
regulus

NordBoy, ty Shakespeary stály 170,– Kčs Typ 2170 (zelenej, a s kluznými ložisky) a 240,– Kčs tmavě šedej číslo už si nepamatuju s jedním kuličkovým ložiskem. Pokud si někdo vzpomenete na označení a cenu, dejte to do placu ať je sranda.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 2:29 ® regulus
regulus

CePe, nevím jestli úplně stejnej, ale duralovej prut mě někde doma ve sklepě leží, mám ho po dědečkovi, naviál už bohužel ne, ale za pár let to bude rarita.

reagovat
Úterý 29. listopadu 2005 ve 2:23 ® regulus
regulus

No nechtěl bych tě urazit, je možný, že mluvíš o době daleko starší, ale pokud si pamatuju, tak v Brně byla rybářská prodejna na Radnické, na Roosveltové a jak jsi podotkl v bývalém Prioru. O jakékoliv odbornosti tehdejšího personálu se nedalo vůbec mluvit (o dnešním bych v mnoha obchodech taky nechtěl diskutovat, čímž nechci urazit ty, co tomu rozumí). Co se týče vybavení které z doby před rokem 1989 používám, tak je to naviák Shakespeare 2170 zakoupený v roce cca 1977, mimochodem v naprosto perfekním stavu, dva teleskopické pruty SONA přiznám se , že používaně sporadicky na brko a na malý rybníky tak 1–2× ročně. Nesmím zapomenout na teleskopický podběrák, z provenience tehdejší NDR (smutně musím zkonstatovat, že po téměř 30 letech používání vyjma síťky, je 100× lepší než to co se dnes nabízí). Ostatní, opravdu veteše jsem se buď zbavil, nebo leží někde zahrabaný, pokud někdo otevře muzeum rynářský „techniky“ tak to tam klidně věnuju.

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 ve 23:57 ® CeP
CeP

lubane ty schmeyde. tvoje nemistny poznamky ohledne myho novyho feederu v souvislosti s toudle fotkou te budou mrzet..!

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 ve 22:57 ® CeP
CeP

dnes jsem konecne nafotil ten muj poklad v praci. duralovy prut tmave barvy nezname znacky a navijak TRIPLEX-C

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 v 16:02 ® marvinX
marvinX

Když jsem začínal v roce 1980, tak jsem měl dvoudílný plný laminát zn. Tokoz 1,80 m a k tomu naviják Rex. Prut přežil do dnešní doby naviják vzala povodeň. Dále mi zůstal muškařský prut zn. Sona ze sklolaminátu 2,20 m a k němu ten zelený muškařský naviják, který se v té době prodával. Byl tak těžký, že jsme do něho vyvrtávali dírky na odlehčení. Jěště mám jeden teleskop zn. Sona 2,40m a dva navijáky zn. Stabil 321 a 341. Zachovali se mi ještě 3 ks hliníkových vysouvacích vidliček, které měli hrubou a plochou špici, že se nedali nikam zapíchnout.

reagovat
Pondělí 28. listopadu 2005 v 1:26 ® Hora
Hora

V 10 letech jsem dostal svůj 1 prut od dědy ze Slovenska. Byl to plnej laminát 2,60m,s navijákem Stabil IV. Potom následoval štípanej prut 3m taktéž se Stabilem IV. Laminát vydržel dodnes,štípanej bambus mi ukradli ze sklepa. Později jsem si koupil 2 teleskopy Sony 3,60 na 15g a teleskop Shakespeare 180cm. S tím jsem si zachytal nejlíp. V Havířově kde jsem bydlel byl sport naproti Prioru,kde se dalo něco koupit,potom v Karviné v Prioru . . . No a teď v Ostravě si člověk může koupit co chce,nebo na co má peníze. Jenom mě chybí zkušební doba,kdy bych otestoval jestli je to to pravé co potřebuji.

reagovat
Sobota 26. listopadu 2005 v 10:34 ® bojka
bojka

Marcel>Maš pravdu s těmi obchody v Ostravě ,také jsem tam chodil a ještě jedna byla ve Volze v Ostravě. Když přišlo nějaké zboží s ciziny(mačkací broky,silony,bi­če,atd)tak to byl vcelku mazec. Prodavalo se to spůsobem něco jako kdysi cigarety Sparty s pod pultu. Kdo neměl známe měl akorát České produkty. My jsme jezdili i do Maďar ,tam jsem si v tu dobu připadal jako někde v pohádce,bylo to neuvěřitélné. Pokud jsme nejeli autem , tak jsme byli ochotni jet ve vlaku a stát jen na jedné noze(vlak plný Polských šmelinářů).

reagovat
Sobota 26. listopadu 2005 v 10:06 ® Marcel

Nacítím se sice jako nějaký pamětník, ale mám ve sbírce pár kousků ze svých začátků. V Ostravě bylo v Prioru oddělení sportu a v něm koutek pro rybářství a na Leninově třídě taky součástí sportu. Jeden prut značky TOKOZ který váží asi půl kila bez navijáku, teleskop Sona pro ultralehkou přívlač 7–30g 165cm, naviják MK110 a ještě jeden dvoudílný prut Sona na položenou. Mám někde schovanou plandavku co jsem dostal po stromeček (cca 1985–6) včetně skvělé krabičky Ryna. Ale o skvost Roen jsem přišel ani nevím kdy )

reagovat
Sobota 26. listopadu 2005 v 8:24 ® pif
pif

v boskovicích v prodejně sportu bylo i oddělení rybářských potřeb. v 75 roce sem začinal s muchou a něž sem se sám učil vázat,tak sem tam bral nějaký muchy. jednou za měsíc přišla zásilka. chodili rudořitky,oli­vový,ocelový jepky a nymfhy,březnovka a jedna bezejmená chnýřenka. tuším,že to dělali zaměstnanci mety.

reagovat
Sobota 26. listopadu 2005 v 1:49 ® mirmen

nikoliv TUZEMÁCKÉ, leč TUZEMSKÉ . omluva

reagovat
Sobota 26. listopadu 2005 v 0:31 ® mirmen

Tokoz, Tap 65, první teleskopy Sona… . Vše jsem už povyházel nebo rozdal.
V cca 80tém v Kotvě Shakespeare Alpha, teleskopický laminátový vláčák, 20–60 gr, 260 cm , který po výměně oček a drobné opravě slouží dodnes Navijáčky Shakespeare Sigma mne jaksi minuly ( neměl jsem ty správné konexe anebo štěstí, abych šel okolo, když je náhodou za uherský rok přivezli do prodejny).
A spotřebák? Tuzemácké plandy za 3 Káčé . Splávečky šípek. Několik druhů olůvek. A zahraniční spotřebák?

Woblery Rapala jsem koupil jen U Petra na Staromáku (prodávali je pouze po 2 kusech , cena tuším 60 Kč = 5–7mihodinovému brigádnickému plat studenta ).
A rotačky Mepps? Zhruba 1× za rok se objevilo v některé prodejně ( jejíž vedoucí měl móóóc dobré známé ve vedení společnosti ) pár desítek kousků, ofic. cena 15–17 Kč. Kdo chtěl, mohl zpestřit „sortiment“ monofilů nákupem východoněmecké LESKA. Zhruba po 80tém roce se v rámci „zlepšení nabídky“ objevily občas nějaké východoněmecké plastové krabičky a kufříky pro rybáře.

reagovat