Vyhledávání
Co vy na novinky z ciziny?
23.11.2005 | | 7.280 zobrazení | 53 odpovědí
Jak se vám líbí příliv novinek z ciziny a tlak nových výrazů v názvosloví, jako např."Rod Pod; Sleeping bag; nebo třeba obyčejné Boilie. a pod? Co čeština?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 16:01 ® Robur
-
feedr – špičkování
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 15:56 ® jake
-
PV feeder přeloženo doslova je krmítko
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 15:55 ® R3F13X
-
pv. mekkoprut ohebačný:o)))
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 15:52 ® jake
-
Robur – nejlepší je to neskloňovat anebo to říct opisem " o tom debilovi plešatém" a máš to bez problémů
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 15:29 ® PV
-
Kdysi dávno se v Rybářství nějaký jazykotepec pokoušel najít české výrazy (ekvivalenty) pro celou řadu rybářských výrazů převzatých hlavně z angličtiny. Mnohdy to byla četba k popukání. Mě napadá jen český výraz pro wobler: dřevotřpytka, ale to není úplně výstižné, neb se woblery dělají také z umělé hmoty (plastu). Zajímavé by bylo najít český název pro např. feeder.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 15:13 ® Robur
-
Jake o přezdívkovém fóru vím , ale nechtělo se mně to hledat a měl jsem pocit, že do muziky fušuješ, tak jsem si říkal, že ti to udělá radost. Ještě k tomu skloňování – 6. pad je o Jakem , Jakeovi nebo Jakovi?
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 15:02 ® jake
-
Robur: Když si přečteš ve fóru „Přezdívky“ nebo nějak tak podobně se to jmenovalo, tak se dozvíš, jak jsem k té přezdívce přišel – v každém případě se to čte Jake (nikoli džejk). Nicméně tvé vysvětlení banja je tedy hodně svérázné
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 14:30 ® Robur
-
Jo Jake, a když máš rád češtinu, co je to za přezdívku? Jak se Jake vlastně skloňuje?
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 14:26 ® Robur
-
Jake, třeba je to tím, jak trsá ocasem, takže tomu můžeš česky říkat „trsal“ a ženě zase „Jdu si zatrsat“ třeba by ti pak i sama kupovala gumy.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 14:08 ® jake
-
Docela by mě zajímalo, odkud se vzal výraz banjo pro gumovou rybičku na přívlač? Co to má společného s hudebním nástrojem téhož názvu?
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 14:03 ® jake
-
Jsem velkým přítelem českého jazyka, nicméně cizím výrazům se nebráním, pokud lépe a jednoduššeji vystihnou danou věc. Myslím si, že hledat český ekvivalent např. pro feeder, twister, swinger, ripper apod. je blbost. Co mi třeba trošku vadí jsou výrazy jako „killnul, breaknul… apod“ – tady to nemá opodstatnění – i když k mladé generaci to už asi nějak patří
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 13:56 ® Robur
-
Quote: On 2005–11–23 22:40, HaD napsal: dudu: mnohdy jsou to i „vydlyčky“ ))
Hade, co se divíš. V dobách kdy jsem učil, byl jednou i Bivoj prase, které ohrožovalo zámek a Přemysl Oráč byl nalezen na poli.
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 ve 12:45 ® mOJIK
-
Nordboy:Nebo Petr)ú(v Zdar
reagovat - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 11:50 ®
-
dudu: Morální kodex. blebleble, byl t. zv. MO KO BU KO, jako třeba PA NA PR; PR DO PEČ a pod. V Sovětském svazu se takto jmenovaly skoro všechny podniky.
reagovat
Jinak všem díky za reakce a jsem rád, že se předmětem „kritiky“ stala hlavně „češtyna“. To je fakt někdy „sýla“. Petrův zdar! - Čtvrtek 24. listopadu 2005 v 1:15 ® dudu
-
HaD- no vidíš to, člověk je z těch cizích slov tak zpitomělý, že už ani neví co se vlastně všechno píše. Zlatí komunisti, to muselo projít cenzurou, nebylo tam tolik hrubek a cizí slova byly zakázaný. Akorát nevím co to byl „morální kodex budovatele komunismu“.
reagovat - Středa 23. listopadu 2005 ve 23:45 ® DEATH
-
Ať se to jmenuje jak chce pro mě to je a zůstane takový tamto…
reagovat - Středa 23. listopadu 2005 ve 23:40 ® HaD
-
dudu: mnohdy jsou to i „vydlyčky“ ))
reagovat - Středa 23. listopadu 2005 ve 22:32 ® dudu
-
No a někteří chytají rybyčky na červi, jiní tahají třpitky nebo mají prut ve vydličkách.....
Já už těm cizím výrazům vůbec nerozumím.
reagovat - Středa 23. listopadu 2005 ve 21:37 ®
-
error: ej, kebysom vedel, čo je NICK. Ja som čech ako poleno. Hoci aj tak vďaka.
reagovat - Středa 23. listopadu 2005 v 19:10 ® Prutos
-
error: A co tvuj NICK
reagovat - Středa 23. listopadu 2005 v 19:09 ® Pavouk
-
Jo novinky jsou fajn,hlavně ve vývoji nástrah. A tlak s novinkami ze zahraničí se stupňuje s tím už nic nenaděláme.
reagovat - Středa 23. listopadu 2005 v 18:36 ® Prutos
-
Všeho s Mírou! Nic se nemá přehánět…
reagovat - Středa 23. listopadu 2005 v 18:15 @
-
Já si myslím,že je to super!Neni nad to vzít si si Fish Hunter,nebo BellyBoat (či jak se to píše),woblera,rippera,navázat ho na monofil a tahat jednoho esoxe za druhým. Nebo si jdeš sednout,nastržíš boilie,„aktivuješ“ Baitrunner a čekáš. OOOOOO,JAK KRÁSNÁ JE MLUVA ČESKÁ!!!!!
reagovat