Vyhledávání
Prut na candáta
17.11.2005 | Tomix | 10.341 zobrazení | 40 odpovědí
Různí rybáři doporučují různé vláčecí pruty na candáty pro chytání s gumami. Někteří winklepickerové a feederové, jiní zase klasické vláčáky s jemnou špičkou. Setkal jsem se i s pruty pod označením „Zander“. Jejich parametry jsou většinou úzce vymezeny: Délka 2,70 – 3,60 m a vrh. zátěž 10 – 30 nebo až 15 – 50 g. Taky u nich bývá uvedeno, že mají plně parabolickou akci, jemnou špičku a silnou páteř. Pro jaké situace u vody se tyto pruty hodí? Napadá mě jen daleké nahazování na přehradách, možnost vláčení těžších gum (hlavičky 15 g a těžší) a jistější zdolávání větších ryb. Mají tyto pruty i nějaké jiné výhody oproti winklepickerům?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 24. prosince 2005 ve 13:50 ® Tomix
-
oprava: www. rybashop. cz
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 13:39 ® Tomix
-
rarach: V blanku zřejmě rozdíl bude (skeletor má grafit IM7), ale očka vím jistě, že jsou stejný SS304 – titanový (aspoň to píší na www. rybaschop. cz). Cenu tam uvádějí 6200,– skeletor (300 cm, 8 – 32g) a SSGS 5650,– (305 cm, 8 – 32g). Slyšel jsem, že se už dnes dají sehnat za poloviční cenu. Takže by to zřejmě stálo za poohlédnutí po něčem takovým. Jen mám strach z té ručky toho skeletora. Sice na tom lépe rozpoznám záběry, ale nevím nevím…
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 v 9:24 ® rarach
-
Pokud si dobře vzpomínám tak SSGS je o řadu níž než Skeletor, není to tedy jen kvůli rukojeti, největší rozdíl bude v blanku a očkách. Já skeletora vlastním a nic jiného bych ruky dnes již nevzal, přestože vláčím oproti dřívějšku minimálně nebo spíš právě proto, se skeletorem je to prostě úplně jiná liga. Pokud bych si já měl vybrat prut kolem 3 m. šel bych do skeletora 2–12g. ten, ale samozřejmě stojí okolo 6 talířů, což se ovšem bohatě vyplatí.
reagovat - Pátek 23. prosince 2005 ve 23:54 ® Tomix
-
Teď by mě ještě zajímalo, jestli máte někdo zkušenosti s pruty Berkley Skeletor a SSGS, a jestli je mezi nimi velký rozdíl nebo je to jenom v designu. Chci ho na přehradu na větší vzdálenosti, takže 3,00 m délka a nevím, jestli je lepší 8 – 32 g nebo 10 – 35 g, zkrátka jestli je v té gramáži velkej rozdíl. Chtěl bych s ním spíš tvistrovat, občas rotačka, vobler nebo plandavka.
reagovat - Čtvrtek 17. listopadu 2005 ve 23:56 ® Tomix
-
Tak to se nechám velice rád poučit. Vláčím teprve pár měsíců, takže mám v některých věcech docela zmatek. Jáký prut byste mi doporučili, abych moh chytat daleko. Lítá to dál s pletenkou nebo s monofilem? Nebavím se teď o drahých speciálních pletenkách určených pro přívlač s hladkou vodě odpudivou povrchovou úpravou, díky níž vlasec nenasává vodu. Stojí kolem 15,–/metr. Řekl bych, že s 0,12 pletenkou dohodím dál než s 0,20 monofilem nebo je to snad obráceně?
reagovat - Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 18:53 ® mirmen
-
Tomix: při volbě prutu taky záleží na tom, kde se chytá a jak těžké nástrahy kvůli dálce hodu potřebuješ. Je to i o tom, zda jdeš do neprůtažné FL nebo zda vláčíš s monofilem.
reagovat - Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 18:12 ® jiris
-
Kup si Solstace zadner 270 a chybu neudelas jen zapomen, ze s nim budes chytat daleko…
reagovat - Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 18:03 ® Tomix
-
Děkuji vám pánové za rady! Zkrátka a dobře budu muset vyzkoušet, co mi lépe padne. Je fakt, že těch okounů co mi spadlo na mém tvrdém prutu bylo hodně, ale pokud jsem včas povolil brzdu a snížil napětí vlasce, většinou skončilo zdolávání zdárně, ikdyž to měla ryba jen za krajíček. Asi časem koupím jak parobolický zanderproutek (abych mohl lovit daleko od břehu na přehradě), tak i lehký tvrdší proutek s chvějivkou, abych mohl chytat jemně poblíž břehu. Do prutu nad 3000 Kč bych rozhodně nešel. Vidím to na 1500,– – 3000,–. Co se týče výběru značky a typu, tak už bych měl představu. Jaxon Magna Jig 2,70 m, do 15 g a Shimano Solstace Zander 3,00 m, 10 – 30 g. Nakonec se stejně rozhodnu, až si budu proutek osahávat v prodejně. Možná vezmu úplně jiné dva proutky.
reagovat - Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 16:19 ® jiris
-
Za prve si musis uvedomit co od gumovani ocekavas.
- muzes chytat tak, ze sekas zabery podle ohybu spicky, velmi jemne pruty s chvejivkou, wipíckry atd
- budes chytat s tvrdsimi pruty, kde zaber citis v ruce a celkove v celem prutu. Ja osobne mam radsi tuhle moznost.
- pruty s oznacenim Zander jsou na candata delane, takze asi vhodne budou. Ja jeden vlastnim a nemuzu si ho vynachvalit. Vetsinou to byvaji parabolicke pruty.
Zaverem, muzes pouzivat na candata tvrdsi prut, s kterym se ti lepe usnadni zasek, ale candat muze lehce spadnout protoze je prut „kopyto“ a nebo muzes pouzivat parabolicke pruty s kterymi se „hure“ zasekava, ale naopak ryba se nemuze tak lehce zklepat.
posledni zaver – ten si udelej sam
reagovat - Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 16:09 ® R3F13X
-
Hej kamo. Vlacak na gumy prodava vyborny Horky. Tady je webovka zeptej se ho jakej
www. horkyjiri. cz
jinak aby jsem dobre koupil vlacak,protoze jsem ho ted take shanel,tak jsem psal i takovym borcum jako jsou brachove Rozsypalovi. Milan mi trosku poradil a Tomas rikal ze do 3000k sezenes vlacak na vse. Ze drazsi jsou uplne stejny. Ja mam Jaxona 5–20g a ted jsem koupil Codax 3–15g s chvejivou spici jak mi rofici doporucili. Ale na to se muzes zeptat Horkyho,je to ochotnej a seriozni clovek,ktery se nesnazi prodat vse a za co nejdraz ale poradit a vybrat opravdu dobre zbozi. Preju dobry vyber. Zdarek Karel
reagovat