Vyhledávání
Prut na candáta
17.11.2005 | Tomix | 10.340 zobrazení | 40 odpovědí
Různí rybáři doporučují různé vláčecí pruty na candáty pro chytání s gumami. Někteří winklepickerové a feederové, jiní zase klasické vláčáky s jemnou špičkou. Setkal jsem se i s pruty pod označením „Zander“. Jejich parametry jsou většinou úzce vymezeny: Délka 2,70 – 3,60 m a vrh. zátěž 10 – 30 nebo až 15 – 50 g. Taky u nich bývá uvedeno, že mají plně parabolickou akci, jemnou špičku a silnou páteř. Pro jaké situace u vody se tyto pruty hodí? Napadá mě jen daleké nahazování na přehradách, možnost vláčení těžších gum (hlavičky 15 g a těžší) a jistější zdolávání větších ryb. Mají tyto pruty i nějaké jiné výhody oproti winklepickerům?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 26. prosince 2005 ve 13:50 ®
-
Tyto pruty se také vyrábějí s dlouhou rukojetí skandinávského stylu. Je to podobné jako dlouhé mušáky, z důvodů dlouhých hodů oběma rukama. Nechápu proto,když se najdou takoví,kteří tyto delší rukojeti zkracují.
reagovat - Pondělí 26. prosince 2005 ve 12:51 ® Tomix
-
Flip: Máš recht. Zřejmě už bude asi lepší při takových délkách prutu se o žádný dovažování nepokoušet a raději fixovat prut předloktím. Stejně se s takovým prutem nedá dost dobře manévrovat jenom zápěstím. To by bylo zralý tak akorát na karpál.
reagovat - Pondělí 26. prosince 2005 ve 12:38 ® Tomix
-
mirmen: To mě taky napadlo.
reagovat - Pondělí 26. prosince 2005 ve 12:20 ®
-
Tomix-Mám skeletora 305,2–12g na něm Twin power 300. Zkoušel jsem i Stradic 4000 a stejně padá na hubu. Delší pruty se tak chovají,s tím musíš počítat,že se těžko dovažují. Přece nebudeme na prut 360cm dávat 6000 naviják,to by byla otročina a s přívlačí malo společného.
reagovat - Neděle 25. prosince 2005 ve 20:43 ® mirmen
-
Tomix : nebo by ho dovážila zátěž do konce rukojeti prutu .. pár deka + princip páky.....
reagovat - Neděle 25. prosince 2005 v 15:32 ® Tomix
-
mirmen: Zajímavé! S 330 cm prutem by to asi bylo lepší. Já vláčel s tím svým plavačákem 390cm 3 –15g na řece a chytal jsem pod špičkou prutu na mikrotwistery okouny do 15 cm. Bylo to příjemné a pohodlné. Pak mi to vzal bolen 46 cm a taky šel dobře z vody. Ale na přehradě jsem to s ním nezkoušel a ani se mi nechce. Tam už by to asi tak příjemný nebylo a navíc je to fakt rozžvejkaná žvejka a na tu vzdálenost… No nevím, možná bych mu měl dát šanci a nejprve to vyzkoušet, ale nedovážím ho navijákem a rozpoznání záběrů se tím určitě zhorší. Dovážil by ho naviják přibližně 0,70kg – to mám vyzkošený, ale to už s jemnou candátovou přívlačí nemá vůbec nic společného.
reagovat - Neděle 25. prosince 2005 v 15:05 ® Tomix
-
Vím, že jsem měl počkat s tím navijákem, až budu mít prut, ale když oni je teď prodávali za litřík, tak mě bylo líto si ho nenaježit.
reagovat - Neděle 25. prosince 2005 ve 14:57 ® Tomix
-
mirmen: Díval jsem se na stránky toho Pennu. Pěknej prut. Jen mám obavy, abych ho dovážil navijákem. Ten prut váží 330 g, což je dvakrát víc než u skeletoru ve stejné délce s těžší gramáží (300cm 8 – 32g 160g). Mám naviják Abu Garcia cardinal 104 o hmotnosti 306g. Na mrk mrknu.
reagovat - Neděle 25. prosince 2005 ve 14:03 ® Tomix
-
mirmen: Jsem z Brna a na výstavu se moc těším. S tím ovlivněním vedení nástrahy prutem – to má svou logiku.
reagovat - Neděle 25. prosince 2005 v 8:12 ® mirmen
-
Prichy: myslím si, že počet záběrů se dá ovlivnit prutem. Vedením nástrahy ( např. délka prutu), a citlivostí špičky- signalizace (doklepnutí o dno, jak dlouho nechat na dně ..) při vedení a zejmena i citlivostí na záběr.
reagovat - Neděle 25. prosince 2005 v 8:08 ® mirmen
-
Tomix: Brno se blíží a možnost osahat si na výstavišti .......
reagovat - Neděle 25. prosince 2005 ve 3:40 ® mirmen
-
Tomix: mám v 3 m, ale vyrábí se i v 330–360 a 390 cm. Bliľąí info na www. adler-dobruska. cz ( dovozce Pennu). Momentálně sháním (zatím marně) reference na prut Millenium zander 330 a víc (otázka na MRKu). Ceny v e-shopu dovozce cca 2000 Kč – 2 700 Kč ( kolik v prodejně a zda tam momentálně má vąechny délky k osahání – to nevím) .
Zatímco na blanku prutu je údaj o gramáľi 4 – 15, tak prodejce uvádí na své stránce 5 – 20 gr. Prut je trochu tvrdąí a oproti vláčákům postaveným v podobné gramáľi např. colmicem pracuje víc ve ąpičce (pokud se to tak u prutu 4–15 dá napsat).
reagovat - Neděle 25. prosince 2005 v 1:37 ® Tomix
-
mirmen: Díky za typ! Ten Penn Millenium jsem někde viděl. Podívám se po něm. Na kolik asi přijde? Právě nástrahy o hmotnosti 5 – 15g budu nejvíce používat. Zřejmě taky bude záležet na akci prutu a s tím taky na tom jakou páku budu moct na rybu vyvynout. Ten můj měkkej plavačák jsem při zdolávání kapříka, ohnul až k navijáku a pak jsem toho už moc nezmohl.
Prichy: Myslel jsem to tak, že s jemnějším prutem rozpoznám víc záběrů. Jinak jich budu mít samozřejmě stejně. Počet záběrů prutem neovlivním, ledaže by byl kouzelnej.
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 23:52 ® mirmen
-
Dědek: prý s tím výrobce ( spíš obchodní firma, která si nechává svou značkou označit) počítá a proto nedělají s reklamacemi problémy. Nepříjemné to je ale v sezoně, zrovna , když berou jak zjednaný ( anebo o dovolený). Uvažoval jsem o jaxonu taky, Konopásek chválí Jaxon Odeon 1–9 gr. Ale asi si připlatím a i v týhle gramáži na UL půjdu raději taky do nějaké dražší , ověřené značky.
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 23:46 ® Prichy
-
mirmen: ja vim, zustalo tam tvoje jmeno nechtene
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 23:41 ® Dědek
-
Mirmen – mohu tu křehkost potvrdit z vlastní zkušenosti. Vyzbrojen novýmjaxonem jsem vyrazil za toulafcem na křetínku. Když jsem lez ze silnice k vodě, ujely mi nohy a k potěše bandasky sebou pěkně řachnul. Toulovec se tlemil jak urvanej, ale já moc ne – majznul jsem totiž s prutem o kámen a ten se krásně zlomil hned za spojkou Ke chvále prodejce ale musím říct, že mi zlomený díl vyměnil a dokonce zadarmo ! Blank je fakt křehkej jak blázen… Jo,ještě jsem nenapsal, že se jedná o spin.
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 23:22 ® mirmen
-
Prichy: tu citaci a hodnocení jaxonů (přívlač) psal tomix. Jinak k jaxonům – ten Polák, majitel prodejny s ryb. potřebami a „ničitel jaxonů-vláčáků“ tvrdí, že mají dost choulostivé blanky ( na poškození při transportu, na naťuknutí blanku hlavičkou při manipulaci, na přetížení… ).
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 23:19 ® Dědek
-
Vlastním SSGS a jsem absolutně spokojenej,je to můj mazel Skeletor jsem měl možnost také vyzkoušet a je to další klenot. Nejlepší by bylo si je v realu porovnat vedle sebe a hlavně se rozhodnout, jak budeš chytat. SSGS se dá při troše hledání už sehnat okolo 3500 a rozhodně neprohloupíš. Jaxona jsem si pořídil 0–10g na okouny, ale vedle jmenovaných je to jako škodovka vedle bavoráka.
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 23:18 ® Prichy
-
Quote:
mirmen: Držel jsem už v ruce Jaxon specifix 2–12g a 4–22g. Jsou to proutky s jemnýma špičkama, ale jinak se moc neohýbají, prostě akce A. Tak bych věřil, že se takovej proutek snadno přetíží. Myslím, že na ten prut 2 – 12g budu mít víc záběrů, ale jestli se pokusím zastavit větší rybu s pevnějším vlascem před vázkou nebo nahodím silou těžší nástrahu, tak by to nemuselo dopadnout dobře.
No pokud je postaven dobre, tak by se prave nemel pretizit. nebo to mojemu feederu nikdo nerekl .
Proc by ti meli ryby brat vic na jemnejsi proutek??
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 23:14 ® mirmen
-
Tomix: nedávno jsem si pořídil Penn Millenium Zander , 300 cm, v udávaných 4–15 gr ( pravděpodobně spíš cca 5 – 20 gr). Vodím na něm menší hlavy ( cca 5 – 15 gr, při dvacítce je přetíženej). Používal jsem i s FireLine 0,12 na nahazování někam k cca 50ti metrům. Na tenhle proutek mám jen dva candoše , byl u vody celkem třikrát ( naposledy včera na řece, kde jsem na některých místech díky proudu používal hlavičky 10–15 gr). Pracuje dobře, lehčí nástrahy se na stojáku dobře vedou, záběry jsem registroval ( i ty domnělé přejezdy nebo krátké skousnutí ocásku ripperu). Nechci ten proutek přechvalovat a zkušenosti např. v porovnání s berkley či dalšími pruty ve stejné délce a podobných gramážích nemám. Zatím mám pocit, že mu můžu dost naložit. Na řece ( bez hustého obrostu) se i s 3m prutem docela dobře pracuje a umožňuje pohodlné vedení.
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 22:53 ® ywan
-
kúp nejaký trojmetrák do 40g a keď tam zavesíš 18–22g jig tak s tým prehodíš aj Tatry
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 22:43 ® Tomix
-
R3F13X: Takže jsem se moc nesekl.
0,127 s nosností 8,5 kg? Co to je za šňůru? To asi firelinka nebude, že?jiris: Na tom netu psali u obou, že je to střední akce, ale určitě se mohou chovat úplně jinak při zatížení i při náhozu a v mnoha dalších směrech. Jeden může být měkčí nebo rychlejší. Držel jsem v ruce kámošův skeletor 240 cm 4–24g a přijde mi, že má dost jemnou špici, ale přitom to není žádná žvýkačka. Jen nevím jakej bude ten třímetr (zřejmě 8 – 32g).
mirmen: Držel jsem už v ruce Jaxon specifix 2–12g a 4–22g. Jsou to proutky s jemnýma špičkama, ale jinak se moc neohýbají, prostě akce A. Tak bych věřil, že se takovej proutek snadno přetíží. Myslím, že na ten prut 2 – 12g budu mít víc záběrů, ale jestli se pokusím zastavit větší rybu s pevnějším vlascem před vázkou nebo nahodím silou těžší nástrahu, tak by to nemuselo dopadnout dobře. Na takový chytání mi chybí zkušenosti, takže půjdu raději do něčeho kolem 10 – 30g se střední akcí.
Děkuji vám za rady a postřehy a přeji pěkné svátky vánoční a hodně štěstí a zdraví v novém roce a hlavně toho štěstí u vody, ať se vám ty klacky pořádně ohýbají!
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 20:18 ® mirmen
-
Tomix: známý od vidění ( majitel prodejny s ryb. potřebami v Polsku) Jaxony sice taky prodává a dokonce na ně i vláčí, ale sám, na rovinu říká: když ho odrovnám ( několikrát za sezonu), tak si na něj sám vypíšu záručák )
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 v 19:15 ® jiris
-
Tomix – oba pruty (skeletor, SSGS) si pozorne vyzkousej bo jsou to uplne odlisne pruty.....
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 v 18:54 ® R3F13X
-
Tomix…0.16–0.18mm vlasec na podzim a kdyz je cista voda bez vazek a 0,127 snuru s nosnosti 8.5kg
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 v 18:07 ® Tomix
-
Jinak používat hodlám monofil 0,18 a do pařezovek a dalších překážek pak 0,25. O pletence zatím nejsem plně přesvědčen.
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 v 18:04 ® Tomix
-
topinka: O něčem jemnějším už jsem taky uvažoval, ale když bude foukat silnější vítr, což na přehradě pravidelně bývá budu muset použít většinou těžší hlavu a navíc chci aby mi to rychleji kleslo ke dnu. Potom mám zlé zkušenosti s plavačákem 390 cm, 3 – 15g. Dvoukilovej kapřík si se mnou dělal co chtěl. Potom nechcu vidět, co se mnou udělá dvoukilovej candošek mezi větvemi, pařezy, kořeny a padlými stromy. Jakej na tak jemnej proutek dáváš vlasec, můžeš tam dát třeba i 0,25???
tucnak11: O tom solstace taky uvažuju. Gramáž je 10 – 30g, ale délka je buď 270cm nebo 300cm. Každej kdo tu o něm píše doporučuje ten v délce 270cm. Má snad 300cm solstace zander nějakou chybu (třeba v akci nebo…).
okounek: O této značce jsem taky slyšel, ale tyhle pruty jsem nikde neviděl.
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 14:53 ® okounek
-
ja mam prut pěknej, koupil jsem si ho na Vanoce(ale využil už dřív). Má 2,70m, 10–40g zatěže a jemnou špičku z dílny „Ron Thomson“(zapoměl jsem jas to píše)
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 14:50 ® tucnak11
-
SOLSTACE 2.70 10–30 gr ot Shimana
reagovat - Sobota 24. prosince 2005 ve 13:55 ® topinka
-
Na gumy používám Fenwicka 9,4 3–15 g má plně parabolickou akci takže zásek musí být razantnější ale zdolávání je jedna báseň . Letos spadly jen 3 ryby a to diky tupím háčkum. Díky akci B odhodíš i 3" gumu s 4g. hlavičkou dostatečně daleko.
reagovat