Chytej.cz

feeder-volnobezka - ANO nebo NE necteno

15.11.2005 | cop74 | 10.261 zobrazení | 64 odpovědí

Otazka je jasna- na feeder navijak z volnobezkou nebo je to zbytecny. Na //www. fishing-aussie. com/ i na feederklubu pisou, ze volnobezka je zbytecna, ale zase si rikam, ze kdybych dal treba rybku na kandata, tak by se zde mohla uplatnit a nemusel bych chytat prut nad hladinou. Tak se feedrari vyjadrete. Predem dik. At vim co koupit- zacinam a chci mit jasno.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 18. listopadu 2005 v 9:06 ® dudu

Seto nějak neto, je to Okuma Patriot bait feeder

reagovat
Pátek 18. listopadu 2005 v 9:02 ® dudu

Gagi- mrkni sem www. braunstar. cz Mám ho od jara ve 30 a zatím dobrý.

reagovat
Pátek 18. listopadu 2005 v 9:01 ® xycht

Doporučuji přečíst např. tento článek od M. Kučery, po jehož přečtení mnozí zjistí, že naviják s bojovkou nemá 2 nezávislé brzdy jak tu píše Milky a že neslouží jen k manipulaci jak píše Nordboy.

www. mk. pel. cz

Každý at si udělá sám názor.

reagovat
Pátek 18. listopadu 2005 v 8:11 ® xycht

Milky: tak především naviják s bojovou brzdou není podle mě naviják s dvěma brzdami jak píšeš. v navijáku s bojovkou je jen jedna brzda. tím navijákem, který má dvě na sobě nezávislé brzdy je naviják s volnoběžkou.

Nevím ted co myslíš tím odbržděním a zabržděním, ale jedna věc je jistá. A to, že jestli si někdo myslí, že bojovka je dobrá akorát tak pro odbrždění při manipulaci jak se tu něktěří mylně domnívají, je čistě jejich subjektivní názor. Nic víc.

Pravda je ale někde jinde, naviják s bojovou brzdou je primárně určen k řešení krizových situací při zdolávání, kdy ryba udělá rychlej výpad u břehu a na normální brzdě je řešení týhle situace prostě těžší. To, že ho někdo používá v situacích kdy jde vykonat potřebu na tom nic nemění pánové

Doporučuju kontaktovat výrobce navijáků či odbornou literaturu.

reagovat
Pátek 18. listopadu 2005 v 7:53 ® Milky
Milky

Rád bych reagoval na názor o bojovce. Také si myslím, že slouží ::jen:: k rychlému odbrždění či zabrždění. Ve své podstatě je to naviják se dvěma brzdami – jednou jemnou (hlavní zadní) a jednou hrubou (bojovou). Pokud se někdo vyžívá v ultrajemném nastavení brzdy, tak bojovka je pro něj jen vyhozením peněz. Je proto hodně lidí, kteří si sice naviják s bojou brzdou koupili a nepoužívají ji – viz jedno předešlé fórum, kde se k tomu přiznala skoro polovina lidí. Asi je opravdu dobré, že všichni rybáří NEMUSÍ mít nakoupen na stejný způsob lovu STEJNÉ vybavení! I kdyby si někdo chtěl dát k feedru muškařské kolečko, budu ten poslední, kdo mu v tom bude bránit

reagovat
Pátek 18. listopadu 2005 v 1:01 ® Gagi

Když už jste zmiňovali velikost baitu, nevíte jaký je nejmenší na trhu? Jeho cenu a Váš názor na jeho kvalitu. Děkuji.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 ve 21:48 ® xycht

Nezlob se, ale diskuze byla zcela věcná – reagoval jsem především na tuto tvojí větu, cituji : „Podle mého názoru "bojovka“ v našich podmínkách může fungovat leda jako rychlá možnost povolit cívku, když si chci spustit svinger níž, nobo při podobné manipulaci." Konec citace.

Já si jen myslím,že je to blbost a matení těch co s těmito věcmi nemají zkušenosti.

Je pravda, že své názory někdy prezentuji ostře,ale to není tím, že chci někoho ponížit, ale že rád směřuji přímo k věci. Jestli jsem se tě však nějak dotkl tak se ti omlouvám.

Byl bych ale rád kdyby ostatní zhodnotili zda je bojovka opravdu vhodná jen ke spuštění swingru apod.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 ve 21:15 ® 

xycht: Ty si prostě nedokážeš odpustit moudra v dialogu dvou lidí. Já opravdu nečekám na TVOJE hodnocení MÝCH příspěvků do diskuze. Až budeš mít chuť si pokecat, máš k dispozici mojí adresu, tak se přestaň navážet do mých názorů, které jsou adresovány někomu jinému. Díky. Asi jsem měl napsat jednoduše to co píše Milky. S tím se ztotožňuji a tak jsem také svůj příspěvek myslel. Jestli tvrdí někdo „kraviny“ bych si nedovolil napsat ani náhodou. Já si totiž nemyslím, že mám patent na rozum. Petrův zdar!

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 ve 20:59 ® xycht

dudu: máš pravdu je to tak. mě se trofejní ryby taky netýkaj )) ale věřim tomu,že ostatní nejsou takový nemehla jako já

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 ve 20:46 ® dudu

Jo, a co to je trofejní ryba? S tím se já nesetkávám.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 ve 20:45 ® dudu

xycht- já s Tebou skoro souhlasím, ale bojovka je o dost dražší než bait, a tu váhu baitu u feederu na rozdíl od vláčky neřeším. Takže podle mě nejlepší je bojovka, nejspolehlivější přední brzda, ale já bych si opět koupil nelepší poměr cena-výkon a to je pro mě bait. Ještě štěstí že se každýmu líbí něco jinýho, představ si tu nudu, kdyby se líbilo všem to samý.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 ve 20:37 ® kelt
kelt

Řešil jsem ten stejný problém když jsem začínal, nakonec jsem zvolil bojovku a mně osobně velmi vyhovuje. Feedrové chytání je z mého pohledu především o tom hlídat špičku prutu a tím pádem u něj sedím.. volnoběžku bych využil pouze v případě že bych si chtěl odskočit jak tdy už někdo napsal. Proto jsem šel do bojovky která mi umožňuje to stejné a navíc je pro mne neocenitelná například při zdolávání ryb na řece ve chvíli kdy se mi dostane do proudu atd…

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 ve 20:11 ® xycht

dudu: tak jinak, především feeder je obvykle způsob lovu, kde se používají slabší vlasce a vůbec kde se zjemňuje a proto je zde výhodnější použít bojovku při zdolávání větších ryb než volnoběžku. Bojovka má své opodstatnění právě při výpadech větších resp. trofejních ryb. navíc obvykle jsou navijáky s volnoběžkou navrhovány s větší kapacitou a tudíž i těžší a proto já si myslím,že je pro aktivní způsob lovu použít menší navijáky s bojovkou či přední brzdou. A k tomu vychcání: když dam páčku u bojovky doleva tak se taky můžu jít vychcat )

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 19:23 ® dudu

Pro mě volnoběžka určitě ANO. Pro vlastní chytání je tam na nic, ale my lenošní a sklerotičtí si nastavíme brzdu jednou za rok(obrazně) a máme vystaraný. Jdu se vychcat- klap, patřebuju povolit-klap, potřebuju. klap atd. Druhým ale dražším řešením s mírně větším využitím je bojovka.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 19:08 ® xycht

Nordboy: a psát mi k čemu je volnoběžka to fakt nemusíš, protože navijáky s volnoběžkou používám už 3 roky a vím k čemu jsou a tudíž nepotřebuju poučovat

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 19:05 ® xycht

Když vidim, že někdo napíše, že bojovka je pro feeder k ničemu, tak na to reagovat musim. Nechci aby se ostatní rybáři, neznalí věci, nechali zblbnout nějakou kravinou. Nic jinýho v tom není.

Quote: On 2005–11–17 15:07, Nordboy napsal: xycht: Dost často se Ti stává, že „něco nechápeš“ a tak jen na vysvětlení. o svingeru píšu jen mimochodem. Je logické, že když se bavíme o feederu, je svinger irelevantní. Ten naviják se ale může používat i při položené. například. není-liž pravda? Takže sorry, žes nepochopil. Uplně blbej opravdu nejsem. Slovíčkaříš, nebo chceš vypadat zvklášť chytrý?Zadavatel měl otázku a já na ní odpověděl-nečekal jsem komentář. Petrův zdar.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 17:29 ® Milky
Milky

Osobně na feedru volnoběžku nepoužívám, ale tento druh navijáku je opravdu velmi luxusním řešením. Když se použije volnoběžka, je to na sichr, že ani větší ryba s prutem neujede. V případě, že se nepoužije, je to vlastně naviják s přední brzdou. Myslím si, že až příště půjdu pro naviják na feeder nebo položenou, už si nikdy klasiku nekoupím, protože volnoběžná brzda je rozumnou nadhodnotou.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 16:07 ® 

xycht: Dost často se Ti stává, že „něco nechápeš“ a tak jen na vysvětlení. o svingeru píšu jen mimochodem. Je logické, že když se bavíme o feederu, je svinger irelevantní. Ten naviják se ale může používat i při položené. například. není-liž pravda? Takže sorry, žes nepochopil. Uplně blbej opravdu nejsem. Slovíčkaříš, nebo chceš vypadat zvklášť chytrý?Zadavatel měl otázku a já na ní odpověděl-nečekal jsem komentář. Petrův zdar.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 11:39 ® kkarlos
kkarlos

Tak ja take prispeju! Na navijaku na feeder volnobezku mam ale moc ji nepouzivam a mam tak serizenou brzdu aby pri zaseku mirne prokluzovala a kdyz sem na chvili odesel od prutu a najednou slysim brzdu tak prut je pekne vohnutej ale brzda mirne prokluzovala a prut z vidlicek nespad!:) A nakonec se z toho vyklubal kaprik lysecek neco pres 40

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 11:39 ® xycht

píšeš o zdržení o volnoběžky „po záseku“. já to nějak nechápu

1. přepnutí volnoběžky vůbec neni pomalé, naopak je to asi nejrychlejší způsob, obvykle se druhá brzda zapne při 1/4–1 otočení kličkou, takže je to hned
  2. volnoběžka se přepíná před zásekem a ne po záseku
reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 11:36 ® xycht

S první částí příspevku souhlasim, s druhou nemohu. Vůbec nechápu proč píšeš o swingru když se tu bavíme o feederu A co se týče bojovky, tak kdo někdy zdolával větší rybu tak ví,že se běžně stává že velká ryba u břehu často udělá rychlý výpad a zde je výhoda tu bojovku mít. samozřejmě jde to i s přední či zadní brzdou,ale já myslim,že pracovat s brzdou tak dobře umí jen zlomek rybářů. Proto bojovka

Quote: On 2005–11–17 09:29, Nordboy napsal: Považuji za úplně zbytečné lámat si hlavu, jaký naviják na feeder. je to technika, která vyžaduje plné soustředění a pohotový zásek, takže hlavně správně seřízená brzda a postřeh. Podle mého názoru „bojovka“ v našich podmínkách může fungovat leda jako rychlá možnost povolit cívku, když si chci spustit svinger níž, nobo při podobné manipulaci.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 11:14 ® Candátoman

Já naviják s volnoběžkou na feedera používám. Je to pro případ prudkého „propásnutého záběru“, abych nepřišel o klacek , ale velmi mi pomáhá při manipulaci např. při plnění košíčku krmením, přivazování nového návazce, apod. Jen prostě přecvaknu na volnoběh, odmotám si potřebný vlasec pro manipulaci a nemusím nikde nic štelovat a povolovat na cívce. Před nahozením jednoduše volnoběžku „uzamknu“ a mám jistotu stejně nastavené brzdy pro zdolávání, jako předtím. Nutnost to určitě není, ale mně konkrétně volnoběžka ten život u vody malinko zpříjemňuje. Na druhou stranu, těsně po záseku je malé zdržení při přepnutí, ale zatím to můj lov nikdy negativně neovlivnilo.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 10:29 ® 

Považuji za úplně zbytečné lámat si hlavu, jaký naviják na feeder. je to technika, která vyžaduje plné soustředění a pohotový zásek, takže hlavně správně seřízená brzda a postřeh. Podle mého názoru „bojovka“ v našich podmínkách může fungovat leda jako rychlá možnost povolit cívku, když si chci spustit svinger níž, nobo při podobné manipulaci.

reagovat
Středa 16. listopadu 2005 v 19:51 ® Chose
Chose

Já letos chytal kapry jen s povolenou brzdou. když sem měl dotáhnuto a nečekal jsem záběr,prut se ohnul do maxima a ryba ho stáhla k vodě,nebo lupnul návazec. takže jsem nechával rybu rozjet s hrčákem,potom jsem prstem dobrzdil cívku a přitáhnul brzdu a pak až jsem začal zdolávat. letos se mi to osvědčilo. tři zrnka kuku a hrrrrrrrrrrr.....

reagovat
Středa 16. listopadu 2005 v 19:08 ® xycht

Revoke: no když si dobře nastavíš brzdu tak žádnou volnoběžku kvůli tomuhle nepotřebuješ. já pořád nechápu co tu vymejšlíte Nechte si poradit a kupte si naviják s bojovkou když už

reagovat
Středa 16. listopadu 2005 v 17:58 ® staker
staker

volnoběžku jednoznačně ne, to pak není feeder, a není to pak kouzlo ohybu. Když jde ryba tak stejně víc než jeden prut nestíhám, tak proč si to neužít naplno.

reagovat
Středa 16. listopadu 2005 v 15:24 ® gun

Sice sám používám na feeder naviják s bojovkou, ale myslím si, že volnoběhem se nic nezkazí. Několikrát jsem letos zažil, jak mi kapřík prchal i s prutem, jednou jsem skončil i po pás ve vodě, když jsem ho chytal na cestě do hlubin. Jak k tomu došlo? Jenom jsem se otočil, abych si vyndal něco z batohu. Bait by tyto situace řešil – zapnout ho, najít si v batohu, co člověk potřebuje, zase vypnout a chytat dál běžným způsobem. Ale nebral bych chytání s baitem na feeder jako standard. To bych mohl rovnou nasadit klasický klacky s pípákama a jít chrápat na lehátko.

reagovat
Středa 16. listopadu 2005 v 11:28 ® Radosek

Volnoběžku Ano, protože když se na chviličku otočíš (třeba jen pohledem), umí ti kapr odplout s prutem, byť má jen 35 cm. Neříkám, že je dobré ji mít zapnutou, ale když například zdoláváš na jednu udici rybu, pak tu druhou potřebuješ odjistit. Je ale fakt, že při normálním čekání na záběr a následném sekání vypínání volnoběžky zdržuje a zněpříjemňuje rybolov.

reagovat
Úterý 15. listopadu 2005 v 19:20 ® cop74

Robure jednoduse – na feeder navijak s baitrunnerem ANO nebo NE ? A proc?

ostatnim diky za odpovedi.

reagovat
Úterý 15. listopadu 2005 v 19:16 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Když mám naviják s volnoběžkou, tak nemusím mít feeder.

reagovat