Chytej.cz

Digtální foťáček-porďte prosím necteno

7.11.2005 | Prutos | 11.806 zobrazení | 108 odpovědí

CHci si pořídit digit. foťáček a moc se v nich neorientuju. Má to být hlavně pro rybářské účey. Poraďte prosím s výběrem . Rád bych nalezl alespoň cenové rozmezí z něhož pak budu vybírat.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 18. listopadu 2005 v 8:20 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

HaD: To je jaksi samo sebou

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 17:26 ® HaD
HaD

Bobo: ještě bych doplnil se stejnou citlivostí, stejnou clonou a časem a stejným zoomem

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 17:22 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Deny: Až budeš porovnávat fotografie dvou různých modelů, focené stejným člověkem, se shodným objektem (včetně času a místa), pak máš solidní (zdaleka ne stoprocentní) šanci udělat nějaký závěr…

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 17:00 ® HaD
HaD

deny: v čem byl lepší? můžeš ty fotky poslat pro porovnání?

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 16:10 ® ZN
ZN

Deny: došel jsi do ideálního stadia, se svým foťákem jsi maximálně spokojený. Ale pravdu s optikou nemáš, což není důležité.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 15:00 ® Deny

Nemyslim si,ze je to blbost. Vychazim ze sve zkusenosti a svych kamaradu a nikomu nic nenutim. Neni to zadne dogma,pouze muj nazor. Porovnaval jsem i fotografie od mnoha jinych znacek a skutecne tyto 3 znacky maji dobre optiky. Samozrejme zalezi i na optickem zoomu a take castecne na rozliseni,ale tomu bych nepridaval az takovy vyznam. Porovnavali jsme fotky nedavno z Canonu a Fuji se stejnym rozlisenim a Canon byl viditelne lepsi. Ale jak rikam,je to jen muj nazor

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 9:53 ® ZN
ZN

Deny: nechci rozpoutávat nějakou zbytečnou diskuzi, skutečně je optika pro výsledný obraz hodně důležitá, ale jak jsi přišel na takou blbost, že nejlepší ji mají Tebou zmiňované značky.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 9:35 ® Deny

Nejlepsi digit. fotaky jsou ty co maji nejlepsi optiku a tudiz Panasonic,Sony a Canon. Nic jineho se jim nevyrovna i kdyz muzete poridit dobre fotky. Super fotak na foceni ryb a to i na nocni foceni je:PANASONIC DMC-FZ5EG-S

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2005 v 0:18 ® ZN
ZN

Prutos: FUJI není špatný. A co NIKON?

reagovat
Středa 16. listopadu 2005 ve 20:54 ® Prutos
Prutos

4all: diky za ohlasy. Neměl sem ted pár dní přístup na net takže sorry. Váhám mezi Pentaxem a Canonem A 610.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 ve 12:15 ® ORIMP
ORIMP

Tak som sa aj ja nasral a kupil som si Nikon Coolpix 5600,maličký,pek­nučký-ešte sa naučit s nim robiť!Akcia v Metre za 6900sk!No nekupiš to?

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 v 8:39 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Gagi: No vidíš Teď už to napravovat nebudu, můj názor vystihli poměrně přesně ZN a HaD.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2005 v 8:06 ® Gagi

Prutos: Tak co rozhodl ses? BoBo-Falknov: S tím hádáním to byla jen nadsázka. Prostě mi trochu naštvalo žes jen rejpnul a nepřidal důvod proč tak činíš. Ostatně je zbytečné spolu polemizovat, toto téma je tu z jiného důvodu. Pěkný den všem.

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 ve 21:19 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Gagi: A proč jsi se chtěl hádat? Já zrovna moc na hádání nejsem, ale když mám nějaký názor, tak ho prostě napíšu a nemyslím, že bych to napsal příliš tvrdě. Kolem digi foťáků už jsem toho napsal tolik tady i na MRKu, že než abych to psal znovu, tak jsem se raději chtěl ujistit, jak dalece do foťáků vidíš a čím konkrétně podložíš svůj názor.

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 ve 20:55 ® pikos
pikos

ZN: Vážený kolego, tak, tak je to správně, tak to má být

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 19:43 ® ZN
ZN

pikos: promiň, nějak se mi to tam vlodilo. Tak to slovíčko fotografující vy­pusť

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 19:19 ® pikos
pikos

ZN: kde jsi přišel na to, že jsem fotografující?

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 18:54 ® HaD
HaD

ZN: no to by asi bylo vhodné a moudré, mohli bychom si tam udělat malý seminář na téma… no to téma bych nechal raději OPEN )) Pikoš: díky za info ))

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 18:06 ® ZN
ZN

pikos: vážený příteli, ty, jako fotografující analfabet znehodnocuješ vážnou otázku a ještě ke všemu šíříš paniku. Vyřídím si to s tebou i s tvým Seatem, nebo co to máš.

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 17:28 ® pikos
pikos

HaD: to se máš na co těšit, připrav si ledviny

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 17:14 ® ZN
ZN

HaD: čoveče, i já. Žeby Toulovcův vázací víkend? Jenže on je hrozná motyka, nebude tam určitě co jíst a pít

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 17:06 ® HaD
HaD

ZN: Určitě ano! Člověče, ať řekneš co řekneš, tak musím souhlasit. Už se těším, až tě poznám někdy osobně

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 16:25 ® ZN
ZN

HaD: tak to je. Tyto debaty jsou přínosem, a to myslím vážně.

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 15:57 ® HaD
HaD

. a z důvodů zde jmenovaných jsem pro prutose nehledal foťák podle vkusu ani značky, ale takovej, kterej by některými parametry vyhovoval mě a buď je to ta odolnost, nebo ta širokoúhlost, protože pak už je výběr v této „třídě“, alespoň pro mě, jen otázkou vkusu a možná i designu…

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 ve 12:57 ® ZN
ZN

no, tak se pomalu dostáváme k tomu, co bylo řečeno na začátku. A to, že výběr je vlastně otázka pocitu, subjektivních dojmů, srdečních záležitostí apd. Že nejde prakticky střelit v malých digifoťácích dokládá skutečnost, že i zde prezentované názory chválí pomalu každý jinou značku a typ, téměř všichni jsou spokojeni. U zrcadlovek je to samozřejmě trošičku jinak, tam je návaznost na výměnné objektivy, a další příslušenství. Ale ve své podstatě, kritéria při koupi jsou různé. Ttřeba u mě při koupi dalšího malého digifoťáku bylo jedno z hlavních velikost. Musel se mi vlést do malé kapsy.

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 10:41 ® Verba

ZN:Máš pravdu s tím že klasika je pomalu v p. Spousta lidí si koupí digitál i ten nejhorší ,jen aby se mohly chlubit že ho mají. Dle mě pokud nemají možnost přístupu k PC,tak je takměř na h. Já vlastnil v kompaktech Minoltu,která byla ještě v klasiikách top a stála 11 litrů. Když jsem ji po dvou letech šel prodat,tak mi řekli,že za ni dostanu max 1500kč. No já myslel,že mě omijí. Opravdu jak píšeš staré digi dělají fotky nic moc,ale já teď koupil Olympuse s 5 mega-nestál ani toliko jako kdysi klasická a když jsem udělal fotky tak jsem řekl ,že opravdu už nevidím rozdíl v detailech-krajiny. Měl jsem ještě fotky ze starého digi Sony 2MG a když jsi něco přitáhl z dálky tak kvalita výsledné fotky bída děs. Tady je to paráda.

reagovat
Sobota 12. listopadu 2005 v 7:42 ® Gagi

ZN + HaD Jste určitě větší znalci než já a respektuji to. S tim Canonem je to moje srdeční záležitost a uznávám že minimálně Nikon je na stejné ne-li vyšší urovni. A s tou cenou u digi zrcadlovek máte taky pravdu, kdyby ne sám bych jí už měl. Sakra (!) a to jsem se chtěl tak hádat ještě že tu je BoBo-Falknov protože s rozumnými lidmi to jaksi nejde.

reagovat
Čtvrtek 10. listopadu 2005 ve 23:12 ® HaD
HaD

ZN: tleskám!

reagovat
Čtvrtek 10. listopadu 2005 ve 22:47 ® ZN
ZN

opět jen malé vysvětlení. Co se týká klasiky:

1. CANON, NIKON, PENTAX, MINOLTA,. Ať mi někdo fundovaně řekne, co je lepší. Myslím, a troufám si říct, že dle žádných paremetrů se nelze přiklonit ani k jedné značce, co se týká kvality. Jde více méně o subjektivní hodnocení, každá značka má nějakou vychytávku. Obecně platí, že NIKON a CANON spolu soupeří o prní příčku, každá má nějakou přednost. LEICA je historie sama a je to LEICA, tak jako hodinky ROLLEX jsou hodinky ROLLEX.
  2. kvalita fotek z klasiky je určitě výborná, a to díky čím dál kvalitnější vrstvě na celulojdovém pásku.( bavím se o kinofilmu). Kvalitou myslím tloušťku vrstvy, která je nanesana na nosiči.

Digiťáky. Bezesporu začínají těžce válcovat klasiku, a to z těchto důvodů:

1. Začínají se blížit kvalitou klasické fotografii, mnohé modely klasiku dohnaly. Důvody jsou jednoduché. Velikost čipu se přiblížila velikosti kinofilmového políčka, takže rozlišovací schopnost, donedávna velké mínus digitálu je smazáno. U mnohých modelů je velikost čipu totožná s políčkem kinofilmu, tutíž rozdíl žádný.
  2. Při zvětšenině, kterou používá cca 99% lidí, je rozdíl minimální i u foťáku řekněme 4 MG. Další možnost je formát RAW (NEF), který umí skutečně hodně.
  3. Pohodlnost zpracování je oproti klasice absolutně někde jinde. Kouzelná věc, člověk okamžitě vidí, co vyfotil. Tato skutečnost je podstatná.

Resumé: velikost čipu 36×24, což obnáší zhruba 12 MG maže všechny rozdíly mezi klasikou a digi. Troufám si říct, že od 6 MG a zvětšenině 21×30 je kvalita fotky obou technologií přijatelná, a to se nebavím o digi formátu RAW. Takže, nutně vítězí „pohodlnost“ a možnost prohlížení na PC, potažmo posílání fotografií na weby bez skenování, kvalitního.
A to píšu já, zastánce klasiky. Proto to neberte vážně, je to na každém, co zvolí. A u malých, kapesních foťáků je to jednoznačné. Jen vrozená slušnost mi nedovolí říct, že klasika je v prdeli. Omlouvám se:-)

reagovat
Čtvrtek 10. listopadu 2005 ve 20:46 ® HaD
HaD

Na nostalgii něco je, to je fakt. I kvalita je stále vyšší, tedy pokud použiješ zrcadlovku a kvalitní film, nebo diafilm. Konurovat mohou jen velmi drahé digitály. To je fakt. Potud souhlasím.

Ale málokdo z rybářů tu kvalitu, resp. vyšší rozlišení ocení. Cenový argument u fotek je zcela mimo. U digitálu tě dnes již fotky vyjdou mnohem levněji než z analogu a nemusíš kupovat filmy a správně se o ně starat. Baterií zase tolik nepotřebuješ, stačí nabíjecí aku nebo koupit digi s nabíjecím akumulátorem. A pokud jedeš na dlouhou cestu, tak rozhodně víc místa zaberou filmy, nežpotřebné baterie.

Digi zrcadlo je dobrá věc, souhlas, ale za 10000 ho nepořídíš. Kdyby prutos napsal, že chce urazit 20000–30000 byly by asi návrhy jiný. Ještě by mě zajímalo, v čem je Canon o tolik v analogu lepší než jiný značky a proč si myslíš, že u digitálu rozdíly nejsou??? Quote: On 2005–11–10 18:56, Gagi napsal: Nechci vypadat jak staromil, ale proč digitál? Při stejné kvalitě je klasika levnější, navíc při delší výpravě s sebou nemusíš mít půl kila baterek. Pokud ale chceš posílat fotky mailem je opravdu lepší digitál. Každopádně bych si nekupoval nic jiného než zrcadlovku. V klasice bych šel do Canonu u digitálu jsou rozdíli u zmámých značek minimální.

reagovat