Chytej.cz

Co vlastně umí echolot - víte to? necteno

8.10.2005 | HaD | 14.398 zobrazení | 43 odpovědí

Byl bych moc rád, kdyby jste sem psali Vaše názory na echolot a jeho možnosti. Zejména mě pak zajímá, co si myslí ti, kteří s ním nemají praktické zkušenosti – co všechno díky němu mohou dělat, zda lze nalézt rybu a pak ji vždy ulovit, zda lze např. nalézt ryby ležící na dně (např. sumce), zda lze rozpoznat velikost ryb, druh atd. atd.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Neděle 7. února 2010 ve 21:50 ® jersey reakce na …
jersey

hunter1: :-)) … to jako bys řekl, že máš auto jen na to, aby na tebe nepršelo.Jezdit s ním je blbost…ale proti gustu žádnej dišputát.

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 21:34 ® Kevv reakce na …

Moc děkuju za typ, určitě to zkusim! třeba mi to zlepší bilanci :-))

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 21:17 ® hunter1

Echolot používám jen na zmapování dna a hloubky.Hledat s ním ryby je úplná blbost.

reagovat
Neděle 7. února 2010 v 17:55 ® LeoC reakce na …
LeoC

Ciffik> s tou pamětí mě to nedošlo, že si můžeš ukládat údaje, předpokládám, že vyvolat je lze přes USB. Spíš by mě zajímalo, jestli tyto údaje si pak někdo třeba překresluje do mapky. Ono čumět na x obrázků z echolotu může být fajn, ale jedna mapka, která je zpracuje je jednodušší a přehlednější

reagovat
Neděle 7. února 2010 v 16:10 ® jersey reakce na …
jersey

LeoC:S češtinou nevím,ale i já s mojí mizernou angličtinou jsem si s tím poradil.Nejlepší je, kdyby ti to vše ukázal někdo přímo u vody,jako se to poštěstilo mě.Pak už jen praxe,praxe a praxe.Jinak jak jsem už tu někam psal, mám Garmina a tam to normálně jde v nastavení přepnout na metrickou soustavu.

Ciffik:Ano, ty dražší a lepší echoloty umí stejně jako klasická GPS uložit přesné místo, kde jsi.

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 14:47 ® Ciffik reakce na …
Ciffik

LeoC> echolot nevlastním, ale poznámky by měli být v poho podle GPS ne? teda alespoň si myslím, možná by to šlo uložit i do toho echolotu nebo ne? vídíte tohle by mě, třeba jako laika, co viděl echolot v rybářství přes sklo zajímalo…

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 14:43 ® LeoC reakce na …
LeoC

jersey> a má přepínání na metrickou soustavu nebo je to jen na americké míry. A dá se do dovezených echolotů, pokud se prodává i v ČR, sehnat čeština?

reagovat
Neděle 7. února 2010 ve 14:40 ® LeoC
LeoC

Echolot nemám, ale na jaře si ho určitě budu alespoň půjčovat, abych probádal dno části Slezské Harty. Nechtěl bych zakládat nové forum, proto bych byl rád, aby i ti, kteří echolot mají napsali o svých zkušenostech, o svých začátcích a pod. Třeba by mě zajímalo, jakou rychlostí jet, abych na monitoru něco poznal, případně jak nejlépe si dělat poznámky o tom, jak vypadá dno a pod.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 21:36 ® osprey
osprey

Pravda je, že se echoloty pro lov na dírkách, které „vidí“ skrz led opravdu prodávají. Osobní zkušenost ale nemám. Ostatně pro mě jsou dírky okrajová záležitost.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 21:35 ® barn
barn

HaD> na dírkách to funguje tak,že vyčistíš trochu led a sondu dáš do igelitovýho pytlíku s vodou a tu položíš na ten led,funguje to bez problémů.

reagovat
Pátek 5. února 2010 v 10:42 ® HaD reakce na …
HaD

Kevv> teoreticky by mohl. ale nevím do jaké tloušťky. Každopádně v lodích lez sondu také umístit dovnitř. Jen musí být dokonale spojena se dnem nebo mezi dnem lodi a sondou musí být voda. Na ledu by to muselo být stejné – musel by být dokonale čistý a sondu k němu přitlačit. V ideálním případě ji mít ohřátou nechat ji do ledu trochu zapustit. Chce to vyzkoušet.

reagovat
Pátek 5. února 2010 v 0:12 ® Kevv

Zdravim, echolot už taky nákej rok mám a myslel jsem, že jeho možnosti mám zmapovaný. Ale asi chyba, ted jsem koukal na nákej dokument o lovu na dírkách, kde se zmínili o tom, že paprsek sonaru projde i ledem, máte s tím někdo zkušenost nebo je to blbost?

reagovat
Čtvrtek 4. února 2010 ve 22:55 ® Libor
Libor

já echolot vůbec neznám, zajímavé téma…

reagovat
Úterý 5. května 2009 ve 21:15 ® regulus
regulus

Tady sem vyhrabal jakejsi odkaz, jak pracuje sonar. http://link.brightcove.com/…id1272014269?…

reagovat
Úterý 5. května 2009 v 19:54 ® jersey
jersey

Ahoj,mám echolot asi tři roky.Nechal jsem si jej dovézt ze států,protože tam vyjde asi na třetinu ceny tady.Je to Garmin a umí všechno to,co má umět.Určí členitost dna,poznáš i jednotlivé vrstvy.Bahno,či písek,skálu apd.Udává teplotu vody,hloubku a pochopitelně ryby.Je důležité v něm umět číst.Znak rybičky ještě neznamená,že je tam ryba…Je to také o nastavení,protože když ho nastavíš špatně,tak odraz od bubliny ti hlásí rybu.Například sumce mi to vůbec neukazuje jako rybu,ale jen „čmouhu“ v pohybu a podle její tloušťky se naučíš rozpoznávat jak je velkej.Pokud má echolot slušný rozlišení,měl bys na něm vidět i třeba nástrahu na sumce,kterou pouštíš dolů.Zalehlýho sumce pokud se nepohne nepoznáš.Umí to jen ty opravdu nejlepší echoloty,ale to se byvíme o hračkách třeba za 70 000,–…Popsal bych stránku,než bych ti všechno vysvětlil,ale radu ti dám.Já když ho vzal poprvý k vodě,byli tam nějací sumcaři s echolotem a všechno mi vysvětlili.Pak už je to jen věc praxe.

reagovat
Úterý 5. května 2009 v 19:05 ® sus1 reakce na …

HaD> Já vim.:-) Třeba: technologie využívá k zobrazení situace pod vodní hladinou odrazu tří, resp. 4 paprsků: 20° (200kHz), 60° (83kHz) a dvou bočních paprsků 70° (455kHz) v levo i v pravo. Výsledným efektem je topografický, reálný a velmi ostrý obraz celé situace pod úhlem 180° připomínající záběry podvodní kamerou, (noční scenérie). Touto technologií zobrazíte v reálném pohledu vše pod vodou ( zatopené domy, základy domů, vraky lodí i s detaily, nebo utopeného člověka a samozřejmě i ryby – prostě vše. atd.,atd.

reagovat
Úterý 5. května 2009 v 17:06 ® HaD reakce na …
HaD

sus: no těch údajů se dá z echolotu vyčíst podstatně více. Ryba – to je to poslední, tedy pokud se nechytá s vábničkou sumec.

reagovat
Úterý 5. května 2009 v 17:00 ® HaD reakce na …
HaD

dědaček: částečně ano, ale uvidíš jen do vzdálenosti cca 6 metrů. Dále už Ti to bude vykreslovat dno v závislosti na úhlu sonaru

reagovat
Úterý 5. května 2009 v 16:32 ® sus1 reakce na …

HaD> echolot dává echo rybáři,že je tam ryba.A může to zase umřít..-))

reagovat
Úterý 5. května 2009 ve 13:38 ® dedacek

Dá se čidlo echolotu otočit o 90 stupňů tak , aby rybář viděl situaci před sebou na mělčí vodě cca do 4 metrů?

reagovat
Úterý 5. května 2009 ve 12:31 ® HaD
HaD

Oživuji. Zajímají mě názory dalších návštěvníků.

reagovat
Čtvrtek 13. října 2005 ve 13:13 ® pepino99
pepino99

myslím že hraji to popsal úplně přesně bezchybně na jedničku ))

reagovat
Středa 12. října 2005 v 18:31 ® hraji
hraji

Nelze obecně napsat co umí echolot, je třeba rozlišovat, protože jsou echoloty a echoloty. Ta běžná komerce prodávaná za pár tisíc neumí téměř nic, jsou to dobré hloubkoměry na zjiš´tování hloubky a tvaru dna, ale zobrazení ryb je špatné. Mám několikaleté zkušenosti s použitím echolotu na moři i ve sladkých vodách a ještě jsem neviděl, aby někdo našel běžně dostupným echolotem rybu (myslí jednotlivou, nikoliv hejno 20 000 tresek nebo makrel) a tuto rybu chytil. Většina rybářů, kteří echolot nevlastní jeho vlastnosti a použití obecně velmi nadhodnocují, ale realita je jiná. Jako u všeho je třeba mnoho zkušeností a praxe, aby použití echolotu vedlo k zásadnímu zvýšení počtu a velikosti lovených ryb.

reagovat
Úterý 11. října 2005 ve 22:13 ® Robur
Robur

A jaký je tvůj názor¨, Hade?

reagovat
Úterý 11. října 2005 ve 21:32 ® HaD
HaD

očekával jsem více názorů, to už nikdo nemáte k tomu co říct?

reagovat
Úterý 11. října 2005 v 9:03 ® Lipo

Sumci se na lotu hledaji docela snadno i kdyz jsou treba zasiti pod vazkou. Na lotu take lze videt nastrahu od 3cm.

reagovat
Úterý 11. října 2005 v 9:01 ® Lipo

Echolot je paradni vecicka ale vse ma sve ale:-)) Pouzivam Matrix12 a jsem nad miru spokojen. Ryby naleznu pokazde ale urcit presne o jakou rybu jde uz zas tak mozne neni. Vzdy usuzuji podle velikosti. U candatu vecinou hledam hejna ryb ktere maji na lotu ukazuji velikost nad 50cm. Ale nekdy si to spletu s kaprama. Rybu naleznout na dne??Urcite!!Spou­sta lotu ma funkci detail dna a tam poznas zda li jde o vazku nebo o rybu.

reagovat
Pondělí 10. října 2005 v 16:24 ® Milky
Milky

HaD: . estli to bereš takhle, tak to jsi zasel správně

reagovat
Pondělí 10. října 2005 v 16:16 ® bizkit
bizkit

hojky! echolot nemám. je to vecička ktorá funguje na princípe ultzrazvuku (aspon si to tak spomýnam). vysiela do vody ultrazvuk a poľa toho ako rýchlo a akým sposobom sa odrazí od dna či iných vecí vo vode, možeme mapovať vodnú ríšu. dá sa tak zistiť predmety ležiace na dne (ponorku ), či je dno bahnité alebo kamenisté. mapuje všetko čo skríži cestu ultrazvuku takže aj ryby, ich veľkosť. druh sa zistiť nedá, ale pohyb ryb už áno, a hlavne či je ryba sama alebo v húfe.

reagovat
Pondělí 10. října 2005 v 15:51 ® Hosty

Myslím že je to asi dobrá věc na rozpoznaní hloubky,dna, ale nejduležitější k objevení lavice kam jezdí ryby žrát. tot muj názor..

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1