Chytej.cz

vláčka s Fire Line necteno

26.9.2005 | MichalB | 5.305 zobrazení | 36 odpovědí

ahoj letos jsem toho s vláčákem moc nenachytal, ale v sobotu jsem zasel na Vltavu a docela slusne mi brali okouni na Kopyto.. Poridil jsem si FL 0,12. Co se tyka kontroly nastrahy a detekce zaberu, tak je to super, ale spousta ryb mi zrejme diky neprutaznosti snury spadla.. Brzdu jsem mel serizenou na prokluz.. Je to asi rukama.. Pouzivete FL na lehkou vlacku, nebo davate prednost klasickemu vlasci? Dik M.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Středa 28. září 2005 ve 22:19 ® Milky
Milky

Při cenách za RFL si výrobce nesmí dovolit pustit do oběhu šmejd! Nejsou to levný výrobky a hrají si na značku, tak ať to aspoň za to stojí!

reagovat
Středa 28. září 2005 ve 22:18 ® PV

Re:monofil na přívlač- jenom pozitivní zkušenosti mám s Colmicem Power, nebo OEM verzí od SRPO, se stejným názvem, pevnost v uzlu jaksviňa, málo průtažný a vydrží celou sezonu.

reagovat
Středa 28. září 2005 ve 21:54 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

mirmen: Jo, se Stroftem se shodneme Ale jak říkám, zřejmě to bude „klika“ na nějaký špatný várky…

reagovat
Středa 28. září 2005 v 16:46 ® mirmen

BoBoFalknov,Tomik – mne ty špatné zkušenosti dost překvapily. Mám na něj odchytáno asi 150 hodin na přívlač ( střední nástrahy) a cca 150–200 hodin na feeder a bez problémů. Ale nejste první, kdo ho nemůže ani vidět. Známý mi vyprávěl o zkušenostech Slováků, kteří přijeli s tímhle výrobkem do Mongolska na tajmeny (zřejmě ve vyšších nosnostech) a byli zoufalí. Můj kolega má v oblibě Stroft, který pro změnu zase nemusím já (špatná zkušenost v pevnosti v uzlu – zřejmě přehřátá cívka ve výrobě a tím špatná serie).

reagovat
Středa 28. září 2005 v 16:24 ® Tomik
Tomik

Bobo: máš pravdu, trilene sem měl namotanej dostkrát a po pár vycházkách se trhal jak nit, a když jsem si ho koupil znova tak se to opakovalo. Je sice pravda že je mín prutažnej,ale ta pevnost nic moc. ted chytám na stroft a nestežuju si

reagovat
Středa 28. září 2005 v 15:19 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

mirmen: Tak Berkley Triline jsem měl v ruce už víckrát (konkrétně 4 různé špulky). Vždy šlo o 0,16 a vždy se trhal jak papír, hlavně v uzlu a to jsem zkoušel od soudku po grinera kde co a vše jsem vlhčil, dokonce jsem ho zkusil bez uzlu a urval jsem ho! To se mi u Tectanu nikdy nepovedlo. Možná šlo o špatnou várku, nevím, ale už mu něvěřím.

kostnak: Díky za radu, Mitchell quartz určitě testnu.

reagovat
Středa 28. září 2005 ve 13:40 ® mirmen

BoboFalknov: docela mi vyhovuje monofil Berkley Trilene ultrasensitive, méně průtažná, v 0,16 na cca 4 kg nosnosti. Chce to ale opatrně při dotahování uzlů, zásadně pomalu a za mokra. Mám s ní dobré zkušenosti, ale slyšel jsem i negativní ohlasy. S FL občas vláčím taky, hlavně při používání těžkých nástrah, u twistrů s velikostí 4 a hlavičkách od 12ti gramů výš. U FL vidím výhodu v proseknutí do tlamy při vzdálenostech cca 50–65 metrů. Přeci jenom monofil se natáhne až o 4–6 metrů (při současném zmenšení průměru až o 2 setiny) a dost často se ryba sklepne.

reagovat
Středa 28. září 2005 ve 12:22 ® HaD
HaD

Bobo: možná, kdybys měl vlasec a ty ťukance necítil, tak bys je chytil stejně, až by to ty ryby dobraly, což už bys registroval Já osobně ještě další nevýhodu FL vidím při UL v pomalém propadu nástrahy a to zejména na konci roku, kdy to vždy bylo nekonečné čekání a obdobný problém je i na řekách, kdy se nástraha ani ke dnu mnohdy nedostala a už jsem jí měl pod břehem. Zkrátka nemám na UL FL či jinou šňůru rád.

reagovat
Středa 28. září 2005 v 8:31 ® kostnak
kostnak

na UL mi to s FL zle lieta a hlavne to vydava pri prechode cez tie „feedrove“ ocka strasny zvuk. tak preto pri UL snuru nepouzivam. vsade inde ano. dalsia vec je, ze UL ani nebyvaju vybavene na pouzitie s FL a pri ich vyrobe su priority ine. napr. vaha. tak sa moze stat to, co mne s cherrywoodkou. FL mi dojeb*** koncove ocko a to mi zase dojeb*** FL. bobo, urcite su silony, ktore sa vlastnostami priblizuju snure, ale bohuzial aj cenou. napr. mitchell quartz.- pouzivam na pstruhy.

reagovat
Úterý 27. září 2005 ve 21:45 ® Kazan

Souhlasím s Bobo, taky na šnůru nenechám dopustit, podle mě je citlivost důležitá, když jsou nějaké ťukance cítit, vždy se nechá něco vymýšlet, pokud není cítit nic, lehko to svádí k závěru že ryby nejsou, neberou apod.

reagovat
Úterý 27. září 2005 v 16:27 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Chápu a beru všechny nectnosti FL, ale mě osobně všechny vynahradí jedna velká výhoda – citlivost Až někdo začne vyrábět takřka neprůtažný monofil, rád ho vyzkouším, zatím to, co jsem zkoušel, mne nenadchlo. HaD: Když už je řeč o Koutech, tak mi Jaryn a Bažus dosvědčí, že nej pstruzi chycení na srazu (40,45) mi do nástrahy celou dobu velmi jemně poťukávali, myslím, že bez FL bych to necítil tak dokonale a tím pádem bych je možná sekal v nevhodnou dobu, nebo bych vedl nástrahu jinak.

reagovat
Úterý 27. září 2005 v 16:06 ® PV

HaD: on taky není monofil jako monofil co se týče průtažnosti. S některými měkkými vlasci o menším průměru je opravdu problém vláčet na velkou vzdálenost, ale některé se chovají docela snesitelně. Stejně je to šok, když chytáč na FL a pak hned přejdeš na sestavu s monofilem a obráceně.

reagovat
Úterý 27. září 2005 v 15:35 ® HaD
HaD

Bobo: tak jsem to taky dělával, ale nebavilo mě to navazovat a navíc, když byl návazec okolo 1,5 metru, tak se ne vždy dobře házelo. Pak jsem přešel na samotný vlasec. Na velkou dálku je to někdy trochu horší, ale s citlivou rukou a citlivým prutem to lze. Někdy se ryba skutečně „oběsí“ sama (viz. můj lov na Koutech – sám jsi to viděl) a samotný záběr ani neregistruju, to je fakt. Přesto o šňůře na UL neuvažuju.

reagovat
Úterý 27. září 2005 ve 12:01 ® bizkit
bizkit

hojky! nevidim dovod volit podla mna tak drasticku volbu vlacit pletenkou na UL privlac. zatial tu zazneli docela mudre teorie ktore su odrazom niekolkorocnych skusenosti. napadlo ma sa na tuto otazkuk pozriet z hladiska vystroje. ak pouzijeme na UL FL, a mame jemnu spicku a jemny rotor, tak samozrejem ze ich zivotnost klesa. hlavne vnutorna konstrukcia navyjaka si trochu potrpy pri kazdom tvrdsom zaseku. nehovoriac o tom kezde FL nema ziadnu pruznost, moze sa stat aj ulomenie jemnej spicky prutu. ja osobne doporucujek ako vacsina z vas, jednoznacne silon namiesto FL. FL v zimnych dnoch sa stava krechkou kvoli tomu ze v nej zmrze voda, prestava byt flexibilna.

reagovat
Úterý 27. září 2005 v 9:31 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Tak já osobně používám na vláčku takřka výhradně FL, a to 0,10; 0,14 a 0,17. Pokud nechytám v pařezovce, tak vždy dávám cca 1m – 1,5m návazec z monofilu 0,12 – 0,16. FL mám v oblibě hlavně z důvodu citlivosti, pokud vodím gumu, citím každé zaškobrtnutí. Zrovna tak i záběry PD a Marén na Tatrovicích (P stoják), kdy s vlascem na větší dálku byly některé záběry jen mírné ztěžknutí a někdy byl problém je poznat. Kdežto s FL to je vždy „rána“ do prutu. S návazcem nepozoruji žádné zmenšení počtu záběrů, což může potvrdit jak rarach, tak příchy (a další, kteří na Chytej nechodí). Vždy nachytám minimálně to samé co oni.

reagovat
Úterý 27. září 2005 v 9:06 ® brundibar

souhlas s Indy: před x lety jsem chytal na popy boleny jedinaě na FL a byla to pecka, ale na gumy a mylý věci si myslím, že díky neprůtažnosti se většina nástrah chová nepřirozeně, (neplatí u větších woblerů), protože spousta rybářů navíjí a pracuje s prutem se stejnou rychlostí jako s monofilem, guma má potom strašně rychlý start při začátku navíjení nebo při pocukávání prutem a myslím si, že tohle ryby odradí mnohem víc než pletenka samotná. Co vy na to?

reagovat
Pondělí 26. září 2005 ve 22:22 ® indy

Jediný důvod, proč použít před FL monofil, bych viděl v neprůtažnosti této sestavy. Ale právě kvůli tomu jsem přívlač s FL opustil. FL bych použil s woblery, abych částečně omezil ztrátu nástrahy. Pokud použiji návazec z monofilu, bude pevnost závislá na pevnosti tohoto nejslabšího článku. Po ukousnutí skitter popa asi měsíc chytám výhradně s 30cm lankem, občas tam na neznámé vodě FL dám (plus lanko) a záběrů mi v porovnání s předchozím obdobím neubylo. Můj názor také je, že průtažnější monofil (v porovnání s FL), pomůže lépe dobrat nástrahu dravcem (nerve mu ji předčasně z tlamy). S FL se setřepe proto, že to může mít víc na kraji a taky kvůli tomu, že trojháček na FL udělá mnohem větší díru do masa.

reagovat
Pondělí 26. září 2005 ve 21:28 ® Kazan

Již dříve mě napadlo dát před FL alespoň metr vlasce, (tedy kvůli viditelnosti o těch vibracích slyším prvně) citlivost by se moc nesnížila a teď jak čtu by to mohlo omezit i ty vibrace. Neměl někdo podobný nápad a nezkoušel něco podobného? U mě to zůstalo zatím jen ve fázi nápadu. Jinak co se týká vláčky v proudu jsme s kámošem žádné velké rozdíly mezi FL a vlascem nezaznamenali.

reagovat
Pondělí 26. září 2005 v 17:24 ® MichalB

diky diky… sundam FL a vratim se k monofilu.. MB

reagovat
Pondělí 26. září 2005 v 16:40 ® PV

HaD, Denyg: To, že je na sňůru méně záběrů, to mi nikdo nevymluví, jestli je to těma vibracema, tak určitě bude záležet na frekvenci, intenzitě atd..

reagovat
Pondělí 26. září 2005 v 16:08 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

HaD: Dříve jsem chytal na stejné nástrahy s vlascem

reagovat
Pondělí 26. září 2005 v 16:06 ® HaD
HaD

PV: jenze v proudu jsou různé turbulence, plave listí apod., tak je na to ryba více zvyklá. stoják prostě stojí

reagovat
Pondělí 26. září 2005 v 16:04 ® HaD
HaD

denyg: změnu jsi ani pocítit nemohl, když chytáš sám a nechytá s tebou kolega na stejnou nástrahu s vlascem…

reagovat
Pondělí 26. září 2005 v 15:47 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

HaD: Ve víně je pravda Já jsem ani na stojácích při lovu se šnůrou žádné změny nepocítil.....

reagovat
Pondělí 26. září 2005 v 15:46 ® PV

HaD:Ty vibrace, to by mohlo být vono!!! FL a další fugujou jako struna!!! A nejen na stojáku, v proudu by to mohlo vibrovat a tudíž odrazovat víc!! Vlasec to amortizuje.

reagovat
Pondělí 26. září 2005 v 15:31 ® HaD
HaD

jednak je to ta viditelnost a pak to, že ta šňůra ve vodě vibruje a to zejména na stojáku ryby plaší, ale kde je pravda nevím

reagovat
Pondělí 26. září 2005 v 15:28 ® PV

HaD:RE: teorie, proč je méně záběrů když chytáš se sňůrou. Mohl by jsi je uvést? Mě napadá snad jen její viditelnost v čiré vodě.

díky,

reagovat
Pondělí 26. září 2005 ve 14:56 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

Dřív jsem chytal na UL s vlascem, ale teď to vážu přímo na šňůru a zdá se mi to citlivější.....

reagovat
Pondělí 26. září 2005 ve 14:37 ® Kazan

Na FL nedám dopustit, používám 0.10 a 0.12, desítku mám na UL prutu. Vlasec nasazuji tehdy (nosím vždy namotanou náhr. cívku s vlascem) když se mi zdá že FL působí na ryby rušivě, což ale není zas tak častý případ. Podle mého není dobrý pro FL slunečný den a velmi čistá voda na stojáku, pak i kolikrát mě připadne že táhnu vodou lano. Používám žlutou FL, možná by nebylo od věci kdyby se vyjádřili i ti co používají na vláčku fluožlutý vlasec, jestli občas nemusí jít do jiných barev.

reagovat
Pondělí 26. září 2005 ve 14:34 ® HaD
HaD

PV: teorií je více indy: OK

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1