Vyhledávání
plíseň
10.5.2004 | Prizrak | 7.049 zobrazení | 17 odpovědí
letos jsem si všimle větší výskyt ryb s plísní, a tak mě zajímá, jestli se tyto ryby uzdraví a jestli můžou nakazit ostatní ryby.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 10. května 2016 v 11:14 ® Robur
-
mne v ryb. kroužku před 30 lety učili, že plesnivou či nemocnou rybu mám zabít a zakopat.
reagovat - Úterý 3. května 2016 v 8:39 @ jákob reakce na …
-
Pokud je napadení ve větší míře, schopnost obrany klesá a možnost uzdravení klesá k nulovým číslům. [url=http://deraplus.cz/pro-domacnosti/desinfekce]plíseň[/url] Pokud ale by chtěl některý z Vás pokusit o záchranu takového jedince, nechť s sebou nosí roztok manganistanu draselného a ránu vydesinfikuje (vypálí). Ze své zkušenosti ale vím, že tato pomoc se většinou přežene a ryba stejně uhyne ale mnohem dříve.
reagovat - Úterý 30. srpna 2011 ve 23:37 ® Frk reakce na …
-
reagovat
- Úterý 30. srpna 2011 ve 23:12 ® rgb23 reakce na …
-
Frk> pak pardon
reagovat - Úterý 30. srpna 2011 ve 23:05 ® Frk reakce na …
-
ne. Otázka v zadání. Né tvoje.
reagovat - Úterý 30. srpna 2011 ve 22:56 ® rgb23 reakce na …
-
Frk> myslím že otázka zazněla správně… zabít x pustit? Jak by kdo postupoval? Že když chytneš na udici podměrečného zaplísněného kapra, asi ho nebudeš koupat v lázních nebo plísně „vypalovat“ se snad shodneme. Pokud ho pustíš, pravděpodobně stejně zdechne, pokud ho zabiješ nebo si dokonce přivlastníš, můžeš přijít o papíry. Zajímalo mě co je podle koho správné řešení, nikoliv All Armorova odpověď otázkou jestli je ještě nějaký dotaz
reagovat - Úterý 30. srpna 2011 ve 22:14 ® Frk reakce na …
-
samozřejmě souhlasím s tebou ale v tomto případě by byl třeba pouze výklad A – původce doplnit koncem – příznakem a léčbou. Tohle bude asi ostatní zajímat nejvíc. …O to mi ale nešlo, spíše mě zajímalo, jak by kdo postupoval při chycení zaplísněné ryby nedosahující nejmenší lovné míry nebo hájené. Pustit x zabít a zakopat x zabít a odnést, … Na to by měla otázka znít trošku jinak. Tedy ve zkrácené formě. Ano, všudypřítomná plíseň, ideální teplota k růstu a množení je do dvaceti stupňů. Pokud tedy teplota vody vystoupá nad dvacet stupňů, ryba, pokud je v „relativně“ dobré zdravotní kondici, začne , řečeno v zjednodušené formě ,zvyšovat obranyschopnost organismu. Pokud je napadení ve větší míře, schopnost obrany klesá a možnost uzdravení klesá k nulovým číslům.
reagovat
Pokud ale by chtěl některý z Vás pokusit o záchranu takového jedince, nechť s sebou nosí roztok manganistanu draselného a ránu vydesinfikuje (vypálí). Ze své zkušenosti ale vím, že tato pomoc se většinou přežene a ryba stejně uhyne ale mnohem dříve. Dle mého soukromého názoru, léčil bych pouze jedince, který je napadený málo nebo mi ne něm velice záleží. Ozdravné koupele se provádí povětšinou v produkčním rybářství při hromadné manipulaci s obsádkou. - Pondělí 29. srpna 2011 ve 23:28 ® rgb23 reakce na …
-
All Armor> jako dobrý, ale neptal jsem se na původce, ale jak s takovou rybou naložit
reagovatJako přednáška je to bez výkladu dost o ničem, můžeš z toho napsat seminárku
Hlavně nezapomeň na překlad ať z toho něco máme a pozor na terapii. S malachitovou zelení jistě uděláš každému hospodáři radost na několik dalších let
- Pondělí 29. srpna 2011 ve 21:45 @ All Armor reakce na …
-
rgb23> Když potřebuješ přednášku, tak tu ji máš: www.tuzvo.sk/…arstvo-8.ppt Snad to pochopíš. Je to v cizím jazyce.
reagovat - Pondělí 29. srpna 2011 ve 21:21 ® osprey reakce na …
-
rgb23> To bude vždycky problém. Dost často tyhle ryby něco sežere, takže je většinou nechávám.
Tady v kraji padnu na zaplísněnou rybu jen ojediněle. Kdyby to bylo masovější, možná bych to řešil.
reagovat - Pondělí 29. srpna 2011 ve 21:09 ® rgb23 reakce na …
-
osprey> spíše jsem doufal, jestli mi nějak takhle odpoví All Armor
S nakažením ryb mezi sebou máš samozřejmě pravdu, i když ještě bych doplnil, že parazitické plísně jako Saprolegnia sp. a pod. se ve vodním prostředí vyskytují naprosto běžně. Podstatné je to poškození ryb a to si mezi sebou třeba kapři vzájemně až tak nedělají. Proto jsem doufal v Armorovo rozvinutí myšlenky.
O to mi ale nešlo, spíše mě zajímalo, jak by kdo postupoval při chycení zaplísněné ryby nedosahující nejmenší lovné míry nebo hájené. Pustit x zabít a zakopat x zabít a odnést, …
reagovat - Pondělí 29. srpna 2011 ve 14:59 ® Robur
-
já mám někdy pocit, že někdy je plíseň zaměňovaná s odřeninami po transportu. Npař. násada. U nsá na řece jsou tyto ryby vidět jak se vyhřívají na jednom fleku. Po čase se vidět, že miznou a fleky taky. Samozřejmě nedokážu vyloučit, že ryby jsou někde tuhé na dně řeky, ale s více rybáři máme ten pocit, že se z toho dostávají.
2/ v kroužku nás učili, nemocnou rybu zabít a zakopat.
Legislativně jsem nad tím nepřemýšlel.
reagovat - Pondělí 29. srpna 2011 ve 12:14 ® osprey reakce na …
-
rgb23> Plíseň bující na těle zasažené ryby uvolňuje spóry (výtrusy) do okolí. Ta ryba je něco jako bacilonosič. Aby se ryby nakazily, musí ale být nějak handicapované – poškozená slizová vrstva, otevřené zranění apod. Přispívá k tomu teplo, špinavá voda a špatná kondice obsádky.
Pravda je, že silně zaplísněná ryba s četnými porosty plísně různě po těle už to má spočtené. Když člověku zachvátí nohu sněť (taky druh plísně), tak od jistého stadia už se jenom amputuje.
reagovat - Neděle 28. srpna 2011 ve 21:27 ® rgb23 reakce na …
-
All Armor> čekal bych trošku obsáhlejší odpověď. Možná bys mohl osvětlit jak zaplísněná ryba nakazí jiné ryby
reagovat - Neděle 28. srpna 2011 v 9:50 @ All Armor
-
Neuzdraví se a nakazí jiné ryby. Ještě nějaký dotaz?
reagovat - Sobota 27. srpna 2011 ve 23:38 ® rgb23
-
Docela rád bych oživil toto téma. Asi každému z rybářů se stane, že občas chytne zaplísněnou tzv. „ušlechtilou“ rybu, která ještě nedosáhla nejmenší lovné míry. Jak s takovou rybou naložit jsem se tázal několika náhodně potkaných členů RS a samozřejmě také rybářů. Jako příklad jsem uváděl kapra 38 cm, plíseň na ploutvích a místy třeba na trupu. Co je podle vás správné řešení? Z dotázaných by to každý řešil jinak.
reagovat - Neděle 16. května 2004 ve 21:38 ® Chose
-
Ja kdyz chytnu nejakou takovou rybu tak si ji napisu do ulovkovyho listu,(musi bejt uz dost jeta)a pak ji zabiju a nekde zahrabu. Nevim jestli je to nakazlivy,ale zpatky je radsi nepoustim.
reagovat