Chytej.cz

Jak nejlépe uchovat žížaly: necteno

13.9.2005 | Hrouzek02 | 13.138 zobrazení | 24 odpovědí

Jak nejlépe uchovat žížaly? Prosím poraďte.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 14. září 2010 ve 12:06 ® Robur
Robur

chose, jinak s tou výživou potvrzujii, v mém okolí byl pojem Ruský červ – takové hnojcle nikdo nikdy neviděl, byli jak poloviční rousnice, tužší a stejně tlusté. Akorát ty dvě babičky, co vylívaly zybtky od oběda /polívečky, vařenou zeleninku atp./ zabil nějaký zloděj… a místo výskytu na Ruském vrchu zase zaniklo.

reagovat
Úterý 14. září 2010 v 11:53 ® chose120 reakce na …
chose120

Myslel jsem tím venkovní teplotu ne vnitřní ale jinak dobrá otázka:-)

reagovat
Úterý 14. září 2010 v 11:17 ® Robur reakce na …
Robur

chose120> jak se měří teplota žížale? nemohu najít podpažní jamku a zbylé otvory též ne.

Nic ve zlém, neodolal jsem dodržet pracovní postup:-)

reagovat
Úterý 14. září 2010 v 10:42 ® chose120
chose120

Žížaly jsem choval dokonce v paneláku a množily se..Dám návod.Základ je aby měly žížaly teplotu od 6 do 20 stupnů.Najdi si velkou nádobu jako třeba vanka na koupání dítěte.Na dno vanky dej štěrk nebo kuličky jak je to v květináči.Vanka je trokšu šikmá..Vanku si dej do spodního regálu do sklepa třeba i v paneláku jak jsem to měl já a pod ní hrnec nebo kýbl.Do spodní části vanky doprostřed vyvrtáš malou dírku,kde ti bude odtékat voda do té nadoby.Hlínu nebo substrát si vezmi přímo z kompostu kde jsou ty žížaly.Na vanku doporučuji dát slídu a dole nechat malý pruchod vzduchu.Pak se udržuje vlhkost a nic nesmrdí.Přikrmování je tak že pomeleš zeleninu nebo ovoce bramborové slupky povařené a pomleté.To zahrabeš do hlíny a žížaly si pěkně hodují a rozeberou časem vše.Přeji ti hodně úspěchů..:-)

reagovat
Pondělí 13. září 2010 ve 22:49 ® Robur reakce na …
Robur

CeP> Vrána krade plata od vajec, na co ti to je?

reagovat
Pondělí 13. září 2010 ve 22:38 ® CeP reakce na …
CeP

olda> nedaly by se misto novin pouzit plata od vajec? ty bych si dokazal opatrit v mnozstvi potrebnem.

reagovat
Pondělí 13. září 2010 ve 21:58 ® Sander reakce na …
Sander

olda > já to kdysi zkoušel. V malém množství, přesto to chytlo plíseň.

reagovat
Pondělí 13. září 2010 ve 21:49 ® Robur
Robur

do novin žížaly nedávám, ale nebylo by jednodušší, pokud máš strach z tiskařské olovnaté barvy, dávat papír, který není potištěný?

reagovat
Pondělí 13. září 2010 ve 21:22 ® olda
olda

natrhat na jemno noviny,zalít vařící vodou a míchat,částečně se vyluhuje barvivo,potom pořádně vymačkat,musí to být pouze vlhké,rozcupovat a po vychladnutí do toho žížali,v lednici vydrží dost dlouho a u vody nemáš špinavé ruce když je vyndaváč,prý se i tím papírem živí.

reagovat
Neděle 12. září 2010 ve 21:49 ® Sander
Sander

Dneska jsem chytal na rousnice ulovené koncem března.
Mám v lednici kyblík na 5l, v něm hlína prokládaná novinama a narvu do něj maximálně okolo 200ks. Jednou tak za měsíc a půl je vykydám, tzn. vyměním zem a noviny. Navrch dám trávu, malinko zaleju a zavíčkuju.

reagovat
Neděle 12. září 2010 ve 20:46 ® Herink
Herink

My je máme ve dřevěné bedně na dně jsou noviny pak obyčejná hlína a na konec drn.Jsou na živu 2 měsíce a začali se množit.

reagovat
Čtvrtek 22. září 2005 v 8:05 ® Hrouzek02

Máte ještě nějakou skušenost?

reagovat
Sobota 17. září 2005 v 0:35 ® Hora
Hora

Vystelu větší plastový kýbl namočeným kartonem na dně a obložím stěny do polovic a zasypu ho z 1/3hlínou. 1× měsíčně přisypu 3 hrsti hlíny.Žížaly kupodivu sežerou namočený karton do posledního kousku-asi za 1 a půl měsíce, potom je krmím namočeným toaletním papírem,nebo papírovými kapesníčky natrhanými na kousky max.3 až 4 měsíce. potom měním hlínu. Přes zimu je nechám ve sklepě na místě s teplotou asi 5°C. Podotýkám že se vše děje ve sklepě v paneláku.

reagovat
Pátek 16. září 2005 ve 20:31 ® Kosmik

Na delších výpravách v mechu, doma si namočim noviny natrhané na kousky. Pak je trochu vysuším, dají se do větší nádoby a do chladu, Jednou za měsíc vyměnit noviny.

reagovat
Čtvrtek 15. září 2005 v 16:45 ® Hrouzek02

Děkuju, každá rada z praxe je dobrá.

reagovat
Čtvrtek 15. září 2005 v 7:27 ® vsetinek

Enzo: Já taky je taky nechávám v lednici a dokonce mi i jedna utekla a moje když chytila v lednici žížalu, tak je málem vyhodila i se mnou. Už si ale zvyká, protože náš kluk si doma snad pěstuje žížaly i v květináči, teď jsme jednu našli v tácku pod květináčem…

reagovat
Středa 14. září 2005 ve 20:49 ® Enzo

Žížali mám v hlíně s trávou a uchovávam je v ledničce,manželka si už zvykla. Vydrží mě i 2 měsíce,ale je potřeba vyměnit sem tam hlínu.

reagovat
Středa 14. září 2005 v 15:25 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

Mám je v hlíně v akvárku ve sklepě. Na hlíně mám vrstvu trávy.......

reagovat
Středa 14. září 2005 v 15:13 ® koko

ja ich davam do velkej krabice na nastrahy spolu dostatkom hliny a trochou travy uplne na najvyssie poschodie chladnicky. samozrejme zalezi od toho, ako ktora chladnicka chladi. a k tomu vsetkemu je potrebna riadna davka tolerancie nezneho pohlavia…

reagovat
Středa 14. září 2005 ve 14:56 ® upbraider
upbraider

Lógr z kafe opravdu funguje.Žížaly jsou po něm tak naspeedovaný,že nejdou ani nabodnout na háček Vřele doporučuju

reagovat
Středa 14. září 2005 v 8:10 ® Hrouzek02

Děkuji. S tím papírem by mě to nenapadlo..... Člověk si to musí vyzkoušet.

reagovat
Úterý 13. září 2005 v 15:08 ® Zcuter
Zcuter

řiď se radamy předchozích poradců,já ti jenom poradím ať nahoru na kýbl dáš mokrý nebo navlhčený kartonový papír-žížali si z toho vazmou tolik vláhy kolik potřebují....... jednou týdně vem rozprašovač a pokrop tím ten papír. mám to odskoušené....... jedna důležitá poznámka uchovávej je (žiži)v suchu a když ten papír zmáčkneš tak z něj nesmí téct voda,jinak se ti žiži utopí!!!!!!!

reagovat
Úterý 13. září 2005 v 9:49 ® pif
pif

žížaly dej do mechu,vydrží tam dlouho. v nějaké krabici,kýblu je jim fajn,přikrmovat můžeš ovocem,trávou. někde sem slyšel,že mají rádi soc z kafé,ale jestli to funguje,nevím. občas je pokrop voudou,ale opatrně,mužou se utopit.

reagovat
Úterý 13. září 2005 v 9:10 ® vsetinek

V lednici s trochou trávy. ale určitě ne jak já minule v autě na okně. A když jsem pak do auta vlezl, tak jsem málem chcípl, protože pečené žížaly dost smrdí

reagovat