Chytej.cz

Uzení ryb necteno

7.9.2005 | Axamith | 51.732 zobrazení | 108 odpovědí

Každoročně udím ryby klasickým způsobem. Naložit do soli, nechat odležet a udit. Slyšel jsem, že je dobré ryby nakládat do marinády. Nemáte někdo zkušenosti a recept ??? ( popř. i jiné možnosti uzení ) [addsig]

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 18. listopadu 2011 ve 12:06 ® Shrek reakce na …
Shrek

Toulík mi tu dlouho chyběl, ale věděl jsem, že jakmile brnknu ta tuto strunku, ozve se. :-D

Ivošku, Ty kluku ušatá, nechtěl bys mi prosím prozradit Tvůj tajný speciální recept na lahodné uzené hovězí? Docela mi ukápla slinka při čtení Tvé reakce…

Džigit> teď jsem si všimnul i Tvého komentáře, ale nechce se mi vymýšlet nic nového, takže chytnem provaz společně a z Toulíka to vytáhnem… :-D

reagovat
Pátek 18. listopadu 2011 v 10:50 ® džigit reakce na …

toulovec> děláš mi sliny :-) máš nějaký spešl netajný recept?

reagovat
Pátek 18. listopadu 2011 v 10:35 ® toulovec reakce na …
toulovec

Alivio> hovězí táta udí každý rok. Pokud se tam pověsí kloudný kousek, je to normální, dobrý maso. musí to být dobře prouzený. Jak tam zůstane moc loje (třeba u pupku), tak mi to moc nejede. Když jsem dovezl kamarádům ochutnat, nechtěli věřit že je to hovězí.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 v 18:10 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

džigit>nebůjse já moc dobře vím jak udit udil sem celé prase i ryby ale co zemřel tchán tak sem už nic neudil tchýně je střevo no a stím nic neuděláš a já v paneláku no tak mě udí kamarád na Kladně.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 v 17:37 ® džigit reakce na …

sus1> sem věděl,že tu někde budeš :-P

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 v 17:35 ® sus1 reakce na …

džigit> Ty si celej zapařenej, ty vajdo.:-P

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 v 17:11 ® džigit

ladamaj> a on to nejprve nechá zapařit v igelitce a až pak vyudí :-D

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 v 17:03 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

sus1>ty matěji kde bych to udil na balkoně no u vody určitě ne.Příště ti něco na vyuzení přivezu aspoň budeš mít co dělat:-))

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 ve 14:49 ® sus1 reakce na …

ladamaj> Rybář a nemá udírnu ???!!To je jako automobil.závodník a nemá auto.=-| =-| =-| :-D

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 ve 12:29 ® ladamaj
ladamaj

no a já nemám udírnu ale zase na druhou stranu tu těch uzenek běhá tolik že nemí potřeba.:-D

reagovat
Středa 16. listopadu 2011 v 18:19 ® džigit reakce na …

standabyr> no na mastné ryby asi bez oleje…

reagovat
Středa 16. listopadu 2011 v 16:39 ® standabyr

Zrovna jsme včera doudili amury. Já dřív dával jen sůl a česnek, tchán to postupně vylepšoval a teď už jedem pár let stejně. Množství soli je trochu alchymie, ale dáváme cca4 dkg na litr vody, pokud máme naloženo na celý den. Zvyšujeme třeba na 5 dkg, když to chceme urychlit. To je dávka na podkovy průměrného kapra,amura tak 4–6ti kilové ryby.Porce dáme do kiblíku(lavoru)a zalejeme,aby byly potopené.Po vyndání důkladně propláchnout a osušit utěrkou.Pak to jde na 1–2 dny do marinády, která je z česneku(nějak nešetříme),gri­lovacího koření, koření na ryby a oleje.Poměr už každý vychytá sám- my dáváme na tak 10 kousků ryby: 3dcl oleje,2 pol. lžíce koření na ryby, 1 lžíci grilovacího, 1 větší palice česneku-projetá lisem na česnek.Pokud máte rádi jiné koření, není problém(kamarád už zkoušel a s úspěchem).Většina kořenících směsí ale obsahuje sůl, takže pak ubrat soli ve slaném nálevu.Před marinováním propichneme a provlečem provaz na zavěšení. Marinádou pořádně vytřeme jednotlivé kusy ryby,naskládáme do nádoby,přikryjem alobalem a šup do lednice,chlad­nějšího sklepa… Po 2 dnech se vyndají, nejdřív tak hoďku nechat okapat- při tom zatopíme v udírně a pak pověsíme a pomalu!!! tak 5–6 hodin udíme.Nikomu nevnucuji, je to náš recept a mohu říct, jěště teď se olizuji a těším se na zítra, kdy si dám kousek pěkně studený.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 10:04 ® džigit reakce na …

Alivio> uzené hovězí jsem jedl.Dovezl kamarád do Bujanova z Rakous a můžu říct,že to nebylo špatné.Pravda bylo to dělané jehličím a našli se i mršky ohrnovači…
Jazyky si dělám „běžně“,pokud seženu :-)

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 9:47 ® Fryw
Fryw

A když se řešilo to mléko, tak ještě jeden článek o kvalitě potravin. Dobrou chuť. dopis JUDR Jaroslava Janečeak,advokáta agrární komory

http://www.mimibazar.cz/vtip.php?…

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 9:38 ® Fryw reakce na …
Fryw

Alivio> „Hovězí: používá se zřídka, pokud ano, tak zadní kýta.“ http://sidenius.webgarden.cz/…odne-k-uzeni

fajnové je jazyk uzené, vepřové. Hovězí je nejspíš to stejny

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 9:38 ® All Armor reakce na …
All Armor

Alivio> No, dokud mi spolužák, náměstek v jedné megamlékárně, dnes v německých rukách, nepopsal technologii „výroby“ mléka v tetrapaku, tak jsem „to“ pil. Je to emulze rostlinného oleje v mléčné vodě (zbytek po razantním odstředění nopmálního kravského mléka) s přídavkem mléčného aroma a barviva a vitamínků. Prej by jim to jinak tak dlouho nevydrželo. Tvaroh, ani smetanu už z toho nevydoluje ani kosmická technika…

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 9:32 ® All Armor
All Armor

džigit> Jak ochucuješ ty svíčky?

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 8:36 ® Shrek reakce na …
Shrek

Fryw> tak ať si zajde do Tesca, na jejich krabicích s mlékem je napsáno: „Pozor, výrobek může obsahovat mléko“. Takže tam ho maj určitě a kravičku mi nechaj na jídlo. A když už jsme v sekci uzení ryb a mluvíme o kravičce, zkoušel někdo uzené hovězí? Ani nevim, jestli jsem se s tim vůbec někde setkal…

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 23:39 ® hering
hering

Marináda a uzení mi nejde dohromady :-) I když proti gustu žádný dišputát :-D

Takovej halík,to Já rád :-D

reagovat
foto/forum/2011/th-img18848.jpg
Neděle 13. listopadu 2011 ve 23:25 ® Fryw reakce na …
Fryw

Alivio> Ty jíš krávu? Co když si pak někdo bude chtít nadojit mlíko a zjistí, že ji masař zmasil?

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 23:15 ® Shrek reakce na …
Shrek

kety.vydra> zvěřiny mám plnej mrazák – ve čtvrtek přivezl tchán sele a dneska nám poliši dovalili čerstvou srnu zpod autobusu, takže pejsci budou baštit srnčí a my selátko (spíš lončák než sele)..tomu rozumim, že máš mastnou hubu ještě teď, taky mívám. :-D

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 22:46 ® kety.vydra
kety.vydra

Alivio> My měli zvěřinový víkend.Včera jelen a dneska bažant,ostatní daňka,divočáka a srnčí.Půjč mi hadru,ať můžu utřít poslintanou klávesnici:-D A „Ryba je ryba a srnec je srnec.A konec,ba­líme a jedem do Prahy.“ Jsem si jen tak vzpomněl na Smrt krásných srnců:-)

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 22:39 ® Shrek reakce na …
Shrek

No jooo, noo. Dnes jsem si udělal hovězí vývar a na véču dva malé hovězí plátky......kra­vička je mňamka, ale ryba? :-)

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 22:28 ® kety.vydra
kety.vydra

Alivio> Ale kuš! Pes je kámoš…Ale ryba? Ta má svoji hlavu a proto je to protivník:-D

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 22:21 ® Shrek reakce na …
Shrek

kety.vydra> taky když dodlábla candoše, tak místo „Díky, byl dobrej“ jsem slyšel jen: „příště ho můžeš přivézt zase“. Tak to jsem jí trošku musel usměrnit, že ryba je kámoš a ne žrádlo. :-)

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 21:50 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

Alivio> Tak to buď rád za takovou ženu.Co já bych za to dal,kdyby si ta moje taky tak pošmákla.Ale to je jen candát a nanejvýš okoun. Jó,jak jsem si to naučil,tak to mám:-D

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 21:31 ® Shrek
Shrek

kety.vydra> hele a víš že nevim? Jednak mi ryby smrděj, ta chuť v puse je pro mě opravdu nepřijatelná. Znám lidi, kteří třeba pro svou chuť nejí rajčata, ty třeba já přímo miluju. Vyjímkou snad byla čerstvě ulovená treska – po vytažení z vody byla během hodiny na pánvi, jen tak na másle s troškou soli – to bylo super, ale jakákoliv jiná ryba – ne. Manželka je pravej opak, ta ryby miluje, takže čas od času nějakou vezmu. Letos už zvládla 5 kaprů, 3 duháky, candáta a bolena – kyselina jedna :-D

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 21:15 ® Frk
Frk

co člověk to názor. Já nikomu jeho názor neberu. Každá ryba může chutnat jinak. I v jednom druhu a stáří......

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 21:07 ® kety.vydra
kety.vydra

džigit> Tak tos mě zklamal,čekal jsem křen.

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 21:06 ® sus1

Fryw> Tak díky.:-)

reagovat