Vyhledávání
Uzení ryb
7.9.2005 | Axamith | 51.888 zobrazení | 108 odpovědíKaždoročně udím ryby klasickým způsobem. Naložit do soli, nechat odležet a udit. Slyšel jsem, že je dobré ryby nakládat do marinády. Nemáte někdo zkušenosti a recept ??? ( popř. i jiné možnosti uzení ) [addsig]
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 12. listopadu 2011 v 9:12 ® džigit reakce na …
-
sus1> zatím
reagovatJá,když solím na sucho použiju vhodnou krabičku.Teda spíš krabici.
Když jsem bylo dítě,tak nám na hory dávala mamka,či babka takto nasolený,poté ovařený a nakonec v paprikopepřočesnekové majdě obalený bůček.A lalok v tomto provedení taky nemá chybu… - Sobota 12. listopadu 2011 v 9:05 ® sus1 reakce na …
-
džigit> Nikdy se mě s tim nic nestalo,zatim.
reagovat - Sobota 12. listopadu 2011 v 9:03 ® džigit reakce na …
-
sus1> no a pokud to máš rozdílných teplot,na problém je zaděláno
reagovat - Sobota 12. listopadu 2011 v 8:59 ® sus1 reakce na …
-
Alivio> Tohle dělam s bůčkem, nasolim,zabalim to do potravinové folie,necham v ledničce tři dny a pak vyudim.Výborný.
reagovat - Pátek 11. listopadu 2011 ve 22:53 ® Shrek reakce na …
-
kety.vydra> kámoš to na 4 hodiny naloží do soli, prostě to jen zasype solí a po 4 hodinách kousky k uzení vyndá ze soli, omyje je pod vodou, otře do sucha a jdou do udírny. Tvrdí, že jsou v pohodě. Já nevím, jedl jsem uzenou sladkovodní rybu jen jednou, náležitě posilněn alkoholem, takže si tu chuť nepamatuji.
reagovat - Pátek 11. listopadu 2011 ve 22:02 ® kety.vydra reakce na …
-
sus1> Já dávám nálev,páč mám strach,že bych to na sucho neutrefil a některé partie bych měl přesolené…
reagovat - Pátek 11. listopadu 2011 ve 21:30 ® sus1 reakce na …
-
kety.vydra> Nemusí být jen nálev, může se napsat,uveřejnit i jinej postup,třeba na sucho,nebo ..... kdo co dělá,tak ať se pochlubí,rád se necham poučit a inspirovat.
reagovat
Něco podobného také dělam. - Pátek 11. listopadu 2011 ve 20:50 ® kety.vydra
-
sus1> No já mám psáno,a to používám,60g soli na litr vody a 1,5 litru vody na kilo rybího masa-takže nálev,a dávám česnek „od oka“.To bych nazval jako univerzál,kterým v podstatě nic nezkazíš.Ale! Záleží na druhu a velikosti ryb nebo podkov.U těch 60ti gramů jsem si napsal-málo.Zkusil jsem to zvednout na 75g/l a kapří podkovy byly slanější,ale pstruh vcelku byl eňo něňo-nechápu.
reagovat - Pátek 11. listopadu 2011 ve 20:08 ® All Armor reakce na …
-
spechy> No já dal poprvé na 10 litrů vody taky 1 kilo soli a česnek. Maso bylo v láku 3 dny. Potom jsem je opláchl v čisté vodě, osušil a dal udit.Po vyuzení bylo maso příliš slané a prakticky nejedlé. Až po uvaření v kapustnici bylo lahůdkové. Udil jsem tak 42 mníků. 1kg soli na 10 l vody je tak na vepřové, ne na rybí maso. Později jsem vyzkoušel 0,5 kg soli na 10 l vody a konstatuji, že to je vyhovující. V odkazu z WWW.udírny.cz doporučují přidat i cukr.
http://dynamik.blog.cz/0602/uzeni-ryb http://www.udirny.cz/…h-uzeni-ryb/
reagovat - Pátek 11. listopadu 2011 v 19:44 ® sus1
-
Máte někdo nějakej novej poznatek, jak si vylepšit recept??
reagovat - Pátek 9. září 2005 ve 21:03 ® mirmen
-
Na úhoře už třicet let dávám 6 dkg soli na jeden litr vody (po převaření a vychladnutí nalít do sklenice na zatížené úhoře),sklenici na 6 dní do lednice. Na sumce je to moc soli, dávám jen 3–4 dkg na litra raději jen 2–3 dny. Hodně o uzení je v knize Velký rybí receptář od pana Štěpničky.
reagovat - Pátek 9. září 2005 ve 20:27 ® spechy
-
Já dávám 1kg soli na 10l vody a česneku 1 velkou palici i víc naleju to do dětské vaničky a naložím vše na 24hod.
reagovat - Pátek 9. září 2005 v 15:47 ® Donald
-
Já když jsem udil, tak jsem si nachystal sůl a česnek v poměru asi 1:1, potřel jsem s tím ty ryby a nechal jsem to odležet 2 dny. Někdo tam dává i koření, záleží na chuti, ale ten česnek určitě. Zvlášť ten obyčejný z obchodů, není silný a z ryb to vytáhne ten jejich smrad.
reagovat - Pátek 9. září 2005 v 15:36 ® pif
-
stalo se mě,že jsem rybu přesolil. takže na sůl bacha,i na rybu ji dávej opatrně. názor,že rybu nepřesolíš je blbost. jo,mě chutná u ryby bobkovej list,ale záleží na chuti.
reagovat - Pátek 9. září 2005 v 9:37 ® xycht
-
chce to ten česnek.....
reagovat - Čtvrtek 8. září 2005 ve 23:34 ® Tomucha
-
no v podstatě základní recept pro uzení je sul a česnek(pokud ho máš rád) asi na jednu porci jeden stroužek česneku a sul co si ryba vezme…
reagovat - Čtvrtek 8. září 2005 v 16:29 ®
-
Není špatné posypat to česnekovým granulátem nebo grilovacím kořením, stačí den před uzením.
reagovat - Středa 7. září 2005 v 16:57 ® Axamith
-
Pardóóón, poslal jsem žrádlo do sekce pruty. To bude asi hladem …
reagovat