Chytej.cz

Porušení ryb. řádu?!?!?! necteno

5.8.2005 | kkarlos | 9.601 zobrazení | 70 odpovědí

Myslite si ze je hrube poruseni ryb. radu kdyz si nekdo ponecha candata 42cm ktery je zazranej jako svin a uz kdyz se jenom dostal ke brehe tak barvil strasnym zpusobem co si o tom myslite ??? dik za kazdou odpoved

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 8. srpna 2005 v 19:20 ® fikus
fikus

Milky: " Lidé, kteří používají internet jsou na vyšší úrovni vzdělání"

asi jsem to moc nepochopil, to si asi děláš srandu né?

reagovat
Pondělí 8. srpna 2005 v 19:00 ® Milky
Milky

jake: O Jirisovi píšeš, že by měl být více optimista. Já si myslím, že i přes jeho mládí to vidí o mnoho realističtěji než ty. I já jsem psal o tom, že bych věděl o lidech. kteří by to tutově zneužívali. Nedělejme si iluze o ostatních rybářích, to co je na internetu NENÍ charakteristický vzorek populace! Lidé, kteří používají internet jsou na vyšší úrovni vzdělání, … . Kdyby se dělala opravdu statistika do svědomí … kdo ví, jak by to dopadlo!

reagovat
Pondělí 8. srpna 2005 v 16:47 ® Chose
Chose

Já bych taky lidem nevěřil a míru nezrušovat,jinak by byl candát,pokud ještě není,na seznamu ohrožených živočichů…

reagovat
Pondělí 8. srpna 2005 v 16:04 ® ywan

hehe to zas ktorý komunista vymyslel že zrušiť mieru??? nech sa radšej rybičkári naučia používať jednoháčiky, to zubáč prežije, ak by bol zažratý tak by to aj tak rozchodil po odstrihnutí ( druhá vec je že niekto radšej killne 30–40cm, ako keby mal odstrihnúť „drahý“ háčik )

reagovat
Pondělí 8. srpna 2005 ve 12:48 ® pedrosa
pedrosa

Had: jasně, já jsem to tak nemyslel. Myslel jsem to spíš všeobecně, že by to asi nebylo dobré.

reagovat
Pondělí 8. srpna 2005 ve 12:21 ® HaD
HaD

Aby nebyla mýlka, tak já bych v žádném případě nebyl pro zrušení míry candáta!!!

jiris: máš pravdu, ten risk za to nestojí

reagovat
Pondělí 8. srpna 2005 v 11:50 ® pedrosa
pedrosa

HaD: plně souhlasím s tvým názorem, akorát bych se trochu obával zrušení míry candáta. Ve vodě by jich asi moc nezůstalo.

reagovat
Pondělí 8. srpna 2005 v 0:29 ® jiris
jiris

Jeste nedavno jsem byl student, takze vim jak se (ne)opisuje )) A znam hodne rybaru u kterych ten optimismus bohuzel nepomuze.......

reagovat
Pondělí 8. srpna 2005 v 0:19 ® jake
jake

jiris: Podle fotky jsi docela mladý člověk a tomu by slušelo více životního optimismu, nemyslíš? Kdybych já se měl dívat na své žáky tak, že je budu hned ze začátku podezírat, že opisují, podvádějí apod., tak by mě museli asi za chvilku ukamenovat. Já si opravdu myslím, že valná většina členů ryb. svazů je natolik uvědomělá, že by se k podobným prasárnám nesnížila. A že vyjímkou potvrzující pravidlo je minorita. Zkus lidem více věřit…

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 ve 23:35 ® jiris
jiris

jake – uz vidim radu lidi co rasuji male candatky a vymlouvaji se na to ze to meli hluboko. VER ZE TAKOVYCH BY BYLO HODNE a takovy jako ty by byly vyjimka potvrzujici pravidlo.....

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 ve 22:41 ® jake
jake

HaD: Plně se ztotožňuli s Tvým názorem Jiris: Doufám, že nikdy nebudeš členem RS. Byrokratů už je v tomhle státě dost. Promiň…

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 ve 22:31 ® Tomucha
Tomucha

je to těžký, když čl. ví že to nerozchodí. Hodit to do vody je škoda, nechat to na břehu zhnít a smrdět je hnusný, vzít ho je risk protože muže být problém s porybným… nerudovská otázka co sním

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 ve 22:18 ® jiris
jiris

Cesky rybar neni natolik vyspely, kdyby se zrusila mira u candata, ze by male ryby poustel. TO BY BYL KONEC CANDATU V CECHACH!!! Viditelne poraneneho candata v zadnem pripade odnest od vody, nehazet do vody, ale zakopat… kdybych byl rybarska straz a pristihl kohokoliv jak odnasi nemiroveho candata, vzal bych mu papiry, i kdyby se vymlouval ze to mel hluboko atd.....

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 ve 22:00 ® HaD
HaD

OP: doufám, že ten co tě zarazil nejsem já ! ) Ještě jednou raději odpovím: Z ušlechtilých ryb mimo candáta není co řešit a všechno zpět, protože schopnost regenerace je poměrně velká a myslím si, že to vesměs drtivá většina přežije. Výjimkou může snad být úlovek malého dravčíka na rybičku, kdy ho rybář nechá „zažrat“ a trojháček není možné bez poškození z jícnu vydolovat. Přesto je možné návazec odstřihnout a rybu pustit a zejména štika to stráví a snad i přežije. Takže jednoznačně říkám PUSTIT!. Co se týká candáta, je situace trochu jiná – tam je pravděpodobnost úhynu (např. při zažrání) velmi vysoká a já osobně bych přemýšlel, zda má smysl ho házet zpět. Už jsem dost malých candátků chytil a velmi často se stalo, že byl za pár minut stejně otočený na hladině a nevydržel to. Někdy jsem ho tam nechal, někdy ho vylovil a odnesl. To bylo ještě v dobách, kdy jsem je lapal na mrtvou či živou rybku. Při vláčce se mi to naštěstí nestává, takže může jít zpět všechno. Před lety jsem dokonce zaslechl, že se uvažovalo u candáta o zrušení míry z výše uvedených důvodů. Neříkám tedy zabít podměrečnou rybu, když je poškozená, ale pokud je to candátek, který se hned u břehu otočí a už neodjede, nemá smysl ho nechávat vodě, ale vzít ho. Sice je to věcné porušení, ale z hediska morálního ne zas tak hrubé. Doufám, že mi rozumíte, jak to myslím.

Řešení je jednoduché – v případě výskytu malých ryb jen vláčejte a z 99,99% nebude potřeba toto téma řešit.

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 ve 13:46 ® kkarlos
kkarlos

na tuto otazku se muzeme podivat ze dvou pohledu.

1. je ze kdyz chytnem rybu ukrutne zazranou a krvacejici tak ji bacime aby se ve vode netrapila a aby neznecistila vodu v pripade uhynuti.

2. pohled je ten ze ji co nejsetrneji pustime zpet do vody a nechame to tak byt, at si proste priroda poradi sama a ze to nejak dopadne.

tot jsou dva pohledy a urcite je jich mnohem vice a svym zpusobem je kazda odpoved na mou otazku zpravna.

tot je muj osobni nazor

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 ve 13:09 ® fikus
fikus

mám stejný názor jako Milky. V případě euthanasie si nejsem jistý, že mě ryba přesvědčí jestli chce zkusit žít a přežít nebo raději by zvolila sama ránu z milosti. Kdo umí mluvit s rybami, tak mu fakt závidím. Já to nejsem. Každopadně vrátit ještě živé vodě co je vody. Názory některých chytejáků kterých si velmi vážím na tohle téma mě fakt zaskočily.

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 v 11:50 ® DEATH

Ono,když je potrhaná a vidím,že chcípne po dvoum metrech,tak mě to přijde milejší jí vzít po hlavě,aby se netrápila. jinak ty co jsou poškozený tak,že maj aspoň minimální šanci,jdou zpátky okamžitě..

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 v 11:19 ® pedrosa
pedrosa

Viděl jsem mrtvého 40cm kapra, nic se ho ve vodě neujmulo a smrděl tak, že se tam nedalo chytat. A vytahovat polorozloženou rybu je fakt na zblití.

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 v 8:52 ® HaD
HaD

jake: přesně !

Milky: nechci být papežský, ale nebudu za každou cenu dělat voloviny, byť jsou v rozporu

DEATH: spoléhat na to, že „je to přeci nějak zařízené“… raději neee… pust jí klidně raněnou, ale nehaž jí tam zabitou, to je prostě hloupost

reagovat
Neděle 7. srpna 2005 v 0:01 ® Milky
Milky

HaD: Chceš-li být tak papežský, tak rybu zakopej nebo ji odnes na veterinární správu

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 ve 23:58 ® Milky
Milky

Quote: On 2005–08–06 20:48, ZN napsal: Milky: zdravotní policii dokáži pochopit, když ji hledají děvčata, které mají potřebu ji hledat. Ale ve vodě???

ZN: neznat tě, taxi myslím, že jsi rarachovo brácha

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 ve 22:53 ® jake
jake

Milky: Nejde přece o to, něco podobného uzákonit v RŘ, jako že poškozená podměrečná ryba se vzít může – to je pochopitelně naprostá volovina – to by bylo opravdu zneužitelné. Spíš jde o to, aby se rybáři i kontrolující RS chovali racionálně – a je-li nad slunce jasnější, že ta ryba uhyne, tak ji prostě zabiju – tak to prostě je – taková jakási tichá dohoda, kterou bude každý slušný rybář ctít. A myslím si. že těch rybářů, kteří toho zneužijí zase tolik nebude – já se mezi ně rozhodně nepočítám a myslím si, že ani nikdo z mých přátel rybářů (je fakt, že jich zase až tolik nemám) by se nesnížil k tomu, aby bral podměrečného candáta za každou cenu a vymlouval se, že byl hluboko seknutý. Každý by snad měl mít jakousi rybářskou čest.

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 ve 22:11 ® DEATH

Mno dobrá,ale musí to nějak být zařízený?Nebo to tý vodě tolik neublíží..... Berte,že samostantně pojde 40 candoš?To jako vyskočí z vody,aby jej sežrali myši,aby nesvinil vodu?

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 ve 22:09 ® Chose
Chose

nevím,jestli by se 40cm candáta něco ujmulo. byla by to spíš náhoda a určitě bych na to nespoléhal..

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 ve 22:07 ® Chose
Chose

souhlas s HaDem,myslím že to s tou zdravotní policií není až tak horké a ta ryba se fakt zaplísní a kazí vodu. aspoň u nás je tomu tak…

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 ve 22:04 ® DEATH

Mno tak kurník,na řece se toho snad něco ujme ne? a pochybuju,že jedna rybka udělá na toku nějakej velkej bordel…

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 ve 21:48 @ 

Milky: zdravotní policii dokáži pochopit, když ji hledají děvčata, které mají potřebu ji hledat. Ale ve vodě???

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 ve 21:33 ® HaD
HaD

Milky: takže taky poškozenou rybu zabiješ a hodíš mrtvou do vody? No to snad neeeee???!!! Podívej se plís, na co jsem odpovídal DEATHovi!!! Řekl bych, že já mluvil o voze a ty teď o koze

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 v 17:38 ® pedrosa
pedrosa

Spíš by to chtělo předcházet tomu, aby se ryba takto zažrala do nástrahy, ale někdy je to potíž.

reagovat
Sobota 6. srpna 2005 v 15:32 ® Milky
Milky

Mám pocit, že rybářský řád platí pro všechny! Takže je to hrubé porušení stůj, co stůj.

Nemám pocit, že candát zakrváný na hraně smrti má tu potřebu se ještě hnát za nějakou kořistí, spíše sám je rád, že ještě má teoretickou možnost přežít a snaží se jí využít.

Rozhodně nesouhlasím s HaDem. Co je vody, patří do vody. Myši, ať si najdou něco jinde, ryba patří do vody a on už se jí nějaký predátor ujme. Naše vody nejsou nikterak bohaté na obživu a tak ten ::candátek:: může být vhodnou potravou třeba pro zmiňovaného sumce. To, že zaneřádí vodu je čirý populizmus, ale není na tom moc pravdy. Takový poškozený kousek myslím nedožije ve vodě několika hodin a zdravotní policie v přírodě funguje, třeba na rozdíl od té naší . Má-li někdo pocit, že je to jinak, vzpoměňte si na kvalitu vod za reálného socializmu. Začne-li se veřejně hovořit o tom, že vzít si poškozenou podměrečnou rybu je v pořádku, najde se banda těch, co chytí něco podměrečného a zohaví to, jen aby si to mohli vzít na pánev! Proto je nutné každý z těchto projevů rádoby tolerance potlačit, protože do budoucna to může znamenat jen nebezpečný precedent.

reagovat