Vyhledávání
Velmi jednoduchá výroba Marmyšek
9.6.2009 vložil(a) sears.13 | Tipy & triky ⇒ Jak vyrobit... | 2.063× zobrazeno Velmi jednoduchá výroba Marmyšek
Velmi jednoduchá výroba marmyšek
Nedávno jsem zveřejnil fotografie vlastně vyrobených marmyšek a čelil jsem následně velkému množství dotazů na jejich výrobu a několika žádostem o vytvoření článku na toto téma. Je to velmi jednoduché a tak se rád o tuto mnou používanou a úspěšnou nástrahu rád podělím.
Když jsem před několika lety poprvé vyzkoušel lov na dírkách a při tomto chtěl použít zakoupené Marmyšky přišlo mi, že jsou pro můj styl dosti lehké a malé. Časem se samozřejmě objevili v nepřeberném množství, ale už jsem měl vyzkoušené vlastní, které splňovaly moje požadavky jak na velikost, váhu a také na barevné provedení. Někdo může namítat, že jsou moc pestré, ale z vlastní zkušenosti při tomto typu lovu se mi velmi osvědčily na Pstruha Duhového a Sivena Amerického.
Potřebný materiál: Základem je jigová hlavička v jedno, nebo dvou gramovém provedení s přidáním broků, nebo olověného drátu pro větší váhu. Samozřejmě, že lze jigové hlavičky nahradit strýmrovými háčky. Dalším důležitým materiálem je FIMO. Je to materiál podobný známému moduritu. Jen se vyrábí v nepřeberném množství barev (lze například zakoupit v obchodech pro šikovné ruce). A neposlední řadě již zmíněné broky, nebo olověný drátek.
Výrobní postup: Nejdůležitější je příprava Fima. Je potřeba ho několikrát promnout v ruce aby změklo a lépe se s ním pracovalo. Je možno použít více barev viz obr. 5,6,7, nebo jen jednobarevné provedení. Pro více barevné provedení si z požadované barvy vytvořím placičky a následně z nich udělám „roládu“ kterou v mém případě rozdělím na čtyři kusy a sválím je dohromady viz obr. 6. Tuto „roládu“ si nařežu na 1až 2 mm plátky, které následně nanáším na připravenou jigovou hlavičku viz obr. 2,4 a vytvaruji požadovaný tvar viz obr. 8,9,10. V jednobarevném provedení mi samozřejmě odpadá složitá příprava válení a míchání, ale větší úspěch jsem zaznamenal právě na ty mramorované. V některém případě poté použiji bílé a následně černé Fimo pro vytvoření očí. U jiných oči nedělám a po vypečení je domaluji barvou. Některým také domaluji ústa a šupiny, ale pro výzdobu má asi každý z Vás i vlastní náměty a v tomto případě se fantazii meze nekladou. Na každou rybu platí něco jiného. Tímto postupem lze vytvořit i dvoj, nebo trojháčky viz obr. 11 a nebo zvětšit a obarvit již hotové olověné marmyšky. Na závěr je potřeba hotové Maryšky zapéct dle pokynů výrobce. Nebudu zde uvádět přesný postup zapékání jelikož každý výrobce Fima má svůj. A je potřeba si toto vyzkoušet. Fimo zobrazené na obr. 1,3 zapékám cca 10 minut při teplotě 150°C i přesto, že výrobce doporučuje jiný postup. Je zapotřebí při zapékání Maryšky pečlivě sledovat aby nedošlo ke spálení. Po vychladnutí Fimo velmi rychle ztvrdne. Již vypáleným některým marmyškám dodělám ocásek z marabu a nebo podobného materiálu a na jiných použiji gumové patentky či hnojní žížalu. Na těchto marmyškách je velkou výhodou krom jiného i navazování a odpadají speciální Maryškové uzly. Samozřejmě, že lze použít již zmíněného moduritu s následným obarvením dle vlastního vkusu. V tomto případě je lepší tento vařit a trochu odpadá pečlivé hlídání. U Fima se mi spíš osvědčilo pečení, jelikož u vaření nepatrně ztrácí barvu a i výrobci doporučují zapékání. Buďte shovívaví k prvnímu pokusu se podělit o domácí výrobu a přeji hodně rybářských úspěchů nejen s použitím těchto marmyšek.