Chytej.cz

Sumec

18.5.2009 vložil(a) vavra26 | ReceptyVařené ryby | 528× zobrazeno
Sumec

Příprava: Opět se nejedná o recept v pravém slova smyslu, ale spíš o inspiraci na možnou úpravu sekané pečeně k nedělnímu obědu. Proto i ingredience jsou popsány stručně.

Upečeme šišku sekané podle našeho oblíbeného receptu (nebo si vybereme nějaký recept na tomto serveru). Já ji zpravidla dělám nadívanou klasickou houbovou smaženicí, míchanými vejci nebo prošpikované tvrdým vejcem, mrkví, sterilovanou okurkou a nějakým párkem. Šiška však musí být o trošku menší než šiška chleba nebo bagety.

A jdeme sochat: Ze středu šišky chleba vyřízneme asi 2–3 cm silný podélný krajíc (surfovací prkno). Megakrajíc položíme na větší stolovací prkno, nemáme-li, tak na velký šišatý talíř. Na chleba mateřsky položíme sekanou.

Do jednoho konce sekané opatrně vtlačíme olivy plněné paprikovou pastou (oči), beranní rohy stopkou zaboříme kousek pod oči (fousy). Na hřbetu sekanou podélně nařízneme a do zářezu nacpeme vhodně seříznutý list salátu nebo zelí (hřbetní ploutev). Z menších kousků salátu vyrobíme vyrobíme i prsní ploutve a záďové kormidlo (ty už jenom mírně podsuneme pod sumce). Nakonec rozmístíme po hřbetě šupiny, které vyrobíme z rozepraných půlměsíčků cibule.