Vyhledávání
Štika plněná
1.1.2009 vložil(a) LUKYNA | Recepty ⇒ Vařené ryby | 557× zobrazeno
Štika do(2kg),sůl,málo,cibule,vejce,houska,mléko,smetana,bílý pepř,muškátový ořech,petrželka,vývar
Postup
Nařízneme jí kůži kolem hlavy a pak vedeme dva řezy podél páteře a&
Štika do(2kg),sůl,málo,cibule,vejce,houska,mléko,smetana,bílý
pepř,muškátový ořech,petrželka,vývar
Postup Nařízneme jí kůži kolem hlavy a pak vedeme dva řezy podél
páteře a uvolníme svalovinu od skeletu tak,že vidíme žeberní kosti.Ty
směrem od ocasu opatrně odstříháme od páteře tak že nepoškodíme
vnitřnosti a uvolníme břišní dutinu natolik, Že dokážeme vyjmout rybí
vnitřnosti,aniž protrhneme žluč.Vnitřnosti od stříhneme bezprostředně
u požeráku,následně můžeme vyjmout i žábry ze skřelí.Pak tupým
nožem ve špičce stáhneme kůži cca do dvou třetin těla.Sejmeme svrchní
část těla ze skeletu a odložíme.Odstřihneme páteř i s tuhými
kosticemi,torzo lehce nasolíme a odložíme.
Nádivka Na másle lehce zpěníme dvě šalotky jemně usekané,přidáme
natvrdo uvaříme vejce na kousky rozsekaná,přidáme hrstku jemných kostiček
žemle lehce namočených v mléce a asi čtvrt litru smetany.Dodáme dobře
a najemno umletou hřbetní část štičího svalu a lehce protáhneme
pánví.Potom tuto směs promícháme jedním syrovým vejcem,okořeníme
bílým pepřem a štipkou muškátového květu,přidáme špetku najemno
nakrájené petrželky a na špičku nože kuchyňské soli.Touto směsí
naplníme břišní část štiky a hřbetní část fársí doplníme do
téměř původního tvaru.Pak jehlou a nití provedeme zašití hřbetní
části ryby.Rybu ovineme pečící folií do původního tvaru a vaříme cca
hodinu v jemném varu v dobrém rybím vývaru.Nemáme li po ruce rybí
vývar,použijeme jemný zeleninový vývar 1:1 se zlatým bujónem kostce.Po
dotažení ve vývaru necháme vychladnout a teprve zbavujeme rybu folie
a porcujeme tak,že jí příčně krájíme na cca 1,5cm silné
podkovy,klademe je na podnos a upravenou obkládáme kolečky
citrónu,ančovičkami a třeba nakládanými žampiony a nebo
václavkami.Pokud takto upravenou mísu chceme podávat až pokročilým
večerem,je možno ji stabilizovat-naleštit potřením rozpuštěným
aspikem.Podáváme s černým chlebem nebo jen tak.