Chytej.cz

Štika plněná

1.1.2009 vložil(a) LUKYNA | ReceptyVařené ryby | 557× zobrazeno
Štika do(2kg),sůl,málo,cibule,vejce,houska,mléko,smetana,bílý pepř,muškátový ořech,petrželka,vývar Postup Nařízneme jí kůži kolem hlavy a pak vedeme dva řezy podél páteře a&

Štika do(2kg),sůl,m­álo,cibule,vej­ce,houska,mlé­ko,smetana,bí­lý pepř,muškátový ořech,petržel­ka,vývar
Postup Nařízneme jí kůži kolem hlavy a pak vedeme dva řezy podél páteře a uvolníme svalovinu od skeletu tak,že vidíme žeberní kosti.Ty směrem od ocasu opatrně odstříháme od páteře tak že nepoškodíme vnitřnosti a uvolníme břišní dutinu natolik, Že dokážeme vyjmout rybí vnitřnosti,aniž protrhneme žluč.Vnitřnosti od stříhneme bezprostředně u požeráku,následně můžeme vyjmout i žábry ze skřelí.Pak tupým nožem ve špičce stáhneme kůži cca do dvou třetin těla.Sejmeme svrchní část těla ze skeletu a odložíme.Od­střihneme páteř i s tuhými kosticemi,torzo lehce nasolíme a  odložíme.
Nádivka Na másle lehce zpěníme dvě šalotky jemně usekané,přidáme natvrdo uvaříme vejce na kousky rozsekaná,přidáme hrstku jemných kostiček žemle lehce namočených v mléce a asi čtvrt litru smetany.Dodáme dobře a najemno umletou hřbetní část štičího svalu a lehce protáhneme pánví.Potom tuto směs promícháme jedním syrovým vejcem,okořeníme bílým pepřem a štipkou muškátového květu,přidáme špetku najemno nakrájené petrželky a na špičku nože kuchyňské soli.Touto směsí naplníme břišní část štiky a hřbetní část fársí doplníme do téměř původního tvaru.Pak jehlou a nití provedeme zašití hřbetní části ryby.Rybu ovineme pečící folií do původního tvaru a vaříme cca hodinu v jemném varu v dobrém rybím vývaru.Nemáme li po ruce rybí vývar,použijeme jemný zeleninový vývar 1:1 se zlatým bujónem kostce.Po dotažení ve vývaru necháme vychladnout a teprve zbavujeme rybu folie a porcujeme tak,že jí příčně krájíme na cca 1,5cm silné podkovy,klademe je na podnos a upravenou obkládáme kolečky citrónu,ančovičkami a třeba nakládanými žampiony a nebo václavkami.Pokud takto upravenou mísu chceme podávat až pokročilým večerem,je možno ji stabilizovat-naleštit potřením rozpuštěným aspikem.Podáváme s černým chlebem nebo jen tak.