Chytej.cz
Chytej.cz Recepty Vařené ryby Sumeček v kotlíku

Sumeček v kotlíku

15.3.2010 vložil(a) osprey | ReceptyVařené ryby | 870× zobrazeno
Dosti originální recept vhodný pro přípravu menších ryb u ohně - zasláno jedním z našich návštěvníků.

Ingredience: min.1/2 kg(či více) sumečka amerického sádlo či olej dle vlastního gusta mletá sladká paprika koření(podrav­ka,sušená chilli paprička či feferon, cibule, česnek, čerstvá feferonka) různobarevné paprikové lusky kečup či protlak těstovina(kolínka či vrtulky)

Příprava: Zásadou je ingredience nevážit, pouze odhadovat množství, doporučuji i varianty dle vlastní fantazie.

V kotlíku, kastrolu či hrnci zpěníme cibuli a zapražíme paprikou. Přidáme veškeré koření, hlavně lžičku podravky, mleté nové koření a část utřeného česneku. Ve směsi krátce orestujeme očištěné sumečky i s hlavou a ploutvemi, pořádně oválené v hladké mouce. Sumečky na chvíli vyndáme, výpek zalijeme studenou vodou, promícháme, uvolníme příškvary do vývaru. Přidáme sumečky aby byli potopeni a velmi zvolna vaříme, jen drobný var po stranách hrnce či kotlíku. Průběžně chutnáme a dolaďujeme kořením(výborná je Tandoori massala), kečupem a sójovou omáčkou. Dáme čilipapričku, či feferonku. Po vzniku varu přidáme hrst kolínek či jiných těstovin, po 5 minutách nahrubo nakrájenou cibuli(pouze překrojit a pak na půlkolečka). Po páru minutách přidáme na proužky nakrájenou papriku.

Zvážíme, zda budeme zahušťovat, není to však nutné, pokud jsme nešetřili moukou na obalení a pak zeleninou. Když, tak pouze lžičku máčeného škrobu, či hladké mouky. Odstavíme z ohně, vyndáme ryby a jsou-li uvařené, velmi lehce oddělíme veškerou kostru, včetně ostnatých ploutví. Maso i s kůží v kusech vrátíme zpět a pouze prohřejeme.Přidáme zbytek česneku a špetku majoránu. Těstovina mezitím dojde.

Podáváme s čímkoliv, na talíři či jíme přímo z kotlíku či hrnce. Je to variabilní, možná je tábornická i salonní úprava. Dle toho i sádlo, či olivový olej a volba koření od jemného až po pálivou papriku a sušené chilli. Fór je v osmažení cibulky na paprice a orestování ryby s česnekem v tomto výsmahu. Ostatní záleží na použitých variantách, záruka je, že se nikdy nebudete opakovat a pokud to nepřeženete se solí, která tam vůbec nemusí vzhledem k podravce a sójovce, nebo nedáte moc pálivou směs koření, budete za čaroděje a bude to dokonce chutnat i vám.

Ani ten sumeček není povinný, je ale nejlepší, dále v pořadí je okoun vzhledem k jednoduchému opadnutí z kostí. Ale jakákoliv sladkovodní ryba to jistí, dobrá je i směs různých ryb, ovšem pouze v kruhu u ohně, kde můžete plivat kosti.