Chytej.cz

kapr na černo

20.10.2009 vložil(a) ppeettrr | ReceptyVařené ryby | 815× zobrazeno
kapr na černo

1,5kg živého kapra sůl 200g zeleniny (celer, mrkev, petržel) 1 cibule 5 zrnek pepře 3 kuličky nového koření bobkový list špetka tymiánu citronová kůra 60g másla 3 lžíce octa 40g strouhaného chleba 40g perníku 1 lžíce šípkové zavařeniny 0,25l červeného vína nebo černého piva 1 lžíce rybízové zavařeniny 1 lžička cukru 30g mandlí 30g rozinek

Upravujeme-li kapra načerno, musíme při zabíjení zachytit krev. Rybu vypláchneme octem, který rovněž uschováme. Kapra rozdělíme na díly a osolíme. Na másle zpěníme zeleninu, cibuli a koření, zalijeme vínem a přidáme ocet, jímž jsme rybu vyplachovali. Příliš hustou omáčku rozředíme a vařime 8–10 minut. Poté do ní přidáme kapra a vaříme dalších 15 minut na mírném ohni. Rybu z omáčky vyjmeme, omáčku přecedíme a přimícháme do ní zavařeninu, perník, strouhaný chleba, oloupané a na nudličky nakrájené mandle, oprané rozinky a cukr upražený na karamel. Omáčku okyselíme citronovou šťávou a 5 minut ji povaříme. Potom do ní vložíme kapra a necháme ještě prohřát. Kapr načerno je nejchutnější, když jej necháme proležet do druhého dne. Příloha: jemný knedlík