Vyhledávání
cejnik
24.8.2009 vložil(a) candatek | Recepty ⇒ Uzené ryby | 1.649× zobrazeno
cejnecek
Většina rybářů udí pouze klasické ryby,jako je úhoř,kapr,sumec či pstruh. Ovšem i jiné druhy ryb se velmi hodí do udírny! Například všem dobře známí cejn. Dá se ve velkém počtu ulovit takřka na všech revírech,takže i za jednu vycházku máme udírnu plnou. Jak postupovat při uzení? Nachytané ryby (doporučuji 30 cm a víc)pouze vykucháme,nezbavujeme je ovšem hlavy ani šupin. Po vyuzení se dá totiž kůže i se šupinami lehce stáhnout,to nám šetří čas za škrábání šupin. Poté ryby nasolíme (raděj více než méně) a uložíme na 24 hodin do lednice. Poté je vložíme do udírny a pomalu udíme asi 5 hodin na tvrdém dřevě,napřílad buku,dubu,akátu,švestce nebo třešni. Nejlépe chutnají ještě teplé,ovšem dají se i skladovat.