Chytej.cz
Chytej.cz Recepty Uzené ryby uzení cejni v oleji

uzení cejni v oleji

12.2.2017 vložil(a) patast | ReceptyUzené ryby | 1.921× zobrazeno
podle tohoto převzatého receptu nakládám vyuzené ryby

UZENí CEJNI V OLEJI (můžou být i jiné ryby) suroviny-ryba, sůl, olej, bobkový list,celé nové koření, celý pepř. Lák na ryby –0,5kg soli na 6l. vody Když je ryba tučnější ( sumec, tolstolobik ) lák musí být trochu slanější. Do láku naložíme na 6–8 hod (dle velikosti). Ryby opláchnu v čisté vodě, nechám okapat a věším do vyhřáté udírny na 85°C než oschnou. Pak ztáhnu tak na 70°C a udím asi 6–7 hod. ryby záměrně přeuzuju aby byly tužší a aromatičtější (když to dám do oleje a zavařím aby z toho nebylo bláto) Po vyuzení je oberu (od kostí a kůže) a plním do skleniček. Začínám 1 bobkový list, 2 kul.nového koření, 4 kul.pepře a zakápnu olejem (2–3 lžičky) pak pěchuju rybu ( asi do třetiny ). No a znova olej, ryba až nahoru. Nechám asi 2 cm od víčka a znovu dám divoké koření. Dobře očistím ( mastnou ) hranu sklenicky a zavírám. Zavařuji 1× 1hod. na 90–95°C.