Chytej.cz
Chytej.cz Recepty Smažené ryby štika na smetaně

štika na smetaně

26.2.2017 vložil(a) patast | ReceptySmažené ryby | 545× zobrazeno
Ingredience štika citron sůl pepř máslo smetana mléko sardelová pasta muškátový ořech hladká mouka brambory

Štiku si naporcuji na podkovy 2 až 3 cm vysoké, pokapu citronem popř. citronkou (maso se tak zbaví rybího pachu), nasolím a nechám 2 až 3 hodiny uležet. Poté maso řádně opláchnu, osuším utěrkou, osolím a opepřím. Na mase nesmí zůstat citron!

Podkovy zvolna osmažíme na másle.

Do kastrolu si mezitím nalijeme jednu smetanu a stejné množství mléka (popř. dvě smetany). Vmícháme přiměřené množství sardelové pasty. Při tomto množství je to téměř celá sardelová pasta, ale dávějte pozor, aby nebyla omáčka příliš slaná. Přistrouháme trochu muškátového oříšku, ale opatrně!

Omáčku pozvolna ohříváme. V troše mléka rozmícháme 2 až 3 kávové lžičky mouky na zahuštění omáčky. Jakmile se omáčka začne vařit, zahustíme ji moukou rozmíchanou v mléce a necháme tak 2 až 3 minuty vařit. Vaříme hodně zvolna a stále mícháme, aby se omáčka nepřipálila. Do omáčky je možné vmíchat i výpek másla zbylý po smažení, ale počkat až trochu vychladne, jinak se smetana srazí. Já to ale nedělám.

Osmažené maso servíruji na talíř a polévám smetanovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné opečené brambory.