Vyhledávání
Salát z bílé ryby
2.1.2009 vložil(a) LUKYNA | Recepty ⇒ Rybí saláty | 5.669× zobrazeno
cca 2 kg cejnů nebo bílé ryby (plotice, tloušť, bolen, karas)
sůl, pepř, bobkový list, nové koření, celý černý pepř
8% ocet, voda
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
cibule, kyselé okurky
majonéza nebo bílý jog
cca 2 kg cejnů nebo bílé ryby (plotice, tloušť, bolen, karas) sůl,
pepř, bobkový list, nové koření, celý černý pepř 8% ocet, voda
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) cibule, kyselé okurky majonéza
nebo bílý jogurt hořčice
Očištěné a vykuchané ryby rozřízneme podél páteře na dvě půlky
a silně po obou stranách prosolíme. Poskládáme do nějaké vhodné nádoby
s víkem nebo pokličkou a dáme na 2 dny odležet do spodní části
chladničky.
Nálev: Připraví se z poloviny 8% octa a poloviny vody (1/4l octa + 1/4l vody). Do vody dáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček černého pepře a necháme 10 minut povařit. Potom přilijeme ocet a znovu přivedeme do varu, odstavíme a necháme vychladnout.
Za dva dny prosolené ryby dobře opláchneme od sole a opět poskládáme zpět do nádoby. Zalejeme vychladlým nálevem i s kořením a dáme na 3 – 4 dny odležet do spodní části chladničky. Po čtyřech dnech slejeme nálev, ryby odblaníme a stáhneme kůži, vyjmeme páteř silnější kosti. Drobné svalové kůstky v octové vodě změknou a nemusí se odstraňovat. Rybí maso nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nakrájenou cibulku, kostičky kořenové zeleniny a drobně nakrájené kyselé okurky, můžeme přidat i sterilizovaný hrášek, dochutíme pepřem a solí. Salát můžeme jen pokapat olejem, ale lepší je zamíchat do salátu majonézu ochucenou půl lžicí hořčice a troškou cukru. Kdo nesnáší majonézu může dát bílý jogurt. Salát dáme na dvě hodiny odležet do chladna