Chytej.cz

RYBÍ POLÉVKA

18.5.2009 vložil(a) vavra26 | ReceptyRybí polévky | 987× zobrazeno
RYBÍ POLÉVKA

SUROVINY :

Na 4 porce polévky: neméně 4 kapří hlavy, nejméně 0,5 kg. jiker, mlíčí a vnitřností ze 3–4 kaprů, cibule, kořenová zelenina, máslo, sůl, mouka a máslo na jíšku, muškátový květ nebo oříšek, osmažená žemle, petrželka.

POSTUP :

Na začátku třeba říci, že jenom z jiker a mlíčí se pořádná rybí polévka uvařit nedá¨. V takovém případě to bude polévka zeleninová s vložkou rybích vnitřností – nic víc. Základem rybí polévky je vývar z hlav a odřezků kapra či jiných ryb a pokud máme lína, ten je pro polévku doslova pokladem.

Také nutno na začátku uvážit, pro kolik osob budeme polévku vařit. Představovat si , že pro čtyřčlennou rodinu uvaříme kvalitní polévku ze surovin z jednoho kapra je naivní. Proto ty objemy surovin v úvodu, které mohou mnohého překvapovat. Dokonce se dá říci, že víc hlav a vnitřností, než je předepsáno, vůbec není na závadu. Naopak, tím lepší bude vývar a tím víc se obere masa do polévky, která bude hustší a lahodnější.

Nejprve dáme vařit pouze hlavy a odřezky z ryb, vodu dobře osolíme, přidáme cibuli a několik kuliček pepře a nového koření a po půl hodině vaření sundáme z plotny. Všechno procedíme, hlavy dáme vychladnout a teprve teď do získaného vývaru přidáme na kousky nasekané vnitřnosti, jikry a mlíčí. Necháme pozvolna vařit, mezitím si kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky , tu osmažíme na másle a vložíme do polévky. Mrkev pustí do másla svůj karoten a polévka tím získá krásnou nazlátlou barvu. Souběžně s tím na másle upražíme světlejší jíšku, rozředíme studenou vodou, vložíme do polévky a dobře rozmícháme. V závěru polévku okořeníme muškátovým květem nebo oříškem, necháme přejít varem a stáhneme ji z plotny. Příliš hustou polévku můžeme zředit vodou. V poslední fázi vložíme do polévky obrané maso z hlav. Na Na talíři pak polévku doplníme kostičkami smažené žemle a nasekanou zelenou petrželkou.

A ještě jedna rada přípravou polévky si nemusíme kazit pohodu Štědrého dne. Můžeme ji s klidem připravit v předstihu, dokonce druhý den je polévka po odležení ještě chutnější. Důležité je ovšem po uvaření polévku co možná nejrychleji za častého míchání zchladit a uložit v chladu 1–2°C.Takhle vydrží i několik dní.