Vyhledávání
Štedrovečerní rybí polévka
27.9.2008 vložil(a) farnas | Recepty ⇒ Rybí polévky | 855× zobrazeno
Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i Štědrý den s tradiční rodinnou večeří. Již dlouhá léta se scházíme u časem ověřeného i naučeného menu. Jedním z jeho chodů je i rybí polévka. Pro mě osobně dominující chuťovka okořeněná celou řadou krásných zážitků. C
Recept je klasický a s minimálními obměnami používaný téměř 50 let. Přesná množství jednotlivých ingrediencí ode mě neočekávejte, na to jsou tu jiní specialisté :-) Jdeme na věc.
Kapr – Na vývar a masový základ využijeme očištěné hlavy, ocasní části apod. Další důležitou ingrediencí jsou důkladně proprané vnitřnosti (jejich součástí jsou i jikry a mlíčí).
Zelenina – Mrkev, petržel, celer a květák
Jíška – Máslo a mouka
Koření – Sůl a „něco jako“ Vegeta (dobrý sluha, zlý pán) a muškátový květ.
Bižu – Opečené kostičky z bílého pečiva (rohlík + máslo)
Pár kroků než „to“ zavoní :-)
U nás se vaří cca 5,5 litrů polévky. Pro tento objem je dobré zpracovat vývar z minimálně třech hlav a dalších zbytkových součástí. Jíška se připravuje z celého másla (250 g) a adekvátního množství mouky.
Očištěné hlavy a díly (kromě vnitřností) vložte do hrnce se studenou vodou a dejte vařit. Ve stejnou dobu si připravíme světlou jíšku. Zde je třeba dát pozor, stačí středně dlouhé zaváhání a zůstanou vám leda „spálené oči pro pláč“.
Dalším krokem je příprava zeleninového základu. Mrkev, petržel i celer si nakrájíme na malé kostičky a tyto orestujeme na másle (až do zhnědnutí krajů). Tímto jednoduchým krokem podtrhneme a zvýrazníme jejich aroma a chuť (hlavně u celeru).
Jedeme dál. Z uvařených hlav a dílů obereme opatrně maso – pozor na kosti. Vývar procedíme přes sítko a zalijeme s ním orestovanou zeleninu a dolijeme vodou na požadovaný objem. Do této tekutiny začneme přidávat postupně předem připravenou jíšku. Dáváme si pozor na „cucky“, proto mícháme rychle a systematicky celý objem hrnce.
Přidáme na malé růžičky naporcovaný květák (pouze přiměřeně, není to květáková polévka) a špetku muškátového květu. Povaříme a pokračujeme vložením naporcovaných a omytých vnitřností a obraného masa. Ještě chvíli vaříme, dochutíme (petrželovou natí resp. kudrnkou), hotovou polévku odstavíme a necháme odpočívat. Při správném načasování je hotová okolo třinácté hodiny :-)
Teď je čas si na másle osmahnout kostičky z bílého pečiva (ideálně starší rohlík).