Chytej.cz
Chytej.cz Recepty Pečené ryby Štika na másle v županu

Štika na másle v županu

18.5.2009 vložil(a) vavra26 | ReceptyPečené ryby | 1.001× zobrazeno
Štika na másle v županu

Ingredience: 1 Celá štika (i s hlavou) 1 Máslo 5 Menších bílých cibulí 5 Menších červených cibulí 1 Větší cibule 10 dkg Libové anglické slaniny nebo šunky Sůl Pepř Drcený kmín Citron

Příprava: Celou vykuchanou a očištěnou štiku (i s hlavou) omyjeme a osušíme. Větší cibuli nakrájíme nadrobno, menší cibule na čtvrtky. Štiku zevniř i zvenku nasolíme (solí nešetřit), opepříme a pokmínujeme a nasypeme do ní nadrobno nakrájenou cibuli. Potom celou štiku kromě hlavy a ocasu zabalíme do plátků slaniny a nebo šunky a pevně tyto plátky utáhneme kolem masa. Na dno velkého pekáče nebo plechu do kterého se nám vejde celá štika nakrájíme 3/4 másla na plátky a na ně položíme zabalenou štiku. Obložíme ji čtvrtkami cibule a na povrch poklademe plátky zbylého másla. Takto připravenou štiku vložíme do předem předehřáté trouby na 170°C a pečeme odklopenou asi 30 minut, dokud není slanina křupavá a cibulka zlatavá. Podáváme s bílým pečivem plátky citronu a bílým vychlazeným vínem. Dobrou chuť.

P.S. Štika pečená i s hlavou má 2 výhody. Jednak lépe vypadá a také díky hlavě lépe drží pohromadě, takže se s ní lépe pracuje.