Vyhledávání
Nadívaný kapr houbami
2.1.2009 vložil(a) LUKYNA | Recepty ⇒ Pečené ryby | 649× zobrazeno
2 až 3 kg těžkého kapra očistíme a vykucháme od hřbetu, abychom dostali uzavřenou břišní dutinu, kterou plníme nádivkou. Kaprovi odřízneme hlavu podél žáber, aby se neotevřela břišní dutina a také aby se nám vešel na pekáč
2 až 3 kg těžkého kapra očistíme a vykucháme od hřbetu, abychom dostali uzavřenou břišní dutinu, kterou plníme nádivkou. Kaprovi odřízneme hlavu podél žáber, aby se neotevřela břišní dutina a také aby se nám vešel na pekáč.
Hlavu s vyříznutou páteří dáme zvlášť vařit do osolené vody. Z vyjmutých vnitřností odstraníme žluč a střeva. Játra, jikry nebo mlíčí nakrájíme na drobné kousky a přidáme do nádivky.
Nádivku si připravíme asi z 0,5 kg čerstvých hub, které na nakrájené cibuli podusíme, přidáme rozmačkané 3 stroužky česneku, půl čajové lžičky mletého pepře, polévkovou lžíci majoránky, půl lžíce oregána, 3 polévkové lžíce strouhanky a 2 – 3 celá vejce. Zvlášť si osmahneme do voskova 10 dkg na kostičky nakrájené slaniny a tu po zchladnutí přidáme do nádivky. Z uvařené hlavy a páteře obereme maso a přidáme také do nádivky, vše dobře promícháme a dochutíme solí a kořením.
Vnitřek kapra prosolíme a naplníme nádivkou. Hřbet zašijeme režnou nití a plněného kapra položíme na vymaštěný pekáč máslem, zalijeme vývarem z hlavy a dáme asi na hodinu do trouby péci. Zbytek nádivky zpracujeme do malých karbanátků a obložíme s nimi kapra. Během pečení klademe na kůži kousky másla a poléváme horkým vývarem, aby se vytvořila růžová kůrčička. Neobracíme.
Podáváme s brambory a oblohou ze zeleniny.