Chytej.cz
Chytej.cz Recepty Pečené ryby pečený sumeček americký

pečený sumeček americký

26.4.2017 vložil(a) patast | ReceptyPečené ryby | 2.452× zobrazeno
koření na ryby, česnek,petržel nat,

Výhodou sumečků amerických pro kulinářskou úpravu je to, že neobsahují svalové kůstky ani šupiny a tudíž jediná příprava spočívá v kuchání a vyčištění. Tento recept, jak už název napovídá, je dobrý k jejich grilování přímo v terénu, pokud pravidla dovolují rozdělat menší oheň. Potřebujeme alobal, trošku zeleniny, pár plátků slaniny a špetku soli. Na malé kousky pokrájenou zeleninou naplníme vykuchané a omyté „trumany“, osolíme, obalíme do plátků slaniny (může být prorostlejší, protože nahrazuje olej – určitý tuk je nutný, aby se ryby s alobalem nespekly), a důkladně „vakuově“ zabalíme do plachet z alobalu cca 30×30 cm (klidně i po 2 – 3 ks – tak akorát na 1 porci). Tyto balíčky poté klademe do žhavého popela – je dobré oheň připravovat s předstihem, aby se nám nahromadilo dost žhavíků, kterými posléze porce zasypeme i s vrchu. Pečeme 15, max. 20 min. (obracet nemusíme). Při úpravě v zázemí domova samozřejmě můžeme recept zpestřit – místo slaniny obvykle alobal pomažu olejem, do nádivky jsem přidal předdušené houby – výtečné! a doladil kořením na ryby od Vitany (podle mě je fakt nejlepší). Fantazii se meze nekladou – do nádivky každý může přidat dle libosti, co má rád – takový podrcený česnek a grilovací koření rovněž dodá pokrmu správný šmrnc. No a po upečení již jen rozbalit a pochutnat si s chlebem či vařeným (případně v tomtéž popelu pečeným) bramborem. Dobrou chuť! PS: Na čundrech jsme tímto způsobem připravovali i jiné druhy – zvlášť výborní jsou líni, ale též plotice stály za to. Také zde můžeme uvolnit průchod fantazii a použít, co příroda „zrovna dá“ – nať z divoké petržele, divoký česnek aj.