Vyhledávání
Rybí karbanátky v láku
31.1.2009 vložil(a) LUKYNA | Recepty ⇒ Rybí karbanátky | 5.165× zobrazeno
Ingredience:
1 kg malých bílých plevelných ryb (plotice,ouklej, cejn, apod.),
1 kg bůčku ,
5 vajec,
strouhanka,
cibule,
sůl,
pepř,
majoránka,
drcený kmín
Ingredience:
1 kg malých bílých plevelných ryb (plotice,ouklej, cejn, apod.), 1 kg bůčku , 5 vajec, strouhanka, cibule, sůl, pepř, majoránka, drcený kmín.
nálev: sladkokyselý nálev na okurky podle vlastní chuti.
Příprava:
Ryby očistíme a vykucháme, odřízneme hlavy a celé i s kostmi pomeleme na paštikové šajbě (řezné desce) nejlépe třikrát po sobě. (Třikrát proto, že stejně pak nikdo nevydrží tu vůni a začne se ochutnávat, tak aby kostičky tolik nevadily). Potom pomeleme i bůček (stejně však může posloužit i vepřový lalok, dokonce byl výsledek chutnější), přidáme vejce, najemno pokrájenou cibuli, sůl, koření, trochu strouhanky a promícháme.
Potom vykrajujeme kávovou lžičkou malé kousky, které zakulatíme, obalíme ve strouhance a osmažíme dočervena. Protože je kuliček poměrně dost, je lépe je smažit ve fritovacím hrnci, nemusí se obracet a jsou všechny pěkně stejnoměrně osmažené.
Ty karbanátky, které zbytou po ochutnávání, dáme do zavařovacích sklenic a každou vrstvu proložíme cibulí nakrájenou na kolečka. Nahoru přidáme kousek feferonky a zalijeme nálevem. Sterilujeme asi půl hodiny a pokud chceme karbenátky uchovat déle, sterilaci druhý den zopakujeme (vydrží pak i rok).
Necháme alespoň deset dní uležet, čím déle tím lépe. Nálev rozpustí i ty nejmenší náznaky kostiček.