Vyhledávání
Mánkovy rybí karbanátky
11.3.2017 vložil(a) patast | Recepty ⇒ Rybí karbanátky | 1.172× zobrazeno
1 kg masa z cejna (plotice, karas apod.)
1 kg prorostlého bůčku
5 vajec
strouhanka
cibule
sůl
pepř
majoránka
drcený kmín
(1.nálev na okurky podle vlastní chuti a cibule na prokládání
2.nálev podle receptu Ivany Ch.)
Ryby očistíme a vykucháme, odřízneme hlavy a celé i s kostmi pomeleme několikrát po sobě. Potom pomeleme i bůček, přidáme vejce, na jemno pokrájenou cibuli, sůl, koření, trochu strouhanky, promícháme.
Kávovou lžičkou vykrajujeme malé kousky, které zakulatíme, obalíme ve strouhance a osmažíme.
Karbanátky dáme do zavařovacích sklenic a každou vrstvu proložíme cibulí nakrájenou na kolečka a zalijeme nálevem. Necháme nejlépe přes noc ustát. Karbanátky nasají část nálevu.
Na druhý den dolijeme nálev a sterilujeme půl hodiny. Další den sterilaci zopakujeme (vydrží pak i rok).
Necháme alespoň deset dní uležet, čím déle tím lépe. Nálev rozpustí i ty nejmenší náznaky kostiček.
1. nálev – dáváme okurkový nálev, karbanátky prokládáme cibulí.
2. nálev – recept Ivany Ch.: 12 dkg mrkve, 12 dkg celeru a 8 dkg petržele nakrájené na drobno, 15 zrnek nového koření, 15 zrnek pepře, 2 větší bobkové listy, 2 PL lžíce soli, 25 kostek cukru. Povaříme ve 2 litrech vody. Vaříme minimálně 10 minut. Pak přidáme 3/4 l octa, 1/4 l bílého vína a 1 citron, oloupaný, nakrájený a jader zbavený. Úplně nakonec dáme 18 dkg nakrájené cibule a necháme jen krátce spařit.