Vyhledávání
Úhoř s višňovou omáčkou
6.1.2009 vložil(a) HaD | Recepty ⇒ Grilované ryby | 867× zobrazeno Na olivovém oleji opečeme čerstvé feferonky s nakládanými beraními rohy. Vše osolíme a přidáme drcený pepř. Orestované papričky pokládáme na grilovaného lína a navrch ozdobíme křenem wasabi.
Umyté a důkladně osušené rybí porce okořeníme dle vlastní chuti a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo s trochou olivového oleje. Na másle nešetřete, ryba by v něm měla být napůl ponořena. Porce ze všech stran opečeme na středním ohni. Když máme rybu hotovou, tak ji ještě na pánvi zasypeme jemně nasekanou petrželovou natí a lehce zakápneme citrónovou šťávou (dejte pozor na prskající máslo). Poté pánev odstavíme z ohně a necháme cca minutu „odpočinout“. Rybu podáváme s předem vybranou a připravenou omáčkou (viz. recepty). Pokud dodržíme popsaný postup, pak ryba nebude vysušená, ale naopak krásně šťavnatá.
Čerstvé, nakládané nebo mražené vypeckované višně dáme na rozehřáté máslo a přidáme třtinový cukr. Vše krátce orestujeme, zakápneme citrónovou šťávou a přidáme trochu vody. Poté přivedeme k varu a zahustíme rozmíchaným solamylem. Hotovou omáčkou přeléváme grilované špalíčky z úhoře.
Podáváme s čerstvou zeleninou a česnekovými toasty případně dle chuti.
Autor receptu: Zdeněk Samec