Vyhledávání
Tresčí játra
14.9.2009 vložil(a) hraji | Recepty ⇒ Dobroty z rybích vnitřností | 3.581× zobrazeno
Známá delikatesa, tentokrát ovšem z domácí kuchyně.
Tento recept sice mohou uplatnit pouze ti z nás, kteří navštěvují Norsko či jiné přímořské státy, kde je možné lovit tresky. Přesto stojí za to jej zkusit, protože se jedná skutečně o delikatesu. Takže co budeme potřebovat.
- skleničky od přesnídávek nebo jiných potravin, které se uzavírají na kovové víčko se závitem
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- olej (já doporučuji olivový), ale není to podmínka
- sůl
- přiměřené množství tresčích jater (asi 2 kg).
Začneme tím, že játra pečlivě prohlédneme a odstraníme všechny části, na kterých nalezneme stopy po parazitech (spirálky). Poté játra omyjeme ve studené vodě a nakrájíme na kousky cca 2 cm velké. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, do které dáme sůl (dvě polévkové lžíce), a do vroucí vody vsypeme kousky jater. Vaříme asi pět minut. Játra vybíráme z vody a ještě horké plníme do sklenic. Do každé sklenice dáme na dno kousek bobkového listu, dvě kuličky celého pepře a dvě kuličky nového koření. (Kdo má rád kořeněnější chuť, může dát dvojnásobné množství). Nyní naplníme sklenici játry a na vrch zase dáme kousek bobkového listu, a pepř a nové koření. Potom játra zalijeme olejem, aby byly celé ponořené. Sklenice uzavřeme víčky. Do kastrolu dáme vodu, naskládáme do ní sklenice a 20 minut sterilizujeme mírným varem. Potom necháme sklenice vychladnout a znovu je sterilizujeme po dobu 20 minut. Takto upravená játra přečkají na chladném místě i dva roky bez ztráty kvality.