Chytej.cz

ŽÍŽALY

21.3.2006 vložil(a) regulus | Nástrahy a návnadyŽížaly a červi | 11.863× zobrazeno
uvodni108.jpg Žížaly, obecně zvané „červi“, jsou asi nejvíce rozšířenou živočišnou nástrahou. Lze na ně chytit snad všechny druhy ryb, co v našich vodách plavou.

Účelem tohoto příspěvku do encyklopedie, je přiblížit, zejména mladším rybářům, kde k této atraktivní nástraze přijít, kromě toho, že si je lze koupit ve většině rybářských potřeb. A také jak je přechovávat.

Obecně lze říct, že se u nás běžně vyskytují tři druhy žížal.

Rousňák neboli rousnice je druh který dosahuje až délky 15 cm a lze ji sbírat na trávnících a zahradách po setmění a vlastně v průběhu celé noci až do rozbřesku. Je citlivá na světlo a hluk a dokáže se s obdivuhodnou rychlostí schovat zpátky pod zem. Patrně nejčastěji se používá při lovu úhořů i když na ni lze ulovit všechny větší ryby, nepohrdnou jí ani dravci. Někdy se několik rousnic na trojháčku používá k lovu sumců. Pokud se přechovávání rousnic týče, tak se mi osvědčil 5 kg kyblík naplněný hodně vlhkým „ostrým“ pískem, nutno každý týden alespoň z poloviny vyměnit. Nicméně i tak rousnice zpravidla nevydrží víc jak 15 – 20 dní.

Žížala rolní, jak už název napovídá, je ten druh se kterým se můžeme setkat při zemědělských pracích v hlíně. Její velikost se pohybuje okolo 7 cm. Pokud není sucho, lze jich narýt během deseti minut i několik desítek. Najdeme je také v „drnech“ trávy, pod kameny a dlaždicemi. Chytat se na ni dají prakticky všechny druhy ryb od plotic a okounů až po kapry. Tento druh žížal přechovávám v asi litrovém kyblíku ve vlhké směsi písek – hlína v poměru 1:1. V průběhu sezóny si tak průběžně doplňuji a spotřebovávám zásobu, jednou za 14 dní je třeba směs vyměnit.

Hnojňák je malá tmavá žížala, která se vyskytuje v hnoji a kompostech. Dorůstá 4 až 5cm, a svojí „vůní“ je neodolatelným lákadlem pro většinu, především říčních ryb. Právě při lovu na řece je používán jako nástraha nejčastěji. Nasbírat ho lze v hnoji, kompostu, v hromadě tlejícího listí. V rybářských obchodech se jako hnojňák prodává „žížala dendrobena“, která je však o něco větší. Hnojňáky přechovávám ve vlhké směsi zetlelého listí a rašelinité půdy pro květiny, během sezóny je mám v 5 kg kyblíku a k vodě si beru jen část, v malé plastové krabičce.

Obecně je především v letních měsících potřeba žížaly skladovat na co nejchladnějším místě, např. ve sklepě.

Postup výroby / fotografie

1. Žížala rolníimg248.jpg

2. Hnojňákimg249.jpg

3. … a žížala kreslenáimg250.jpg

4. Rousniceimg251.jpg