Vyhledávání
KNEDLA – DOCELA OBYČEJNÉ TĚSTO
21.3.2006 vložil(a) regulus | Nástrahy a návnady ⇒ Těstíčka | 1.905× zobrazeno Možná na tuto nástrahu v dnešní době už nikdo nechytá, ale já ji stále s úspěchem používám k lovu nástražních rybek.
Jsem přesvědčen, že spousta především mladých rybářů ani netuší, jak si uvařit těsto na ryby, alespoň u nás obecně nazývané „knedla“. V době, kdy rybářské obchody nabízejí mnohdy za nemalý peníz a často s nevelkým účinkem „zaručené“ průmyslově vyráběné nástrahy, chytají na tuto nástrahu mnohdy jen staří rybáři – důchodci. Já ji používám především k lovu nástražních rybek, lze ji však s úspěchem použít pro lov všech bílých ryb i kaprů. Tuto nástrahu lze dle vaší fantazie obarvit, ochutit, případně do ní přimísit různé posilovače, je to prostě jen univerzální hmota, jejíž výrobní cena je doslova nulová. Další výhodou je to, že ji lze nastražit na háček jakékoliv velikosti a poměrně dlouho na něm vydrží, nevýhodou při lovu větších ryb je zase to, že je měkká a malé rybičky vám ji často „ozobou“, aniž by jste měli kloudný záběr.
Co k tomu budeme potřebovat:
Malý kastrolek – starší, pokud možno smaltovaný, ne nerezový (to by vám vládkyně kuchyně dala) Polévkovou lžíci na míchání – vařečka není moc vhodná Hrubou mouku nebo dětskou krupici Vodu Sáček vanilkového cukru nebo 2 kávové lžičky krystalového cukru Příchutě nebo barviva podle libosti
Postup přípravy:
Do kastrůlku nalijeme asi 1 dl vody, nasypeme mouku tak aby vznikla polořídká kaše, přidáme cukr, promícháme a necháme asi 5 minut odstát, aby hmota byla na hranici mezi tečením a „papláním se“, nesmí stékat se lžičky. Kastrůlek dáme na nejmenší hořák sporáku, aby co nejméně hořel (u plynového), prostě „na sporo“. Za stálého míchání ohříváme. Hmota začne postupně houstnout (princip vaření kaše), ke konci je ji už nutno lžičkou „šťouchat“ jako by jste chtěli rozmačkat brambory. Zahříváme do té doby, než zmiznou veškeré řídké kousky a hmota je kompaktně hustá. Hmotu vyškrábeme z kastrolku (v tomto okamžiku zjistíte proč jsem radil starý, smaltovaný, téměř vždy se to trochu připálí), prohněteme, uděláme z ní asi 2cm silnou placičku a položíme na prkýnko. Během chladnutí, cca 30 minut ji několikrát prohněteme. Když je hmota vychládlá (úplně), vložíme do mikrotenového sáčku, aby neokorala. Z této dávky, získáme kouli těsta o průměru cca 6 až 7cm. Pokud ji skladujete v chladničce, tak vydrží asi týden.
Různé příměsi a příchutě lze do hmoty přidat dle potřeby před i po vaření.
Postup výroby / fotografie
1. Lze ji nastražit na háček jakékoliv velikosti
2. A takle náš výrobek vypadá po vychládnutí
3. Takhle dopadne kastrůlek, dnes se to skoro
nepřipálilo
4. Prohněteme, uděláme z ní asi 2cm silnou placičku a
položíme na prkýnko
5. Hmota musí být na hranici mezi tečením a
„papláním se“