Chytej.cz

Zmrzlinový oplatek

16.11.2009 vložil(a) donkl | Nástrahy a návnadyPečivo | 1.800× zobrazeno
Zmrzlinový oplatek

Oplatek používám hlavně při lovu na tekoucích vodách, je úspěšný na většinu nedravých ryb. Lahůdkou je ale především pro ostroretky, plotice a cejny. Výhodou oplatku je, že po správné přípravě drží vcelku dobře na háčku a to i v proudu. Mám ale na mysli lov na plavanou, na položenou se tato nástraha asi moc nehodí (snad jen do velmi pomalu tekoucích vod).

Příprava oplatku, který většinou získám zdarma po slušné prosbě u zmrzlinového stánku, je velmi jednoduchá. Kornoutek asi na 5 sekund ponořím do vody. Pak jej nechám již „na suchu“ vsáknout vodu a na vhodné podložce kornoutek rukou jemně slisuji. Na oplatek přidám několik kapek vhodného posilovače a zabalím jej do vlhkého hadříku, kde jej přechovávám po celou dobu lovu. Oplatek po namočení změkne a zvláční, zároveň je ale dosti houževnatý a dobře se nastražuje. Většinou používám velikost háčku # 16 – 18, prsty uštípnu přiměřeně velký kousek oplatku (tak, aby byl schován celý háček i s lopatkou) a napíchnu jej na hrot. Ve vodě se z okrajů nástrahy uvolňují miniaturní částečky, které ryby lákají k záběru. Střed nástrahy je ale dosti tuhý, nástraha nejde stáhnou z háčku tak lehce, jak by se zdálo, a proto záběry jsou dobře znatelné.

Jako náhradu zmrzlinového oplatku používají někteří rybáři nařezané plátky z polotovaru, který se v supermarketech prodává k výrobě dortů. Polotovar je ale velký, musíte vymyslet co se zbytkem. Jednodušší je opravdu poprosit o pár kornoutků u zmrzlináře