Vyhledávání
Připravujeme kukuřici levně a jednoduše
16.12.2009 vložil(a) | Nástrahy a návnady ⇒ Partikly | 2.482× zobrazeno Dnes si ukážeme, jak můžeme co nejjednodušeji připravit pro rybičky lákavou kukuřici za co nejmenší náklady.
Kukuřice je jedna z nejčastěji používaných nástrah. Funguje skvěle nejen na kapry, amury, tolstolobiky, ale i na ostatní druhy našich rybích přátel. Osobně ji užívám velice rád, neboť vydrží opravdu dlouho na háčku, je velice aromatická a lákavá, ryby na ní berou a může být i cenově dostupná.
Preferuji dva recepty, jež jsou jednoduché a ekonomické, a nyní se je pokusím přiblížit.
Obyčejná kukuřice
- Kukuřici vsypeme do studené vody a přivedeme k varu.
- Povaříme do té míry, aby šla v prstech rozmáznout a aby skrze ní pohodlně prošel háček, ale neprosekl ji (1 a 1/2 – 2 hodiny, dle vlastního uvážení). Skutečnost, že nám zrnka popraskají, není vůbec negativního charakteru. Zkušenosti rybářů nám totiž sdělují, že popraskaná kukuřice ve vodě více pracuje (uvolňuje aromatické látky) a láká tak šupináče na náš háček.
- Uchováváme ve vlastním voňavém vývaru.
- Nejlepších výsledků dosáhneme používáním co nejčerstvěji vařené kukuřice. Pokud je to jen trochu možné a my se vydáme k vodě ještě s teplými žluťásky, bude to pochytáníčko, jak má být.
Vanilková kukuřice
- Kukuřici uvaříme dle postupu z prvního receptu.
- Poté si najdeme vhodnou nádobu s víkem, kde by kukuřice mohla nějaký čas pobýt.
- Vsypeme uvařená kukuřičná zrnka do nádoby a zalijeme horkou vodou, ve níž jsme předtím rozpustili vanilkový cukr (jeho množství odhadem dle množství kukuřice, většinou 3 díly cukru na 10 dílů kukuřice).
- Pro urychlení kvasného procesu můžeme přidat ždibec vinných kvasinek či obyčejného droždí (nutno podotknout, že s droždím jsem nedosáhl takového účinku, ale třeba nebyly tlaminky zrovna při chuti).
- Poté nádobu uzavřeme a necháme nálev se zrnky 3 dny kvasit při pokojové teplotě. Občas pootevřeme víko, aby se uvolnily vykvašené plyny.
- Čím více kukuřice zapáchá, tím po ní rybky dříve skočí.
- Recept je možno obměnit přidáním jiného aromatického nosiče místo vanilkového cukru.
- Jde o velmi trvanlivou směs a nemusíme se obávat jejího zkažení. Zápach = úspěch.