Vyhledávání
Začínáme rybařit
V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pátek 20. září 2013 ve 14:37® Fryw
-
Naviják ano. Hodí se.
- Pátek 20. září 2013 ve 12:37@ Fishbet
-
Tak mě nakonec přesvědčil Hraji a půjdu do tohoto http://www.milorybarskepotreby.cz/…-multifeeder (asi spíš ten delší), doporučíte mi k němu naviják?
- Pátek 20. září 2013 v 9:24@ Fishbet
-
Už to studuju na netu, ono když se v tom člověk trochu zorientuje, tak to tak hrozné není
.
- Pátek 20. září 2013 v 8:27® jepice-zruseno
-
Fishbet> Feeder je hodně jednoduchej. Já to většinu dělám tak, že nas vlasec navlíknu karabinku s obratlíkem, pak udělám zarážku buď z lepící pásky nebo tam navážu obratlík. Když tam je obratlík, můžu udělat slabší návazec z kusu vlasce. Pak tak 40 cm od zarážky navážu háček a jde se na to.
- Pátek 20. září 2013 v 7:36® hraji
-
Fishbet> co je složitého na průběžné montáži na feederu? Vždyť to je jako to krmítko na těžko.
- Pátek 20. září 2013 v 7:34@ Fishbet
-
Dík za rady. Takže se mi z toho vyvíjí, že přecijen bude nejlepší začít s feederem. Nemám proti němu nic, jen jsem měl pocit, že je to už něco víc a tedy pro začátečníka nevhodné. Když s ním půjde vyzkoušet plavaná, bylo by to bylo fajn a přívlač je pro mě zatím v nedohlednu (ale aspoň zkusit bych to jednou chtěl). Odrazovala mě u něj hlavně složitější montáž.
- Pátek 20. září 2013 v 7:11® hraji
-
jepice> nedokážu si představit, že bych si kupoval vybavení na ryby s tím, že bych dopředu přemýšlel nad tím, že musí vydržet pád na kole. Domnívám se, že pád na kole při převozu rybářského vybavení je záležitost, politování hodná záležitost, která se stane jednou za deset let. Tomu bych tedy kupované vybavení nepřizpůsoboval.
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 22:33® jepice-zruseno
-
hraji> Když už seš u tý ukrajiny – jezdím na ryby, do hospody a tak na něčem, co se ukrajině dost podobá, ale má to 3rychlostní přehazovačku v torpedu „SACHS Draigang“. Dneska sem jel na ryby, na hladkým mokrým asfaltu mi to ustřelilo a hodil jsem příšernou držku. A navíc jsem si urazil na řídítku páčku od dreigangu. Hevy vláčák mi trčel z futrálu a trochu se podřel, ale snad to oba pruty přežijou bez úhony. Lidi okolo si asi mysleli, že sem uplně nalitej. Nestalo se mi to poprvé – jednou jsem se vysekal na skládačce, když jsem jel a takovýho prudkýho kopce u nás na přehradu. Za mnou zbyl podběrák a lajna rosypanejch kolínek. Několikrát se mi stalo, že z krátkýho futrálu trčely špičky delších prutů, samozřejmě navázanejch, a když jsem s tim vzal o křoví, tak se vlasec zachytil a v tom báglu se ozvalo jemom DZZzzzzzz..... Kámoš si zase v panťáku opřel vercajk o dveře a zapoměl, že v Uhříněvsi se vystupuje doleva, dveře se otevřely a vytáhly mu z vercajku celej horní díl od prutu, kterej zajel mezi dveře – no prostě do tej mezery. No abych se vrátil k těm prutům – je potřeba si přecijen pořizovat věci s ohledem na to, jak se k nim hodláme chovat. Na dražší pruty, pokud jezdíme na kole, tak to chce polstrovanej futrál, nebo alespoň na špičku natáhnout tu pěnovku, kterou se izolujou trubky. Nebo rovnou šedou odpadovou rouru a do ní ty dělený pruty dávat bez navijáku. Ty obyčejný teleskopy maj často výhodu, že snesou horší zacházení.
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 22:17® jepice-zruseno
-
Fishbet> Chytat na velké řece jako je Labe na plavanou může bejt celkem vorpuz, zvláště bez zkušeností. Neustále se buď vázne, nebo to nechodí u dna a ve výsledku člověk akorát laboruje. Na nějaký slepý tůni, náhonu, nebo něčem kde to moc neteče je ale plavačka naopak suprová. Na ten hlavní tok bude asi nejjednodušší použít feeder – bere to většinou často, zejména když se chytá sd krmítkem a použití je více než jednoduché. A jak píšou ostatní, feeder se dá slušně použít i na tu plavanou. Volil bych od 3,3 metru nahoru, vzhledem k velikosti řeky spíše 3,6 nebo 3,9. to se pak na tu plavanou dá v klidu použít taky. Na přívlač to nebude. Na přívlač si kup ještě vláčák, nejsou drahý a v klidu ho můžeš použít jako druhej prut na těžko, pokud bude mít třeba do 40 gramů odhoz, tak i s menším krmítkem. Bude to takovej ten druhej prut se srkačkou nebo s rousnicí, na kterej to míň bere, ale může přijít něco většího. Můžeš to samozřejmě pořizovat postupně, nemusí najednou
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 20:36® hraji
-
Fishbet> no, ale když bys chtěl jezdit na kole, neporadil bych ti koupit si Ukrajinu, ale aspoň něco, s čím si tu radost z jízdy užiješ. Já ti nenabízel, aby sis koupil plavačkovou děličku za 60 000, nebo odhozový prut za 10 000, nabídl jsem ti, aby sis pro začátek koupil feeder. A ten pořídíš za řekněme 1700. A to nejsou velké peníze v poměru k tomu, co ti ten prut poskytne za radost z chytání. Samozřejmě si můžeš koupit teleskop 3,6 metru na 80 gramů, ale to je prut na položenou, přesně to krmítko se šrotem na dno a pinpongáč mezi očka. Plavaná s tím bude utrpení, na feederové chytání to nebude vůbec. Přitom šikovně vybraný feeder můžeš použít na feedrování, na plavanou a s přivřenýma očima i na jednodušší přívlač. Zvlášť pokud si pořídíš ten feeder kratší. Třeba zrovna tento prut mi přijde mnohem lepší volba než jakýkoliv teleskop. http://www.milorybarskepotreby.cz/…-multifeeder Ale ber to tak, ty budeš chytat, ty budeš nadávat a trápit se, tvoje peníze vyletí do komína. Na špičkovou plavanou bys potřeboval tak 100 000 do začátku, aby sis nepřipadal jako nahý v trní.
Tento příspěvek byl editován 19.9.2013 20:37:49 uživatelem hraji. - Čtvrtek 19. září 2013 v 18:24@ Fishbet
-
hraji> Ano jsem rozhodnutý, ale pro radost, pro tu pohodu u vody a radost, že občas něco chytím. Nehodlám se živit rybolovem ani chodit po závodech. Hlavní co si od toho slibuju je relax. Připadám si jako když chci jezdit na kole do hospody a ty jezdíš Tour de France a dohadujeme se jaký si koupit kolo
. Takže mě víc oslovují rady Drakyho nebo Davida H a ty, jak mi připadá, směřují spíš k teleskopu. Opravdu nevím, čím je nejlepší začít, kdybych to věděl, tak se neptám, že
.
- Čtvrtek 19. září 2013 v 15:22® double-j
-
Fishbet> No, já jsem na tom podobně jako ty, po víc než 15 letech se vracím k chytání, což je jako s ním znovu začínat a jestli můžu říct za sebe, tak jsem to taky řešil a nakonec jsem si koupil 2 teleskopy Mivardi…težko říct, jak to je nebo není kvalitní, vzal jsem i navijáky Mivardi a uvidíme…dohromady s několika splávky, podběrákem, vlasci a nějakou další bižu to vyšlo na 2950,– no a vzal jsem Tele 10–45g a Tele 25–77g…sám jsem na to zvědavej! Myslel jsem, že je vyzkouším ještě letos, ale asi až z jara..ještě uvidím, jak na tom budu s časem, moc ho teď není.
- Čtvrtek 19. září 2013 v 15:20® hraji
-
Fishbet> když tak čtu ten tvůj příspěvek se sestavou „snů“ pochopil jsem, že jsi nechtěl radu, ty jsi chtěl odkývat teleskop. Jo teleskop, to je sakra široký pojem, ona i boloňka je teleskop. Ale zeptám se, jsi rozhodnutý se opravdu věnovat rybolovu?
- Čtvrtek 19. září 2013 v 15:01® hraji
-
Fishbet> ano, s feederem, pokud tam dáš nejsilnější špičku, můžeš lovit i na plavanou.
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 14:56® hraji
-
David H.> jenže takového chytání se splávečkem vede v problémových obdobích roku k velmi častým nulám na kontě ulovených ryb a to zas taková zábava není. A ani chytání na splávek v létě na řece neznamená, že dotyčný chytí. Feeder je mnohem, ale mnohem větší jistota.
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 14:43® Draky
-
Fishbet> No „da“ je asi to nejlepsi slovo. Logicky to nemuze bejt idealni, ale splavek s tim do vody dostanes, rybu zaseknes a i vytahnes.
Ted tak premyslim jestli by si nemel lepsi si koupit prut na plavacku a na tezko zvlast. Koupit ho treba z bazaru kus za 500–600 a mozna by to bylo lepsi, nez jeden univerzal, ale s tim uz ti musi poradit zkusenejsi lovci. Me zas tolik prutu rukama neproslo.
Osobne jsem zacinal na vrbovem proutku kouskem silonu a splavecku. Muzu ti rict, ze vetsi a hezci hrouzky uz jsem od ty doby nenachytal.
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 14:18@ Fishbet
-
Netrvám na teleskopu, ale zas je skladnější, což sice není prvořadé, leč hodí se. Teď se zeptám hloupě, ale jako začátečník si to můžu dovolit
: S feederem se dá taky chytat na plavanou?
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 14:10® Draky
-
Fishbet> To uz je moc tvrdej prut.
Kdyz si prectes par prispevku co jsou napsany nize, tak zjistis, ze asi nejvic univerzalni prut je feeder, ale proste idealni to neni.
Kdyz teleskop, tak bych ti doporucil v gramazi 20–40g. Tata na ne chytal celej zivot a ja dlouho taky. Je jasny, ze kdyz to budes nahazovat s krmelcem, tak nijak extra daleko nedohodis, ale to by ti nemelo vadit a se splavkem se na to da chytat. Bude to takovej stredne mekej prut, ale z vlastni zkusenosti vim, ze do zacatku je pomerne fajn.
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 14:03@ Fishbet
-
Samozřejmě, cokoliv co se dělá vrcholově je „maturita“ (spíš i víc) a samozřejmě, že neočekávám kapitální úlovky. Jde mi o ten relax, raději chytnu plotici než se jen marně snažit nahodit. Takže mi z vašich rad vychází opravdu nejlíp začít s „dětskou“ plavanou ideálně s nářadím, se kterým se dá zkusit i položená. Samozřejmě bych se držel zezačátku v nižších cenových kategoriích. Takže nějaký teleskop něco přes 3 metry 40–80g?
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 13:42® HaD
-
hraji> taky si myslím, že chytat se splávečkem je na začátek nejlepší a i nejpoetičtější. To, že to nebude pro závodní plavačkáře koncert pro oči, to asi nebude. Ale koukat na brčko ve vodě je prostě to, čím začínal snad každý z nás starších
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 13:41® Draky
-
hraji> Takova ta zakladni plavana s cervikem z detskych let se da provozovat opravdu snadno a snad i s mensim trapenim nez s feedrem.
Je jasny, ze z tveho pohledu profi plavackare to je neco jineho, ale i na spatnou vybavu a naproste chyby se da nachytat / pobavit se.
Feeder me prijde na prvni pohled malinko slozitejsi na navazani. Sice je tam asi o 2 uzliky navic, ale k tomu nejaka ta bizu a nez to das dohromady, tak na plavacku uz muzes tahnout prvni cudlu. Samo, ze kdyz uz s feedrem nahodis a zizala se ti vali ve vode, tak staci mit trpelivost a urco taky neco zabere.
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 13:19® hraji
-
Fishbet> plavaná, tedy skutečná plavaná je kolego rybářská maturita. Nejjednodušší chytání na řece je z mého pohledu mírně pokročilého plavačkáře feeder. Tudíž za sebe bych ti doporučil zakoupit feedrový prut akce medium – heavy až heavy o délce 3,6 až 3,9 metru, aby se ti s ním na řece dobře chytalo. K prutu naviják velikosti 4000. No a samozřejmě příslušenství, kterému se říká bižuterie.
- Čtvrtek 19. září 2013 ve 13:00@ Fishbet
-
Zdravím všechny. Jsem začátečník, poradíte mi s výběrem náčiní? Jasně, že bude následovat otázka: „A co a jak chceš chytat?“ Jenže odpověď na ní je: „Chci chytat to co tu je zpočátku metodou, kterou nejlépe zvládne začátečník“. Konkrétně tedy, jsem z Pardubic a chodit budu asi hlavně na Labe. Nejsnadnější mi připadá plavaná, ale nechám si poradit. Taky by mě zajímal váš názor na univerzální náčiní, se kterým se dá vyzkoušet plavaná, položená případně i přívlač. Ono je to lákavé vyzkoušet vše a pak se věnovat tomu, co mě bude bavit, otázka jestli univerzální náčiní není nakonec spíš na nic. Dík za rady.
- Středa 4. září 2013 v 10:35® HaD
-
Opicak> postupoval jsi nejlépe, jak jsi mohl. Rybka by měla přežít!
- Úterý 3. září 2013 v 18:42@ Opicak
-
Zdravím, dneska se mi stala nemilá věc. Vytáhl jsem z vody ani ne deseti-centimetrového tlouště. Bohužel rybka mela háček zaseknutý tak nešťastně, že ven vycházel při okraji oka a rána lehce krvácela. Po celou dobu jsem s rybou manipuloval mokrýma rukama. Přímáčkl jsem peánem protihrot a co nejšetrněji jsem háček vyndal a rybku vrátil do vody. Zajímá mě, jestli jsem postupoval správně a zda-li vůbec má ta rybka šanci přežít. Neměl jsem ji spíš ušetřit dalšího trápení a majznout ji?
- Úterý 3. září 2013 v 16:05® HaD
-
lunimus> Použít to jde, ale jak jsem psal – pro určité montáže je to problém. Já taky na feeder občas dám splávek, ale není to ono. Mě feeder navíc vyhovuje nejvíce do 3,3m a to je zase na plavačku krátký. Tam preferuju 3,9m – 4,5m. Ale lze vše. Se splávkem se dá chytat i s vláčákem. Není to ale ono, ochudíš se o pohodu a možnost dělat některé věci.
- Úterý 3. září 2013 v 16:02® HaD
-
jepice> to je pravda, jenže plavačkové pruty mají očka na mnohonásobně delších nožičkách, než ty feederové a jsou přeci jen větší. Prohnat feederem lehčí montáž s klouzavým splávkem a zarážkou, nedej bože tou gumovou, je téměř nadlidský úkol. Ideální kombinace je podle mne feeder M a Boloňka (tedy teleskop) 4,5m.
- Úterý 3. září 2013 v 15:10® lunimus
-
David H.> hehe … vies, ze som sam stale zaciatocnik, preto sa nechcem hadat, ale toto bolo poradene mne, aby som na plavanu pouzil kludne feedrovy prut s tvrdsou spicou cca 2–3OZ
priznam, ze som to tak uz vela krat urobil a ulovil som na to par ryb … a to som si medzicasom kupil aj matchku … ta ma mimochodom tych ociek velmi podobne a su podobne daleko ako na feedria rozdiel je len v tom, ze ked lovim na vodach s mensou hlbkou, tak mi staci 3,6m feedrovy prut a az ked chcem lovit na hlbsej vode beriem matchku.
btw. tie vzdialenejsie ocka maju podla mna vyznam u bolonky, lebo tam ich je menej – väcsinou podla poctu dielov
no a co sa tyka privlace s feedrovym prutom, je jasne, ze to nebude ono, ale ak si mam vybrat univerzal, tak dnes by som volil urcite medium-heavy feeder v dlzke 3,3 az 3,6m
nebude sa s tym nejako extra daleko hadzat, ale pouzitelne to urcite bude - Úterý 3. září 2013 ve 14:28® double-j
-
Fryw> Představuju si položenej prut na vidličkách s těžšími splávky, taže ta varianta s feederovým prutem asi není úplně blbá úvaha, dokonce jsem viděl i pruty, které mají tak stanovené použití (plavaná-feeder) se střední zátěží, cca 20–60g, na každej pád určitě preferuju teleskop, takže asi budu hledat nějakým tímhle směrem.
- Úterý 3. září 2013 ve 13:43® Fryw
-
Taky je otázka co si double-j pod pojmem plavačka představuje. Pokud by šlo o těžší a přetíženej splávek a prut ve vidličce tak si to s feederem představit dokážu (konec konců i s nějakým teleskopem). Pokud by měl lehkej vyváženej splávek a držel celou chytačku prut v ruce, nechal splavávat a přehazoval, tak to bych s těma mejma asi přišel o ruce…
Tento příspěvek byl editován 3.9.2013 13:44:01 uživatelem Fryw.