Vyhledávání
Začínáme rybařit
V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Úterý 3. září 2013 ve 13:24® jepice-zruseno
-
David H.> Davide, spešl plavačkový pruty maj přece taky hodně oček, ty jsou kvůli dešti, aby se nelepil vlasec na blank. Taky tomu není tak dávno, co se prodávali pruty s jenou špičkou na plavačku a druhou na feeder, což značí, že k lehčímu feederu plavačkáč nemá daleko. No a ještě se sluší dodat, že fídrové pruty se vyrábí ve verzích L, M, H a pak nějakých přechodných, přičemž ty L a M na moc těžký krmítka zase nejsou. Na druhou stranu, když už dva pruty, tak je lepší mít různý – buď vláčák fídr, nebo plavačák a fídr a obsáhne se s tím více situací. Každopádně ten feeder je hodně šikovná věc, znám pár lidí, kteří se takto nějak vrátili po letech k rybám – obvykle mají střední vláčák, teleskopickou 4–5m boloňku na plavanou (teleskop se líp uklízí navázanej do báglu) a medium nebo hevy feeder a jsou spokojení.
- Úterý 3. září 2013 ve 12:13® HaD
-
lunimus> chytat s feederem na plavačku není moc dobrý nápad. Sice to jde, nicméně ten prut je konstruovaný na odhoz těžších krmítek a se splávkem se s ním velmi špatně hází, zejména za deště – má mnoho maličkých oček blízko blanku a vzniká tam ohromné tření. A na přívlač se feeder vzít dá, ovšem aby to bylo rozumné, musí mít cca max. 3 metry a takových je málo a nejsou zase moc vhodné na klasický feeder.
- Úterý 3. září 2013 v 11:54® lunimus
-
double-j> k značkám sa moc vyjadrovať nebudem, ale písal si, že si kúpiš zatiaľ jeden prút na plavačku, druhý na feeder.
K tomu ti poradím jednu vec. Ak vyslovene nechceš kupovať 5+ metrovú boloňku, tak si vyber 2× feeder v kategórii medium-heavy. S tým zvládneš klasický feeder od malých belíc po veľké ryby (ja som na to zdolal najväčšiu rybu 12,5Kg amura) Na feeder môžeš chytať aj na plavák za použitia tvrdšej špičky a dokonca som s feedrovým prútom už videl aj vláčiť gumy, zvlášť smáčky.
- Úterý 3. září 2013 v 8:39® double-j
-
jepice> Tak to by byl samozřejmě ideál, chytit ty starý pruty a vyrazit s nima, bohužel jak jsem je byl obhlídnout ve sklepě a na půdě, kde to tak různě skončilo nejen po mě, ale také po dědovi, tak bohužel žádný z ních nepřežil komplet
Možná dva navijáky že by se daly použít, ale pruty mají tu odlepené očko, tu prasklý díl, jinde prasklé vložky oček…no prostě škoda toho, ale co se dá dělat, no..proto jsem se rozhodl pruty a navijáky koupit nové, většinu zbytku jsem zachránil
- Úterý 3. září 2013 v 0:21® jepice-zruseno
-
double-j> Regulus tu píše pravdvivě o těch značkách. V těch našich cenovejch kategoriích to stejně švihá jedna fabrika v číně a pak na to lepí jiný nápisy (s trochou nadsázky řečeno). Jestli někde máš ještě ten starej cajk, tak se toho nestyď, vyměň vlasce a můžeš jít na ryby, zbytek se nějak poddá. Když k tomu bude nějakej naviják typu Ball Bearing nebo tokoz MK, tak s tim můžeš slušně zachytat.
Přeci jenom internet není realita – v reálu tam u toho rybníka, přehrady nebo řeky bude spoustu lidí, kteří sice nechodí na internet, ale vo to víc ryb chytaj na ty svoje starý sony. Ty starý lamináty, byly sice šílený, ale i s měkkým prutem vhodným spíš na brko se dalo s trochou snahy švihnout do vody naložený krmítko a nic se jim nestalo. Můj plavačkovej prut by to možná ještě jednou nebo dvakrát vydržel ale třeba kámošovo boloňka Colmic už by asi potom pouštěla třísky. Přitom dřív se dělaly z laminátu špičkový výrobky, který se teď dělaj z uhlíku a tak ze sklolaminátu jsou spíš ty úplně nejobyčejnější věci, který trochu postrádaj kvalitu. Jsou i výjimky, kdy např. firma Hardy nebo Scott dělají muškařské pruty z laminátu mimo jiné kvůli odolnosti, to je ale už fakt ojedinělá záležitost.
- Pondělí 2. září 2013 ve 21:18® double-j
-
Ok, diky za tip, mrknu se na to. Jinak mas pravdu, presne takovy krmitka, mimo jine, jsem pouzival
- Pondělí 2. září 2013 v 19:14® Fryw
-
double-j> Tady ty gramáže (spíš menší, mám max do 80 g)používám když chytám na odlívaný těžký krmítko a snažím se to dopravit co nejdál. Asi taková chytačka, resp. montáž co určitě pamatuješ protože se tak chytalo i před těma x rokama. Byť ty pruty neznám, tak si myslím že budou dost tuhý.
Jestli chceš něco levnýho na plavačku tak koukni po gull solid bolo. Ve 4m stojí asi 400 a dá se s tím chytat se splávkem. A když se ti to po pár vycházkách nebude líbit, tak vyměníš za lepší, nebo něco uplně jiného a přitom to nebude taková ztráta.....
- Pondělí 2. září 2013 v 18:05® double-j
-
Ok, to zní rozumě, já dělám v autech a s těmi komponenty je to prakticky všude stejné, jak říkáš, i když u nás se asi dá trochu přiblížit, co je větší shit a co je lepší komponenta. Našel jsem ještě dva zajímací produkty, resp. 4, jakej na ty máte názor? Dle těch parametrů a popisu se mi ty pruty zdají opravdu jako něco, co hledám, tedy velmi univerzální…
pruty: http://www.rsp-fishing.cz/…2-40m-40-80g http://www.rsp-fishing.cz/…0m-50-100g-3 http://www.rsp-fishing.cz/…-00m-50-100g naviják (tady „jde“ spíš o tu značku): http://www.rsp-fishing.cz/…-pro-rd700it
- Pondělí 2. září 2013 v 17:54® regulus
-
double-j> v dnešní době těžko říct kterou značku jo a kterou ne. Každá má svoje zastánce a odpůrce. Zatím co asi valná většina by třeba doporučovala shimano, já bych si od nich už naviják nekoupil (po špatné zkušenosti). Ono to ale vůbec není směrodatný, je to už pár let, co jsme tu s jedním kolegou řešili konkrétní naviják o Shakespeare. On na něj chrlil oheň a síru, jakej je to shit, že rolnička cupuje silon (pokud se nepletu) a mě ten samej už asi 5 nebo i víc let šlape v pohodě. Je to asi tak, že u té řekněme známější značky zaplatíš trochu víc za to, že to vyrobila právě tato firma, takže když to zobecním, naviják za 2 tisíce od více „slovutné“ firmy může být i hodně horší než naviják za stejný prachy od méně „slovutnější“, v žádném případě to ovšem není pravidlo a ani se nedá říct, v kolika procentech je to pravda. Kvalita těch levnějších navijáků se oproti dřívějšku posunula docela dolů, ovšem používají se jiný materiály a dělá se to úplně stejným způsobem jako cokoliv jinýho, tedy aby to vydrželo záruku a kousek.
Tento příspěvek byl editován 2.9.2013 17:57:41 uživatelem regulus.
Pokud budeš chodit fakt jen sem tam, tak ty navijáky moc neřeš, nejspíš ti vydrží vcelku cokoliv, naviják do 500 Kč je už většinou úplnej shit, ale navijáky v relaci okolo tisícovky (tím myslím třeba i 800 Kč) by měly být jakž takž. Značku moc neřeš, prolez internet, podívej se co by se ti líbilo, udělej si výlet do rybářství vem si to do ruky a když ti to bude sedět, tak to kup. - Pondělí 2. září 2013 v 17:17® double-j
-
Ještě mi jen tak pro orientaci v dnešním trhu prosím poraďte, které značky spíše ano, ktetré vůbec, abych nekoupil nějakou vyloženou past…proto jsem původně dotazoval ten Shakespeare, jelikož někde jsem četl, že super, jinde, že je to jak „tyčka k rajčatům“, jak psal regulus
- Pondělí 2. září 2013 v 17:15® double-j
-
Díky za všechny názory, něco si z toho poskládám a koukám, že si asi koupím jeden na plavačku klasickej a jeden feeder jako „univerzál“, jak to tak vypadá. Určitě se budu držet toho, že si na „začátek“ koupím něco levnějšího a až poznám, jak to dneska maká tak to obměním případně za něco víc kvalitního. Z té minulosti je to tak, chytal jsem na lamináty od 180 do 360 cm a co ty snesly…
Na každej pád já jsem spíš ten člověk, co se kydne na jedno místo a tam si loví a buď to jde nebo ne, takže se to asi samo ukáže, to je fakt.
- Pondělí 2. září 2013 v 16:52® Fryw
-
Pokud nemáš zcela jasnou představu, tak do toho ze začátku moc nevrážej. Poříď něco levného a jdi k vodě. Po pár vycházkách by jsi mohl získat nějakou představu. Jednak z vlastních zkušeností, druhak z pokecu s rybářema přímo u vody… Já nějakej vercajk mám a na vody kde absolvuju 99% vycházek za rok mi vyhovuje. Taky si ale udělám výlet na neznámou vodu a tam třeba úplně pohořím. Tak těžko radit, když není jasný kde se chytá. Mám třeba naviják za 400 a chytám na něj už nějakou sezónu. Na tu Oslavu kde žbluňkám kousek před sebe malý krmítka to stačí, ale na takové řece Dyji bych ho brzo odrovnal.
Tento příspěvek byl editován 2.9.2013 16:55:52 uživatelem Fryw. - Pondělí 2. září 2013 v 16:46® regulus
-
double-j> více méně jak jsem psal před tím. Pokud se budu držet toho setu co jsi původně zvažoval, tak na položenou na menším rybníčku nebo menší řece (pokud tam nebudeš rvát obrovský krmelce) by to mohlo docela vyhovovat a možná by byly i lepší pruty s větší gramáží. Na plavanou je už i ta první varianta docela poleno a naviják asi zbytečně velkej. V podstatě je můj názor velmi podobnej, ne-li stejnej jako psal jepice, s tím rozdílem, že já to z toho hlediska položené neumím moc posoudit, protože tahle technika mě vcelku míjí, jsem spíš typ co kolem vody chodí než u vody sedí, takže plavačka, vláčka, muškaření.
Pokud se týká toho feederu, tak to by se ti asi mohlo líbit, ale druhýmu člověkovi do hlavy nevidím, takže to taky pravda být nemusí, ale dá se souhlasit s tím, že když člověk neví co by ho bavilo nejvíc, tak tohle jak už tu bylo napsáno je prut, který se ve svojí podstatě dá použít na lehčí položenou (i když je to kapku úlet, věšet na feeder policajta), to k čemu je určen a klidně i tu plavanou. Je v podstatě dimenzovaný na náhozy s těžší sestavou, často až ke 100g a současně je to dostatečně jemný, aby se s tím dalo chytat s brčkem. Dle mýho na začátek asi dobrý.
Ono by možná bylo docela dobrý, pokud nějakej tvůj známej nebo známej známýho chodí na ryby s ním zajít jak se říká na čumendu. I když jsi už kdysi chytal, jak jsi psal, ono se to opravdu posunulo kapinku jinam. To co vydržely Soňácký teleskopy, ty dnešní většinou nevydrží nebo je to jak tyčka k rajčatům. - Pondělí 2. září 2013 v 16:03® Draky
-
double-j> No jestli chces opravdu neco univerzalnejsiho, tak bych asi sahal po feedru. Da se na to chytat na tezko, plavana a vlacet se na tom urcite taky da. Myslis si, ze asi je to z tech vsech moznosti nejuniverzalnejsi prut.
- Pondělí 2. září 2013 v 15:24® jepice-zruseno
-
double-j> s tim navijákem je to přesně jak píšeš. s tima prutama máš v podstatě pravdu, že dřív se dalo rozmyslet až u vody. Předpokládám tedy, že jsi měl dřív nějaký laminátový teleskop v délce kolem 3 až 4 metrů. Mám taky nějaký starší teleskopy a je fakt, že ten měkej laminát snesl i těžší krmítka, sice nelítaly tak daleko, ale pruty to přežil. Teďka ale když si koupíš uhlíkáč na plavačku a dáš na něj krmítko, riskuješ zlomení, když si koupíš teleskop na krmítko, tak je to tvrdý a na plavačku to teda neni moc zážitek. Teoreticky mohou být kompromisem různý float pruty, parmový pruty atd. Nebo je taky možný chytat na těžko jenom bez krmítka s menšímy olůvky s prutem s nižší gramáží, který leze použít i na plavanou (což splňujou např. ty teleskopy trabucco, jak jsem ti doporučoval v tamtý diskuzi). Pak existuje ještě skupina lidí, kteří mají nějaký medium feeder a chytaj s tim i na plavačku, případně na feeder (což je technika, kterou možná neznáš, ale je to v zásadě položená, kde záběr indikuje měkká špička). Do rozumnejch peněz se ti feeder s navijákem taky vleze. Jenom už to neni teleskop (teleskopický feedry moc nedoporučuju). Teď ještě počkej, co na to řeknou ostatní, kteří můžou mít úplně jinej názor.
- Pondělí 2. září 2013 v 9:50@ double-j
-
Přenáším téma: http://www.chytej.cz/…shakespeare/
Primárně chci chytat na položenou, ale jak jsem v předešlém tématu nasdílel nějaké linky, rád bych měl uni prut (šlo to dřív, myslím, že se dá najít i teď)
který bude mít využití např. i na přívlač nebo chytání s lehčím krmítkem…přeci jen ne všude se dá chytat na splávek nebo je to dneska už úplná blbost? Možná je to jen moje „hloupá“ myšlnka, ale jak říkám, dříve jsem na to byl zvyklý, až u vody jsem se rozhodl, tak mi přijde, že teď by to bylo dobré mít podobně. Co se navijáku týče, tak jsem koukal, že tam je to asi jen o kapacitě cívky a převodu, jinak se v téhle kvalitě a ceně vše pohybuje v podobném rozmezí parametrů.
- Pátek 30. srpna 2013 v 7:46® kapříček
-
tak takhle nejak vypadal můj první úlovek a měřil cca 42 cm.Dlouho se mi nepodařilo nic chytit jezdím na ryby se strejdou ale už mám v povolence víc ryb než on.Tak lovu zdar!
- Úterý 27. srpna 2013 ve 14:21® gavlos
-
hraji> taky blahopreji..zlato luxus!!
- Úterý 27. srpna 2013 ve 13:52® hraji
-
gavlos> dovezli jsme zlatou medaili za soutěž jednotlivkyň a v týmech páté místo na světě. Není to zlé
- Úterý 27. srpna 2013 ve 13:51® hraji
-
gavlos> no koukám, že už bylo na čase. Dodatečně blahopřeji.
- Úterý 27. srpna 2013 ve 13:39® gavlos
- Uživatel nenapsal žádný text, pouze vložil následující fotografie.
- Úterý 27. srpna 2013 ve 13:35® gavlos
-
hraji> neco lapam.ale zadna slava..na fotky do rybara to neni
v patek jsem byl s malym.do pulnoci ani tuk..zrana znova na vlacku kousek bokem a spadle tri monstra kolem metru..no krve by ses ve me nedorezal..vse tak do metru od brehu…asi sem jim dal moc prostoru pro pohyb..jedna pekny pirueta tak cca 40 cm nad hladinou.holt furt se jeste ucim a jeste dlouho budu…
a dopadli jste dobre??a kurde se samyma zenskyma??hmm…ja se v utery zenil
takze luxusni ulovek 170cm hehe(osobacek)
- Úterý 27. srpna 2013 v 11:45® hraji
-
gavlos> byl jsem teď nějakou dobu mimo, například na mistrovství světa s týmem českých žen jako vedoucí týmu. A nějak není co radit.
Co ty? Daří se ti lovit ryby?
- Úterý 27. srpna 2013 v 11:41® gavlos
-
hraji> jak se dari uciteli??dlouho jsen te tu nevidel..
- Úterý 27. srpna 2013 v 9:32® hraji
-
Milan K> od 3,3 až po 3,9, možná i 4,20 by se dalo
- Pátek 16. srpna 2013 v 8:16® Milan K
-
chci se zeptat jaká délka prutu je vhodná na položenou na rybníkách a menčích řekách
- Úterý 13. srpna 2013 v 8:30® lunimus
-
hraji> napisal som nieco zle? resp. co z toho, co som napisal neplati zaroven aj u vas? Otazku myslim celkom vazne, nakolko moja sestra zije v CR a mam realnu sancu sem tam ist lovit aj ku vam …
- Pondělí 12. srpna 2013 v 11:37® hraji
-
lunimus> k čemu je rybáři v Čechách úprava platná na Slovensku?
- Pondělí 12. srpna 2013 v 11:35® hraji
-
Pavouk-Jerry> lovit ryby legálně lze pouze v rybářském revíru. I toky, které nejsou přímo uvedeny jako revír, se velmi pravděpodobně do nějakého většího toku vlévají, zde platila úprava, že přítoky, pokud nejsou samostatnými revíry, jsou součástí revíru na větším toku. Například revír je Svitava 1, levostranný přítok je Kosovský potok a ten je součástí revíru Svitava 1. Na lov v revíru musíš mít rybářský lístek a povolenku k lovu ryb, viz zákon 99 /2004Sb.
- Pondělí 12. srpna 2013 v 11:35® lunimus
-
Pavouk-Jerry> Neviem ako je to presne u vas, ale zrejme velmi podobne ako u nas. To znamena, ze:
Aby si mohol lovit ryby vseobecne, potrebujes povolenie od statu. To dostanes na miestnom urade. U nas to vychadza tusim 10€na 3 roky.
Ked mas povolenie tzv. rybarsky listok, potrebujes este povolenie majitela, alebo prevadzkovatela danej vody, ze suhlasi, aby si lovil na danom reviri.
V principe kazda jedna voda ma svojho majitela. Ci uz je to rybarsky zväz, statne lesy, vojensky utvar, alebo je voda v majetku obce, alebo sukromnika … to je jedno, ale urcite ma svojho majitela.
Kazdy majitel ma nasledne na svojich vodach svoju vlastnu predstavu o love ryb na jeho uzemi.
Rybarsky zväz povoluje drzitelom rybarskeho listka, aby na nim spravovanych vodach ludia lovili ryby za predpokladu, ze si zakupia na danu vodu povolenku a budu dodrzovat rybarsky poriadok pre danu voduTakze to zhrniem. Na lov ryb potrebujes vseobecne rybarsky listok + povolenku majitela (spravcu) vody, kde chces lovit.
Sposoby lovu su stanovene v „prevadzkovom“ poriadku. Na zväzovom reviri ti urcite pytlacku nepovolia. Ceren je povoleny max 1×1m a je tiez stanovena velkost oka pre ceren.