Vyhledávání
Začínáme rybařit
V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Neděle 20. ledna 2013 ve 20:16® lunimus
-
priatelia … mozno sa zas opytam nejaku hlupost. Skusal niekto ako sucast krmnej zmäsi, alebo zmäsi na vyrobu boilies a peliet pouzit sardinky v oleji, alebo ine rybicky? Ak ano, s akym uspechom? … alebo to posobi skor kontraproduktivne?
- Neděle 20. ledna 2013 v 17:01® hraji
-
gavlos> na to mají různí rybáři různé názory. Můj názor je:
- když chytám na odhoz a vím, že nahodím maximálně 60 metrů a běžně chytám ve vzdálenosti 25 až 40 metrů, dál jen opravdu vyjímečně, mám na všech cívkách navijáků, které používán na odhoz, podklad z nějaké běžně prodávané 0,17 a nahoře mám namotáno cca 75 metrů kvalitního odhozového potápivého vlasce. Jak to postupně trhám, jak se mi stane, že vyhodím tolik vlasce, že spojovací uzlík mezi kvalitním vlascem a podkladem proletí očky (to se nedá přeslechnout), doma vymotám ten zbytek až po uzlík, navážu a namotám nových 75 metrů vlasce.
Na přívlačových navijácích to mám stejně, tam mám podklad 0,20 a cca 60 metrů kvalitního vlasce Colmic X5000, když to utrhám, domotám zas jen těch 50 až 60 metrů.
Tento příspěvek byl editován 20.1.2013 16:02:47 uživatelem hraji. - Neděle 20. ledna 2013 v 15:50® gavlos
-
hraji> jeste otazka.je dulezite mit namotany vlasec na celou kapacitu civky..myslim kvuli nahozum atak..pri vlaceni tezko vyuziju 150 metro
- Neděle 20. ledna 2013 v 15:47® gavlos
-
hraji> kurde jeste ze te tu mame
delal jsem to minuly tyden..tez jsem nevedel.tak jsem to lajdacky namotal na stary navijak.ten jsem chytl palcem u nohy podle potreby povolil brzdu a navijak jen na jeden dil prutu..cista prace
vse pripraveno!!jen to pocasi :-o
- Neděle 20. ledna 2013 ve 14:27® hraji
-
qwercz> rádo se stalo. Vždycky, když budeš mít pocit, že se ti vlasec na cívce uvilnil víc, než bys chtěl, nahoď opravdu daleko (například jen s olůvkem na vlasci) a vlasec zpět naviň stejným způsobem s tím utahováním v hadříku, vlasec tím trošku očistíš a napneš
- Neděle 20. ledna 2013 ve 14:19® qwercz
-
hraji> Děkuji za radu,udělal jsem to podle tvojí rady,snad to bude o.k.Myslím si že se to podařilo,uvidíme u vody.Ještě jednou děkuji.
- Neděle 20. ledna 2013 v 9:19® lunimus
-
Fryw> Ano … toto je bohuzial bezna prax v obchodoch s neserioznym pristupom.
Ja mam to stastie, ze som z „velkomesta“ kde tuto sluzbu poskytuje kazda jedna predajna a vsetci doradu si uvedomuju, ze ak to raz niekomu navinu zle, ze pri tak velkej konkurencii ako je u nas, to urobili posledny krat. - Neděle 20. ledna 2013 v 1:30® Fryw
-
Ale může se stát, že stejně chodíš s kamarádem u vody a odmotáváš, pokud to necháš dělat „strojně“ někoho, kdo ti chce prodat (naučtovat) asi co nejvíc a je mu to buřt jak se s tím vypořádáš. Fungují oba způsoby a ten co napsal lunimus není vždy zárukou toho, že se vyhneš plýtvání… Jen dbej na to, aby teplota vznikající při tření nezpůsobovala změny vlastností materiálu…
Tento příspěvek byl editován 20.1.2013 00:31:31 uživatelem Fryw. - Sobota 19. ledna 2013 ve 21:23® lunimus
-
qwercz> Hraji-ho system je vynikajuci pri homemade navijani. Ale dam ti este jeden tip, co je tiez pouzitelny. … ja napr si nechavam vsetky cievky navinut v rybarskom obchode. Poviem si napr. sem chcem plnu cievku 0,16mm stroft-u a predavac mi na cievku hodi napr 230m vlasca.
… vyhodou tohto systemu je, ze nemusis kupovat 300m vlasca, kde ti 70m ostane, alebo 200m a do idealneho zaplnenia cievky ti bude 30m chybat.
ono zas tych 30m asi nehra az tak velku rolu, ale mam to navyse bez starostitakze toto su asi 2 najcastejsie pouzivane sposoby (Hrajiho sposob a navijanie v obchode)
- Sobota 19. ledna 2013 ve 20:24® hraji
-
qwercz> musíš vlasec při navíjení vhodným způsobem napínat. Já to dělám tak, že vezmu kbelík a do poloviny jej naplním vodou. Do vody vložím cívku vlasce, který chci navinou. Potom vezmu starý prut, tedy jen jeho spodní díl, na kterém je jediné očko a držák na naviják. Upevním naviják, provléknu vlasec očkem a přivážu pevně k cívce. Pak vezmu malý kousek hadříku, namočím jej do vody, vyždímám a prsty pravé ruky jej přehnu přes vlasec a tlakem prstů reguluji sílu, s jakou se vlasec navíjí na cívku. Zbývajícími prsty pravé ruky držím i prut. Levou rukou točím kličkou navijáku.
- Sobota 19. ledna 2013 v 18:09® qwercz
-
Zdravím. Muže mi někdo prosím poradit jak na navín noveho vlasce na cívku,tak aby nebyl vlasec volny.Dík.
- Čtvrtek 10. ledna 2013 v 16:46® gavlos
-
hraji> dik za tvou trpelivost se mnou…vazim si tveho casu ktery travis odpovedmi na me stupidni otazky
- Středa 9. ledna 2013 v 9:48® hraji
-
jajda123> zkus to nastudovat tady
http://brno3.momrs.cz/…lneni-sumare princip je shodný s vyplňováním sumáře ČRS
Tento příspěvek byl editován 9.1.2013 08:49:26 uživatelem hraji. - Středa 9. ledna 2013 v 9:44® Bigpista
- Úterý 8. ledna 2013 ve 21:36® casper
-
David, toro> díky moc za fakt užitečné info chlapy
až jsem překvapen
- Úterý 8. ledna 2013 ve 21:01@ jajda123
-
Dobry den muzete mi prosim nekdo poradit, popripade zaslat foto jak spravne vyplnit sumar ulovku? Chytam prvni rok tak to jeste poradne neumim . diky moc
- Úterý 8. ledna 2013 v 19:02® HaD
-
toro> souhlas, taky mám raději vlasec. Fakt je ale, že když jsem dropshotil na 17 metrech, byla šňůra lepší. S vlascem, byť slabým, už jsem ztrácel kontakt a pocit dobrého rozpoznání záběru. I proto na loď beru většinou dva pruty – jeden s vlascem a jeden se splýtačkou.
- Úterý 8. ledna 2013 v 18:58® toro
-
casper> Na okouny používám monofil 0,16mm. Podle mého soudu je použití splétané šňůry (byť tenké) zbytečně. Díky své nulové průtažnosti bude jen zbytečně párat křehké okouní tlamky.
- Úterý 8. ledna 2013 v 17:49® HaD
-
casper> pak bych asi volil vlasec 0,14–0,18 MM nebo šňůru 0,06–0,10. Silnější myslím netřeba a zbytečně se pak hůře hází, ovládá nastraha, hůře to řeže vodu…
- Úterý 8. ledna 2013 ve 12:57® casper
-
Bigpista: díky za info
tak vlasec je jasnej, prut už taky, nástrahy mám v krabiče, tak už jen zahájení a předtím dalších X hodin strávených nad články o lovu candátů
- Úterý 8. ledna 2013 ve 12:29® Bigpista
-
casper> 0,12 je na okouny použitelná většinu roku na většině míst. Když je hodně vázek, tak přitvrdit, naopak v zimě bych ještě zjemnil.
- Úterý 8. ledna 2013 ve 12:23® casper
-
David: jak už jsem psal
spíš jdu po velkých okounech, než po štikách, a vůbec mým novoročním předsevzetím je naučit se konečně chytat candáty – tyhle dravé ryby (okouny, štiky) jsem celkem úspěšně chytal na na rybičku či na její ocásek, ale když jsem se letos na podzim začal více zajímat o lov na smáčky a různé jiné gumy, zjistil jsem, že mám naprosto nevyhvující vybavení proto teď hledám rady kde se dá, koukal jsem i na tvoje videjka na nastrahy.cz, které mě velmi inspirovali. Takže mojí cílovou rybou jsou okouni a candáti a rád bych využil blízkosti mého bydliště v praze kousek od vltavy – klecany atd, takže bych rád lovil na řekách, otázkou pak ještě je, jestli tady vubec nějací candáti jsou
samzřejmě rozumím přímé úměře, že s větší cílovou rybou musím pořídit tvrdší vybavení, silnější vlasec atd…
- Úterý 8. ledna 2013 ve 12:12® HaD
-
casper> hodně zase záleží na tom, jaká je cílová ryba a na jaké vodě budeš chytat. Jiné vybavení se dá doporučit na chytání okounů na přehradě a jiné na lov štik. A samozřejmě je jiné, když budeš chytat štiky do 60–70 cm a jiné, když půjdeš po rybách 5–8kg +.
- Úterý 8. ledna 2013 ve 12:06® casper
-
Bigbista: takže myslíš, že třeba průměr 0,12 by měl úplně stačit? Tady jsem našel k tomu nanofilu nějaké rozdělení, ale bohužel se většinou tyhle reklamní sdělení liší s názorem rybářů…
- 0,08 mm – 4,012 kg – přívlač, feeder
- 0,10 mm – 5,732 kg – přívlač, položená
- 0,12 mm – 6,934 kg – přívlač, položená
- 0,15 mm – 7,659 kg – přívlač, položená
- Úterý 8. ledna 2013 v 11:35® Bigpista
-
casper> Nanofil je specifický typ vlasce. Nosnost a neprůtažnost pletenky, ale hladký povrch monofilního (klasického) vlasce. Průměr vyber podle toho, kde, co, na co a jak budeš chytat.
- Úterý 8. ledna 2013 v 11:20® casper
-
Bigpista: díky moc, myslel jsem ale spíše průměr a typ vlasce…
- Úterý 8. ledna 2013 v 11:16® Bigpista
-
casper> Doporučuju Berkley Nanofil
- Úterý 8. ledna 2013 v 10:45® casper
-
sice nejsem začátečník, ale letos se chci naučit pořádně s gumama, koukal jsem na nějaký videjka a tak a rád bych se někoho zeptal, jaký je na gumy (smáčky, tvistry atd.) nejlepší vlasec, poradí někdo?
- Neděle 6. ledna 2013 v 15:43® hraji
-
luckyway> plevelná ryba je zvěrstvo. Nic takového jako plevelná ryba neexistuje. Existují ryby, kdo má právo rozhodnout, která je a která není plevelná? spíš bych coarse fish přeložil jako bílá ryba.
- Neděle 6. ledna 2013 v 11:14® Martin Mošna
-
luckyway> coarse fish=plevelných ryb
Můžeš si to ověřit. http://translate.google.cz/#…
Tento příspěvek byl editován 6.1.2013 10:14:45 uživatelem Martin Mošna.