Chytej.cz

Začínáme rybařit

V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 21. prosince 2012 ve 20:50® gavlos
gavlos

hraji> hlavne rotacky a plandy…z nouze pouzivam kopyta..vubec se mi neosvedcily.nebo to neumim?? :-D takze gramaz 10–30g je dostacujici???treba bolen 58cm vice sem se bal o prut jak o rybu…bojoval jak svina…si myslim podle me jako amatera :-)

Pátek 21. prosince 2012 ve 20:43® gavlos
gavlos

lunimus> jasne chapem…ale kdyz kupujem prut..sem si myslel cim vetsi gramaz tim vetsi mozny ulovek…jasne ze ne ne az po 20 kg…ale abych o neurval u 3 kilove stiky..sice mam zaruku na spicku cca 30cm…ale jako amater ho zlomim kdekoliv…:-)

Pátek 21. prosince 2012 ve 20:38® hraji
hraji

gavlos> víš, podle mé zkušenosti není gramáž až tak úplně určená velikostí ryb, ale spíš velikostí (rozuměj hmotností a odporem, který kladou vodě) použitých nástrah. Například na prut s uvedenou gramáží do 28 gramů jsem zasekl sumce a v klidu jej zdolal. A nebylo to žádné nekonečné zdolávání. Takže spíš se orientuj na to, jaké budeš chytat nástrahy. Na chytání na lehké gumové nástrahy to chce něco do 10 gramů, na chytání na rotační třpytky a malé woblery to chce už prut s odhozovou zátěží do 25 gramů, na velké woblery a velké rotačky (velikost 3 a víc) to chce pruty do 40 gramů a třeba na jerky to chce pruty ještě tvrdší. Ty hodnoty gramáží jsou přibližné, každý blank je trochu jiný, takže různé pruty s naoko shodnými parametry se mohou chovat různě. Z důvodů, které jsem zde uvedl neexistuje žádný univerzální vláčecí prut, je tedy zbytečné jej hledat.

Pátek 21. prosince 2012 ve 20:16® lunimus

gavlos> je to Blazer Princes a pardon, teraz pozeram, ze tento je 10–40g a ma 2,1m … trochu som doplietol parametre s druhym prutom Daiwa, ktory je tych 10–38 … ale 1,5m sumec bol vytiahnuty na tuto Princesku … predavat ho urcite nebudem … kde by som ja zohnal druhy takto dobry prut? … a machrovat? … nie … som uz dost velky na to, aby som to potreboval … len som chcel povedat, ze pruty vydrzia casto ovela, naozaj ovela viac, ako si myslime, ze vydrzia :-)

Pátek 21. prosince 2012 v 16:38® gavlos
gavlos

lunimus> hmmm.to mi ho chces prodat nebo jen machrujes :-D a co je to za proutek?!

Pátek 21. prosince 2012 v 16:04® lunimus

gavlos> Ja mam jeden prut na privlac 10–38g x 240cm, co som dostal od jednoho kamarata za par €, lebo si kupil novy, lepsi … a na tento prut uz bol vytiahnuty aj 1,5m sumec … nebudem tvrdit, ze bez problemov, ale prut to zvladol :-)

Pátek 21. prosince 2012 ve 14:55® gavlos
gavlos

hraji> bezmezna neni..taky se budu trochu ridit instinktem..ale hezky ses me ujal tak ti to oplacim duverou ve tve znalosti a zkusenosti..uz nejake tipy mam…co s gramazi??mam tak v planu nejake duhaky,okouni,i bo­lena treba..ale pokud bude stik tak at to ten proutek udrzi..ted mam mivardi 10–30g..240cm.. pracuje se mi snim hezky i ta delky mi sedi…ale stiku naneho…no nevimmm :-((

Pátek 21. prosince 2012 ve 13:37® hraji
hraji

gavlos> takovou bezmeznou důvěru si určitě ani nezasloužím.

Pátek 21. prosince 2012 ve 13:05® gavlos
gavlos

hraji> presne.nejsem bohac,ale kupovat neco kvuli sleve abych usetril 3kila??to si necham do kauflandu :-D radsi nepujdu dvakrat na pivko!!!!ale kdyz uz mi padne do oka a ruky a TY(:-) )mi ho schvalis jdu do toho…i bez slevy!!!

Pátek 21. prosince 2012 ve 13:01® Martin Mošna
Martin Mošna

Alivio> Ty slevy tam mají každí rok před vánoci a na vše…Tak co řešíte?

Pátek 21. prosince 2012 v 10:17® hraji
hraji

Alivio> to víš, člověk se učí celý život. Já si rád nechám poradit od odborníka.

Pátek 21. prosince 2012 v 10:08® Shrek
Shrek

hraji> ve svém věku bys mohl vědět, že když je prut ve slevě, tak je špatný, ale když na něj ta sleva skončí, tak je to již dobrá volba. :-D

Čtvrtek 20. prosince 2012 ve 21:59® gavlos
gavlos

hraji> jasne spechat nebudu…nejde o rohliky :-) az mi nejaky padne do oka rad si necham poradit..:-)

Středa 19. prosince 2012 ve 21:35® Martin Mošna
Martin Mošna

hraji> ale tak to neni.Já si ho kupoval zrovna když sleva nebyla ale oni v tom obchodu mají i jiné značky…

Středa 19. prosince 2012 ve 21:29® hraji
hraji

Martin Mošna> no sakra, zrovna od Byronu mě nenapadá ani jeden vláčecí prut, který bych chtěl mít. Jak jsem napsal, nejhorší důvod k zakoupení vláčecího prutu je fakt, že byl ve slevě.

Středa 19. prosince 2012 ve 21:15® Martin Mošna
Martin Mošna

hraji> No rozmysli…Teď může mít výhody…My tu v Byronu máme předvánoční slevu 20%…A Je to znát…

Středa 19. prosince 2012 ve 20:49® hraji
hraji

gavlos> hlavně s tím nakupováním nikam nespěchej, hezky rozmysli jaký prut, na co jej budeš přavážně používat, a nehledět jen na cenu.

Úterý 18. prosince 2012 ve 12:14® gavlos
gavlos

hraji> to beru…

Úterý 18. prosince 2012 v 10:24® hraji
hraji

gavlos> já nejsem v pozici, abych ti něco schvaloval. Mohu se pokusit ti poradit na základě svých zkušeností. Nic víc, nic míň.

Úterý 18. prosince 2012 v 10:00® gavlos
gavlos

hraji> ok.az nejaky najdu tak dam vedet…a budu potrebovat schvaleni…mi znami rybari(to malo co znam) nukdo nevlaci.prevazne kaprari…tak ti mi poradi tezko :-)

Úterý 18. prosince 2012 v 8:33® hraji
hraji

gavlos> vynechej tu Catanu, mám sice ve svém arsenálu mnoho prutů a navijáků od Shimana, ale tomuto segmentu (lowend) se důsledně vyhýbám. Jsem si jistý, že i u méně renomovaných značek se dají koupit skvělé pruty za srovnatelné peníze. Jen to chce hledat. Zebco nebrat. Přišetřit na jeden pořádný naviják, stejně nemůžeš vláčet na víc než jeden prut najednou

Úterý 18. prosince 2012 v 0:11® ladamaj
ladamaj

gavlos>jsi začátečník a vše kvalitní se odvíjí od financí ale zebko nedoporučuji jde jen o můj názor.

Pondělí 17. prosince 2012 ve 23:53® gavlos
gavlos

hraji> hraji> je mi to jasne..zacal jsme slabsim mivardi..ted mikado..do budoucna katana od shimana??co vy nato moji radcove :-) stale opakuji ze jsem zacatecnik..jeste jsem nemel moznost investovat…ale urcite pustim dukat do budoucna…co navijak..mam moznost starsi od zebco nebo tak nejak..vylozene privlacovy… mam jit do neho??zdal se super..diky

Pondělí 17. prosince 2012 ve 22:47® ladamaj
ladamaj

gavlos>haji má stěma prutama pravdu já zde mám asi 6 vláčáků a každý na jiný způsob vláčení nato opravdu jeden prut nestačí.

Pondělí 17. prosince 2012 ve 22:23® hraji
hraji

gavlos> máš dost času si vyladit pruty a navijáky, abys potom optimálně využil načerpané znalosti. Jedním prutem rozhodně žádnou velkou vláčecí kariéru neuděláš.

Pondělí 17. prosince 2012 ve 22:17® gavlos
gavlos

hraji> za rok uz budu taky :-) jsem ucenlivy.a mam velkou chut byt dobry..bavi me to a nenecham se jen tak odradit.. to je hlavni si myslim… pockam si raad..zatimna netu..pockam do jara :-)

Pondělí 17. prosince 2012 ve 22:08® hraji
hraji

gavlos> tak nějak furt čekám, že sem vtrhnou skuteční mistři přívlače a napíšou ti sem rad na dvě stránky. Asi si dávají na čas. Já jsem přívlačář jen podzimní, až mi skončí sezóna v plavané.

Pondělí 17. prosince 2012 ve 21:52® gavlos
gavlos

hraji> dik za radu..mam sve misto..velky porost rakosu a par kmenu trcici z vody..ze zacatku sem tam urval dost nastrah,uz nervu vim kudy kam..tam je mnoho ryb..ale bavi me to se ucit..kazdym dnem stravenym u vody..je to beh na dlouhou trat :-)

Pondělí 17. prosince 2012 ve 21:45® ladamaj
ladamaj

gavlos>nic natom není pokud tročku dokážeš vázat nějakou tu mušku tak to je obdobné matroč jako na mušky hlavně skalp převážně ze sedlového peří ale jdou použít i srpky kratší.Mám teď spoustu práce ale když to vyjde tak něco nafotím a pustím to sem jinak vážu i u vody přímo ve člunu,chceto si otom něco přečíst informovatse učenej z nebe nespad,já se také učil a učím pořád rybařina otom také je pokud chceš mít úspěch.

Pondělí 17. prosince 2012 ve 21:42® hraji
hraji

gavlos> na štiku zvol větší nástrahu, třeba wobler s barvě firetiger s agresivním chodem. Nebo větší kopyto, žluto červené kombinace. Každopádně klidně to může být nástraha velikosti 3 palce a víc (7,5 a víc centimetrů). Na takovou malí okouni nepůjdou. štiky hledej kolem břehů a v hloubce do 4 metrů. Hlavně si dávej pozor na tažení nástrahy v konečné fázi, kdy je nástraha na krátkém vlasci v podstatě pod nohama. Prudký útok štiky v tomto okamžiku může znamenat utrženou nástrahu, pokud nemáš dobře seřízenou brzdu navijáku. Vláčení cíleně na boleny chce menší nástrahy, které se tahají pod hladinou a rychle. Nyní na podzim někdy zabere bolen i na gumovou nástrahu. Za silných mlh jsme je na Svratce lovili na rotačky, nejlepší byly ty, které měly na sobě nějakou červenou barvu.

Tento příspěvek byl editován 17.12.2012 20:42:27 uživatelem hraji.