Chytej.cz

Začínáme rybařit

V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 7. prosince 2012 v 11:19® lunimus

mam otazku … ma vyznam sa v sucasnych teplotach (vonku je cca okolo 0°C – voda este nezamrzla) este cielene pokusat o kapra? … alebo toho vianocneho zozeniem uz len v Tescu?

Úterý 4. prosince 2012 v 19:45® Martin Mošna
Martin Mošna

lunimus> Když někde neni plnej stav nebo se dělá výlov tak se musis jít podívat aby jsi vydel jak to tam je …To mi u jednoho reviru moc pomohlo..

Úterý 4. prosince 2012 v 19:45® Martin Mošna
Martin Mošna

sunet> To musíš moc dobře číst vodu…To ej na tom to nejhorší…

Úterý 4. prosince 2012 v 17:48® sunet

lunimus> Jak jsem psal níže, dost záleží na teplotě vody. Zvláště u kapra, který je teplomilný to je vidět. Jinak může pomoci třeba i menší déšť, který vodu trochu přikalí, promíchá a ryby začnou brát.

Hlavně teďka na podzim se ryby zdržují ve sloupci, je třeba je najít. Tož raději přemontuj na lehko a hledej. Menší sousta, velmi střídmé krmení a úspěch se dostaví.

Úterý 4. prosince 2012 v 17:21® Martin Mošna
Martin Mošna

lunimus> jo.. hlavně bud v klidu ;-) a máš ještě nejakej dotaz k tomuto foru?

Úterý 4. prosince 2012 v 11:18® lunimus

Martin Mošna> no … myslim, ze nie je dalej nutne rozoberat tuto temu … nevedie totiz nikam … a zahlcovat forum „zaciname rybarit“ volnym pokecom o blbostiach mi pride ako zly napad …

kazdopadne som nic nechytil, tazko povedat, ci to bolo mojou nesikovnostou, alebo neskusenostou, alebo len skratka ryby neboli pri chuti … ale vzhladom k tomu, ze nikto z celeho okolia, co tam boli tiez nic nechytili, tak neviem, co by som este mohol spravit viac, aby som podnietil ryby k zaberu …

takze pre pokracovanie diskusie mam otazku … ked ryby nie su pri chuti … je mozne ich nejako vyprovokovat k zaberu? alebo v takomto case si len prijemne vymrznem pri vode bez sance na ulovok?

Pondělí 3. prosince 2012 ve 21:54® Martin Mošna
Martin Mošna

lunimus> to je ta chyba! ;-) a je zajimavy ze si musis umyvat ruce…

Tento příspěvek byl editován 3.12.2012 20:55:32 uživatelem Martin Mošna.
Pondělí 3. prosince 2012 ve 21:34® lunimus

Martin Mošna> to som chytil na udicu :-D

Pondělí 3. prosince 2012 v 17:27® Martin Mošna
Martin Mošna

lunimus> to je dobry no…sem cosi četl o jakémsi mýdle ze to neškodí přírodě a ani živočíchům.Takže by ses mohl mít u rybníka.Ale stalo to asi 250Kč.Tak to ho.no příště nechytej do ruk ;-)

Pondělí 3. prosince 2012 v 11:57® lunimus

Martin Mošna> ja som zacal nosit na ryby mydlo … ked ho.no chytim, aby som si mohol umyt ruky kym dojdem domov :-)

… ale pri poslednych rybackach som mal chut ist domov cez Tesco a kaprika si kupit :-)

Pondělí 3. prosince 2012 v 8:07® Martin Mošna
Martin Mošna

lunimus> Byl jsi aspon nasranej? :-93;

Pondělí 26. listopadu 2012 ve 13:08® lunimus

osprey> to neboj :-) … tazku hlavu si zas z toho nerobim … len by ma potesilo chytit este do konca roka nejaku supinu :-)

… teda nieco ine, ako male plotky, idealne nieco take, co budem moct hodit na vianocny stol a tiez nieco take, co mi nebude luto z vody zobrat :-)

Pondělí 26. listopadu 2012 ve 12:34® osprey
osprey

lunimus> To máme všichni. V tomhle případě bych dost možná poseděl, pokecal a chytil to samé.

Nehledej v tom složitosti, chytat ryby je většinou poměrně jednoduchá záležitost – když to jde.

Pondělí 26. listopadu 2012 v 11:24® lunimus

osprey> jj … o rybach sa toho este veru mam co ucit … … i ked uz mam nejake zaklady toho, ako naviazat hacik, aku montaz pouzit, ake krmenie atd. moj najväcsi problem je a dlho asi aj ostane, ako najst ryby … (bez elektroniky :-) )

Neděle 25. listopadu 2012 ve 23:47® osprey
osprey

lunimus> Běžné je úplně vše, protože do vody nevidíš.

A i to je jeden z důvodů, proč by se měli řadoví rybáři více zajímat o dění ve své MO.

A druhá věc – právě jsi viděl, že montáže, techniky a to, co dáš na háček, vůbec nemusí být to hlavní. Právě jsi dostal jednu z lekcí směřujících k poznání toho „kudy koza jde“.

Neděle 25. listopadu 2012 v 17:36® MIG-35
MIG-35

lunimus> Naprosto sprostoběžný… :-93;

Neděle 25. listopadu 2012 ve 12:56® lunimus

tak priatelia … bol som vcera na rybach … nakoniec som ale bol sam – bez deti – t.j. len 2 pruty a tym menej moznosti testovania … ale bolo to celkom jedno … bol prvy den, kedy sa po vysadeni kapra mohlo lovit a tak nas bolo na brehu „par“ rybarov … zas nic kriticke … odhadom cca 10–12 ludi na 10Ha rybnicku … no a za cely cas nikto z nas ani tuk …

takmer som sa urazil a neviem, co si mam o tom mysliet … po brehu behala RS a vsetkych doradu kontrolovali … mna ale vynechali ako jedineho rybara … potom si clovek kladie otazku: „smrdim“? … zrejme to ale bolo hlavne tym, ze vedlajsia partia boli zrejme nejaky znami, takze odomna zastal na nejakych 15m, chvilu ma pozoroval a siel dalej … Kedze bolo ticho, tak som pocul ich rozhovor … chalani sa rozculovali, ze ako je to mozne, ze neberu, ked je 1. den mozneho rybolovu po nasadzani … RS im prezradil, ze do tohto rybnika sa nenasypal jediny kapor … ze vsetko slo do vedlajsieho rybnika a sem to len zaisali … je takato prax bezna? ze si rybarsky zväz spravi niekde kaprodrom na ukor inych rybnikov v reviri a vedia o tom len vyvoleni?

Středa 21. listopadu 2012 v 15:40® sunet

lunimus> Všeobecně kapr začíná být méně pohyblivý , když teplota vody klesne pod 8 °C, při poklesu pod 6 °C pak přestává téměř přijímat potravu.

A jdeš na to dobře, jen uprav velikost nástrahy, směrem dolu. A obecně teď dávají kapři přednost více bílkovinám, než uhlovodíkům ;-) .

Středa 21. listopadu 2012 ve 14:59profil byl smazán

osprey:Tam kde bývá lunimus bude voda ešte celkom teplá,takže tie násaďáky by teoreticky mohli pohnúť plutvou za nejakým sústom:) lunimus:Asi by som z toho tvojho zoznamu vynechal to boiles a použil malé háčiky.

Středa 21. listopadu 2012 ve 13:52® sus1

lunimus> Neni ryby na stole jako na stole.Myslel jsem,že je to jen dekorace,nebyla.

foto/diskuze/zaciname/2012/th-img88735.jpg
Středa 21. listopadu 2012 ve 13:40® osprey
osprey

lunimus> Já jsem taky nezkušený rybář – to, v čem jsem snad byl zkušený, je mrtvé.

Středa 21. listopadu 2012 ve 13:32® lunimus

osprey> hehe … ono ani nepojde tak o zodpovednost :-) ako o to, ze by som si chcel tu rybu na vianocny stol chytit :-) a ide tiez o to, ze mam k dispozicii 4 pruty (dva moje + 2 decka po jednom)

a tie nastrahy budem skusat kvoli tomu, ze som stale neskuseny rybar … a bude to skor o tom, aby som si zvysil sance na uspech, ako spravit realny vyskum :-D

Středa 21. listopadu 2012 ve 13:25® osprey
osprey

lunimus> Ne, jdeš na to mnohem zodpovědněji než já.

Největší problém možná bude ty ryby najít. Už nemusí být moc pohyblivé a nebudou žrát celý den.

Středa 21. listopadu 2012 ve 13:17® lunimus

osprey> Chystám sa chytať na stojáku 2× feeder, 1× plavák a 1× klasická položená.

cca pred mesiacom tam bol vysadený kapor a v sobotu bude prvý deň, kedy bude lov povolený … tak si ideme po vianočného kapríka :-)

mám základnú otázku začiatočníka … ako veľmi treba v tomto období kŕmiť?

predpokladám, že teraz asi treba pridať viac hliny, prípadne piesku a podobne, aby sa dopravilo na dno menej krmiva a zjemniť nadväzce.

Btw. chcel by som v priebehu dňa vyskúšať použiť medovú kukuricu pod háčik, umelého/živého hnojáka, halibut peletu pod háčik, kostniaky, rohlíkové boilies (10mm), plávajúce anízové boilies (12mm)

je niečo z tohto také, čo by si hneď vyradil, alebo niečo, čomu by si teraz v tomto období dával väčšiu šancu?

Ďakujem :-)

Středa 21. listopadu 2012 ve 12:20® osprey
osprey

lunimus> V řadě případů dají přednost tomu, čeho naházíš do vody nejvíc.

Musím ale říct, že některé ty moderní věci na kaprařinu fungují (různé ty betainové nebo CSL pelety a podobné věci). Ty ryby se k tomu opravdu slézají.

Mě to ale spíš uráží. Jsem zakořeněný příliš hluboko v minulosti a ryby chytám na základě znalosti jejich života a ne díky moderní potravinářské chemii.

Klíčový výzkum, který můžeš provést, je, jestli ještě dají přednost červům nebo už vyhraje rohlík (bacha na velikost sousta).

Středa 21. listopadu 2012 v 11:40® lunimus

Alivio> Dakujem za tvoj nazor :-) … po pravde, neocakavam, ze to bude top nastraha, ale mi ide viac menej o „pouzitelnost“ … ako som sa bavil s chlapikom v predajni, hovoril, ze je rozdiel pouzit tieto umele napodobeniny na stojaku a na rieke … na stojaku, ktory je naozaj stojak to bude vyzerat ako zdochnuty cervik … na rieke, ked ho napichnem „na nohavicky“ a necham volne konce „plapolat“ v prude, tam to celkom verne odsimuluje ziveho cervika …

V praxi som to este neskusil, ale vyskusam a poreferujem :-) … ak bude v sobotu co i len trochu dobre pocasie, chystame sa ist s detmi na ryby = nahodene 4 pruty a mozem vyskusat 4 rozne nastrahy … uvidime, comu daju rybky prednost :-)

Úterý 20. listopadu 2012 v 17:57® ladamaj
ladamaj

Alivio>ahoj já je jezdím chytat do Ústí nad Labem i v zimě a chytám hnojáky,sýr,slaninu skrátka co v proudu drží a jdeto.Jinak když začlou padat vločky tak přijde i boblina a moucha nebo jiné vichytávky kousek molitanu a podobně a dou.:->

Úterý 20. listopadu 2012 v 17:22® Shrek
Shrek

Občas s sebou vozím červy od Berkleyho. V autě se neztratí a když mám chuť vyrazit na řeku na feeder, tak se dá. A pár parem jsem na to už nachytal. Ovšem beru to pouze jako rezervní nástrahu. Živej červ je živej červ.

Hraji> myslíš, že i v tomto ročním období je na řece na parmy vhodnější rohlík než červy? Ptám se, jelikož chytám pouze na červy a láká mě představa zkusit něco jiného.

Úterý 6. listopadu 2012 ve 12:46® lunimus

hraji> olda> pani … dakujem za vas nazor :-) … aby som to cele uviedol na spravnu mieru … nechystam sa zacat lovit len na tento druh nastrahy … jedna sa mi len o „nudzove“ pouzitie typu v piatok vecer sa rozhodnem, ze v sobotu o 4:00 chcem sediet niekde pri vode …

druhy vyznam ma tato nastraha pre mna v pripade, ze budem chciet ist lovit v case, ked budem na chalupe a bude tam aj moja svokra … je to sice velmi mila dama, ale cerviky v chladnicke to by ma asi zastrelila a minimalne mesiac by odtial uz nic nejedla :-)

Úterý 6. listopadu 2012 ve 12:24® hraji
hraji

lunimus> zkušenost je taková, že třeba umělá patentka od Berkleyho je dobrá, moc dobrá na marmyšku, dá se použít jako doplněk k živým bílým červům i na plavanou, ale na čistě umělé patentky na plavanou to není žádná sláva, spíš bída. Umělé červy jsem nezkoušel. Ale myslím si o tom toto. V teplé části roku, kdy je ryba velmi aktivní a je konkurence v potravě vysoká, vezme ryba i takovou napodobeninu. Protože než si „kousne“ nepozná, že to je plast, v zimě je to ale jinak, ryba má čas a je velmi opatrná, umělý červ ji k záběru asi přesvědčí jen v málo případech. Moje zkušenost je, že v zimě je lepší rohlík než červi