Vyhledávání
Začínáme rybařit
V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Úterý 6. listopadu 2012 ve 12:12® olda
-
lunimus> Můj názor,útok na peněženku.Nikdy jsem nezkoušel,ale myslím že nebude nad přírodního červa.
Včera u vody jeden děda, a máchal tam červíky gumové od stejné firmy,za 3hod neměl ani potah,až mi ho bylo líto.Myslím že na housku,nebo přírodního by byl na tom o hodně lépe.
- Úterý 6. listopadu 2012 v 9:29® lunimus
-
Ahojte Mám otázku ohľadom umelých nástrah niečo v tomto štýle:
http://www.rybarikpp.sk/…mini-natural
Sú tieto typy nástrah použiteľné aj ako samostatné nástrahy, alebo ich treba kombinovať so živou nástrahou?
Sú tieto typy nástrah použiteľné ako plnohodnotná nástraha živej nástrahy s výnimkou lákania rýb svojím pohybom, alebo sú použiteľné len ako „z núdze cnosť“ v čase, keď si zmyslím, že chcem ísť zajtra na ryby, ale všetky rybárske obchody sú už zatvorené?
Aký je váš názor na ich použitie?
- Pondělí 29. října 2012 ve 23:38® osprey
-
Jakub> Tak dlouho jsem chytal s bojovkou, až jsem nakonec zjistil, že ji při přívlači vůbec nepoužívám. Tak jsem si přestal navijáky s bojovkou kupovat.
Dobrá je na feeder, když je brzda tak najemno, že při náhozu prokluzuje váhou krmítka, je možné to bojovkou snadno upravit a po náhozu vrátit zpátky. Taky se dá bojovkou trošku nahradit baitrunner.
- Pondělí 29. října 2012 v 19:59® Jakub
-
RybarYeti13> Já na plavanou používám naviják s bojovou brzdou Shimano Exage. Výhodou bojovky je, že mohu rychle reagovat na výpady zdolávané ryby pomocí jedné páčky. Vyplatilo se mi to, když mi po stahované plotici vyjela štika 85 cm, a píchla si háček přímo do koutku tlamy. Díky bojovce jsem mohl okamžitě reagovat.
- Sobota 27. října 2012 v 18:40® osprey
-
RybarYeti13> Já nakupoval u tropicliberec.cz, rsp-fishing.cz, braunstar.cz a možná ještě někde. Dneska už to ty servery posílají rychle. Během pár dnů. I zásilku z Německa jsem měl třetí den.
Podmínky dodání jsou na každém tom serveru napsané, od nějaké částky je poštovné zdarma (je blbost objednat si nějakou maličkost, je třeba to hromadit).
Pokud jde o brzdu, podívej se na současnou anketu. Půlka lidí preferuje přední.
Tento příspěvek byl editován 27.10.2012 18:41:08 uživatelem osprey. - Sobota 27. října 2012 ve 14:09® Martin Mošna
-
RybarYeti13> aha..tak to jo…Tak na vláčej.cz prodávaji i olova a td.
- Sobota 27. října 2012 ve 13:39® RybarYeti13
-
Háčky,olova krmítka atp. si osahávat nepotřebuju
- Sobota 27. října 2012 ve 13:18® Martin Mošna
-
RybarYeti13> radši si zajdi do obchodu,tam si to můžeš osahat.
- Sobota 27. října 2012 v 9:55® RybarYeti13
-
Takže tvrdíš že přední brzda je lepší než zadní? Máte někdo nějaké tipy na internetové obchody?Nějaké spolehlivé,né moc drahé co se dovážky týče a a abych nečekal na zboží několik týdnů..
- Pátek 26. října 2012 ve 22:57® ladamaj
-
lunimus>přesně tak jak píšeš každá rada nad zlato i když ji použiju třeba parkrát zaleží natom kde kdy a jak a otom to je.Tady je spousta dobrejch rybářů a myslím že vždy někdo porad.Já osobně do rad prutů a navijáků nezasahuji mám vše profi a to každý nevyužije já jezdím po celé ČR takže toho sebou vozím kvanta cca 17 prutů když né víc.Proto v tomhle neradím mám cajk drahej a každej má nato jiný názor spoustu věcí z Anglie žádnou čínu vše orygoš.
- Pátek 26. října 2012 ve 22:18® osprey
-
RybarYeti13> Kaprák je kůl, který je na plavačku nebo i na přívlač použitelný velmi okrajově (i když ono taky jde o to, čemu říkáš kaprák).
Akce prutu popisuje průběh jeho ohybu – hlavně to, jestli se ohýbá spíš špička nebo je ohyb v delším rozsahu.
5–30 gramů je údaj, který udává doporučenou odhozovou hmotnost.
Přední brzda je vpředu a zadní je vzadu. Přední může mít větší plochu lamel a snáze se tam dosahuje vyšší kvality a větší maximální brzdné síly.
Za 1500–2000 pořídíš i dost slušný přívlačový prut. Naviják do 1500 dá se sehnat taky slušný. Projdi si tady otázky, odpovídal jsem na toto za poslední 2 měsíce několikrát.
Tento příspěvek byl editován 27.10.2012 00:08:46 uživatelem osprey. - Pátek 26. října 2012 ve 22:00® lunimus
-
ladamaj> jasne, ze skusenejsi … ved tu mam dobrych ucitelov
)
… a za tych par mesiacov, co chodim na ryby sa mi uz aj nejaka „drobna“ vybava doma nahromadila
… a ono zaklad je, aby to cloveka naozaj bavilo a aby sa nebal pytat aj pre profikov totalne koniny … pretoze pre mna ako zaciatocnika ide mozno o zivotne dolezitu vec … a treba sa vela pytat … lebo tvrdim, ze nie je hlupy ten, co nevie, ale ten co sa neopyta
- Pátek 26. října 2012 ve 21:20® ladamaj
-
lunimus>ahoj začátečník ale už skušenější.
- Pátek 26. října 2012 ve 21:03® lunimus
-
RybarYeti13> Ahoj .. som tiez len zaciatocnik, ale myslim, ze pre zaciatok ti urcite nebudu prekazat minulorocne modely, ktore kupis vo vypredaji za slusne ceny
Vela veci sa da zohnat na inzerat … staci sem chodit a ziskat par kamaratov, ktori ti za ludove ceny predaju cast svojej starsej vybavy, ktoru po kupe novej prestali pouzivat
Pre uplne zaciatky rybolovu ti uplne staci jeden prut na vsetko, i ked potom casom zistis, ze na plavanu je lepsie si predsalen kupit matchku a na vlacenie nejaky lepsi privlacovy prut a na feeder je tiez fajn pouzit prut k tomu urceny … ale ten uplny zaklad, aby si mohol vybehnut k vode, tak k tomu ti staci teoreticky aj rucka od metly
… teda ak tvojou hlavnou pohnutkou je tak ako u mna pobyt vonku a ulovok ryby je „len“ bonusom navyse
zataz 5–30 gramov hovori o tom, pre aku odhodovu hmotnost je prut konstruovany – skratka s akou hmotnostou sa ti bude najlepsie hadzat – t.j. ked si tam das napr krmitko naplnene zmäsou, tak ideal bude, aby to cele malo 5–30g … ked das viac, bude sa to sice dat odhodit, ale budes prut pretazovat a nebude sa ti s nim tak dobre hadzat, ako ked tu hmotnost dodrzis … cize je to v podstate idealna odhodova hmotnost … 5–30g je taky moj ideal pri matchke na plavanu
Predna a zadna brzda navijaku … zalezi od toho s cim sa ti bude lepsie manipulovat … viac menej vec zvyku, ale kazdy ma svoje vyhody i nevyhody … zadna brzda ma mensie trecie plochy ako predna a teda sa skor vyderie a potom sa moze trochu viac zadrhavat, ako predna … vyhodou zadnej je vsak napr moznost rychlejsej vymeny cievky navijaku. No a osobne sa mi s nou lepsie robi pri zdolavani ryb … nemusim si smatrat vpredu pri silone …
- Pátek 26. října 2012 ve 20:26® RybarYeti13
-
Ahoj Mám několik otázek co se průtů a navijáků týče,takže Je nutno mít na plavanou speciální prut na plavačku nebo mi k tomu stačí obyčejnej kaprák? To samé na vláčení,nestačí obyč kaprák? Co je to akce prutu?Např 5–30 gramů?Co to pro mě znamená? Jakej je rozdíl mezi přední a zadní brzdou? Pořídím za 1500–2000 slušný přívlačový prut?A co naviják do 1500 dá se sehnat nějaký slušný? Díky za případné odpovědi
- Sobota 6. října 2012 ve 13:31® Fryw
-
sejk> morpheus (4000 , přední brzda) mám myslím druhou sezonu. Za ty peníze mu nemám co vytknout. Myslím, že další rok spolu ještě odchytáme. Mám ty navijáky na feederech kde odhazuju 30 gr. krmítko. Vlastně ani neodhazuju, jen to tak žbluňkám před sebe, protože chytám na malejch vodách. Maly vody, maly ryby. To zvláda slušně. Jednomu jsem dal trošku víc zabrat, protože jsem s ním vláčel větší woblery, tak to dáva najevo občas nepříjemným zvukem. Ale i tak funguje. Klidně bych si je koupil znovu. Ale kdybych měl koupit bajt, tak bych si možná připlatil. Přecijenom už je to trošku sofistikovanější mechanismus a za ty peníze by mi to bylo už podezřelé…ale ber to tak, že já chytám na takovej vercajk, kterýmu by se asi nějakej zkušenější rybář vyhnul…
Tento příspěvek byl editován 6.10.2012 13:32:39 uživatelem Fryw. - Sobota 6. října 2012 ve 12:57® osprey
-
sejk> V pohodě – prohlídni si ještě celou nabídku Mivardi.
Mají tam třeba tohle:
- Sobota 6. října 2012 ve 12:35@ sejk
-
Chytam hlavne na orliku nemam to tam daleko takze nikam jinam ani nemusim tenhle revir mi staci obcas to taky vyvezem lodkou nekam dal proto chci vetsi kapacitu
- Sobota 6. října 2012 ve 12:28® osprey
-
sejk> Já myslím, že tam by to šlo. Nevím, na jak velkých vodách chytáš a jestli je velikost 6000 nutná, ale když už je to takhle levný naviják, tak ty fyzické rozměry tomu určitou robustnost taky dají.
Prostě na takové běžné chytání to asi nebude problém. Co se týče jiných značek – všechno je to jedna Čína. Skutečných fabrik, co to dělají,je poměrně málo. Musel bys ty navijáky mít na stole před sebou, abys je opravdu porovnal.
Já tady píšu Duely a když do nich třeba zpětně zpracovávám naviják, který jsem měl doma před půl rokem, tak to je děs. Člověk si pamatuje jen pár věcí, co mu utkvěly v hlavě.
- Sobota 6. října 2012 ve 12:10@ sejk
-
Ne spatne si me pochopil chodim hlavne vlacet a na to mam okumy ale obcas chci sednout na kapra a ted na podzim na polozenou candaty na rybycku na to chci ty 6000ky
- Sobota 6. října 2012 ve 12:05® osprey
-
sejk> S velikostí 6000 nechodím vláčet ani sumce. Tohle jsou navijáky na položenou.
Jestli chceš vláčet, sežeň nějaký WFT Braidspin, SPRO Passion, Viva Alure Spin, Robinson Marshall a podobně. Velikost tak do 4000. Budeš z toho mít daleko lepší pocit. Jsou to navijáky kolem tisícovky, seženou se i levněji.
A uvědom si, že naviják v ceně dvou Rapal asi nebude na vláčení žádné terno. Ale samozřejmě to půjde. Nějak. Záleží pak, jak s tím budeš spokojen.
- Sobota 6. října 2012 v 11:53@ sejk
-
Tak jasny necekam od toho zadne zazraky ale zas do toho nechci nacpat moc chodim hlavne vlacet ale obcas abych sednul na kapra a hlavne na rybycku na candata ted na podzim potrebuju naky 2 navijaky tak do cca 1500kc. koukam prave na tropicliberec na akce 1+1 a nejaky 6000 aby se na to neco veslo tak tam sou jeste mistral konger a sert tak nevim co za znacku je z toho nejlepsi ja mam na vlaceni okumy ale ty jsou ted drahy
- Sobota 6. října 2012 v 11:33® osprey
-
šejk> Co bys chtěl za necelých 500 Kč? Jednoduchý levný naviják. Plastové tělo, odlévané převody, spousta plastových dílů, velké tolerance.
V praxi s tím budeš normálně chytat a podle toho, jak to budeš namáhat a jak se k tomu budeš chovat, ti to nějakou dobu vydrží. Pokud jsi ten typ, co přijde jednou za týden, nahodí krmítko běžné velikosti, za lov dvakrát přehodí a sem tam chytne násaďáka, můžeš ho mít i roky a třeba budeš spokojený.
Pokud mu pořádně naložíš, je to jen otázka času, kdy to v něm začne skřípat.
Výrobně je to klasická čínská produkce, kterou odebírá spousta evropských firem. Mivardi jako takové toho moc nevyrábí – jestli vůbec něco. Je to obchodní společnost distribuující pod vlastní značkou, ale není problém potkat naviják z jejich sortimentu pod značkou dvou tří jiných firem.
- Sobota 6. října 2012 v 10:57@ šejk
-
ahoj jaky mate nazor na tento navijak Mivardi Alcon 6000 zacinam a nechci hned neco draheho kupovad ma ho nekdo vyzkouseny? dekuji za jakekoliv nazory
- Čtvrtek 4. října 2012 ve 22:06® lunimus
-
dakujem pani za odpovede
Myslel som si, ze to bude celkom zbytocnost – chytat na dva nadväzce na jednej udici, len ked je to takto popisane vo vyhlaske, nedalo mi, aby som sa neopytal
- Čtvrtek 4. října 2012 v 17:47® ladamaj
-
lunimus>jasně špatně sem to pochopil.
- Čtvrtek 4. října 2012 v 17:27® Fryw
-
lunimus> ahoj. Kdysi jsem použival dva návazce (ale ne vždy). Zkusím ho popsat. Ber to od špičky prutu směrem k háčku. Snad se mi to povede.
- návazec (délka dejme tomu 15 cm). Připevněný ke kmeni uzlem (jehož jméno neznám) – návazec a kmen dáš vedle sebe, položíš na ukazováček a prostředníček a kolem těchto prstů uba dva silony současně omotáš 2×. Do vzniklé smyčky strčíš napříč tenký proužek leukoplasti a třeba 3× omotáš kolem kmenového a navazcového silonu. Stáhneš, odstřihneš co je navíc a deš k bodu 2.
- vezmeš taky cca 15 cm silonu, na jeden koned upevníš olůvko, na druhý konec korálek (keramický, skleněný… ne gumový)
- korálek navlékneš na kmen a dáš zarážku. Takže se korálek může pohybovat mezi návazcem 1. a zarážka bude až pod háčkem z návazce 1
- na kmen přivážeš háček.
Funguje to, ale uplně jsem upustil od používání dvou háčků při lovu nedravých ryb. Nevidím v tom smysl (no, snad při cejnobraní).
Tento příspěvek byl editován 4.10.2012 17:27:31 uživatelem Fryw. - Čtvrtek 4. října 2012 v 16:23® osprey
-
lunimus> Jediná smysluplná varianta jsou dva krátké návazce kus nad sebou (krmítko je na konci). V Čechách se té sestavě říká Balaton a je to taková kaprovo – cejnová sestavička na stojáky.
Jinak jsou dva návazce spíš zdrojem problémů.
- Čtvrtek 4. října 2012 ve 14:42® lunimus
-
ladamaj> nechystam sa takto chytat pravidelne, len chcem vyskusat pri rybolove vsetky mozne sposoby … stale si hladam vlastnu cestu
co sa tyka tych nadväzcov, ake dlzky odporucas? a ako to priviazat na kmen?
mam ideu, ze bud spravim jeden nadväzec standartne a druhy k nemu pripojim na T-cko napr cez obratlik … je to spravny postup?
Co sa tyka casu, s tym si nelam hlavu, nijako mi to neponahla, takze si vybav najskor dolezitejsie zalezitosti
- Čtvrtek 4. října 2012 ve 14:08® ladamaj
-
lunimus>já osobně dělám spoustu návazců doma a kvodě je mám připravené o motání se neboj když to namotáš na volno nic nezkazíš.Dyžtak písni mejla něco ti nafotím a pošlu neboj nezapoměl sem jen tohomám trochu víc ale poradím si.