Chytej.cz

Začínáme rybařit

V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 29. února 2012 v 15:57® ssg.Jimmy Wild
ssg.Jimmy Wild

hraji> Díky moc… Tohle mi fakt moc pomůže. Jak říkám v proudech plavanou ještě neumím, ale strašně mě to láká, protože tam jsou nejkrásnější ryby a zároveň mám záběry na splávek nejradši :-)

Ještě jeden dotaz… Ty tedy děláš na konec kmenového vlasce smyčku (jakou pokud to není tajemství) a na konec návazce také, abys je mohl měnit? Nepoužíváš tedy mini obratlíky?

Středa 29. února 2012 v 15:48® hraji
hraji

ssg.Jimmy Wild> v proudu použiji především těžký splávek, na jeho vyvážení používám velké broky, ty dám asi tak 20 cm od smyčky dokteré připojím návazce. Přímo ke smčce dám jeden brok cca 0,1 gramu (velikost 6). Návazec krátký, max 15 cm, vlasec 0,10, háček velikost 12–16. Pozor, přehloubím jen velmi málo, tak 3 cm a zkouším. Když nemám záběry, zkouším přidávat po 5 cm dokud se mi nezačne montáž zachytávat o dno. Důležité je, ji v tom proudu přibržďovat, občas zastavit a zase pustit.

Středa 29. února 2012 ve 14:06® ssg.Jimmy Wild
ssg.Jimmy Wild

hraji> Tak jako od někoho zkušenějšího, jako od tebe by se člověk rád naučil cokoliv užitečného.

Třeba to s tím pětigramovým splávkem by mě nenapadlo. Vzal bych spíše ten gramový kvůli jemnosti. Tak už tím jsi mě něco naučil. O víkendu to hned prubnu…

A v tom proudu přehloubkováváš tu montáž nějak o hodně? Dá se to nějak říci obecně? Je mi totiž jasné, že hodně záleží na specifických podmínkách…

Středa 29. února 2012 ve 13:55® hraji
hraji

ssg.Jimmy Wild> na proudnější vodě je největší chybou používat příliš lehké sestavy. Například v zimě na proudné vodě jít s gramovým splávkem je dost problematické. Věřím, že s pětigramovým by byl lovící úspěšnější.

Středa 29. února 2012 ve 13:53® hraji
hraji

ssg.Jimmy Wild> to není nikde napsáno, že bych chytil víc ryb. Měl bych, možná, ale jisté to není. Věř mi, že by mi udělalo mnohem větší radost, kdybyste se ode mě něco naučili a vy chytali víc ryb.

Středa 29. února 2012 ve 12:29® janaR

ssg.Jimmy Wild> V takových podmínkách jsem ještě nikdy nechytala :-(( A kdo ví, jestli někdy budu.

Středa 29. února 2012 ve 12:25® ssg.Jimmy Wild
ssg.Jimmy Wild

mvincik> Upřímně řečeno potřebuju se zlepšit hlavně v pavané na proudnější řece… Tam je to slabota :-((

Středa 29. února 2012 ve 12:24® ssg.Jimmy Wild
ssg.Jimmy Wild

mvincik> No tak je jasné, že hraji by nám natrhl pr… Ale i tohle je prostě o kousek posun. Určitě ho nedoženeme jedním velkým skokem :-) ;-)

Středa 29. února 2012 v 10:58® hraji
hraji

mvincik> ale umíte, to víš že umíte. Chytáte ryby, umíte chytat. Ale rybář se učí celý život

Středa 29. února 2012 v 10:37® mvincik
mvincik

ssg.Jimmy Wild> Když mi ale neumíme chytat, takže správná příprava nástrahy je nám prd platná. :-D

Středa 29. února 2012 v 9:56® ssg.Jimmy Wild
ssg.Jimmy Wild

hraji> Tak konečně pořádně vím, jak na to :-)

Středa 29. února 2012 v 9:45® hraji
hraji

janaR> já samozřejmě také vyzkoušel rohlík v mikrovlnce, ale nebylo to ono, nebyl propařený skr naskrz. Proto doporučuji a sám používám tohle napaření na pařáčku. Stáhnu plamen, aby vody vřela jen trošku a raději tam ten rohlík nechám déle. Chce to ozkoušet.

Úterý 28. února 2012 ve 22:54® lunimus

ono … myslim si, ze ten rohlik bude nakoniec asi pre ryby v Malom Dunaji najprirodzenejsia potrava, kedze cca 200–300m pod miestom, kde sa chystam chodit lovit, zvyknu ludia denne nahadzat par kg rohlikov kackam :-)

Úterý 28. února 2012 ve 21:55® mvincik
mvincik

janaR> Já ho na plavačku nevlhčíma funguje to také, naposledy ověřeno dnes. Mě totiž přijde, že třeba větší tloušti naopak mají ty ledabile utržené kusy rohlíku za důvěryhodnější… :-D

Úterý 28. února 2012 ve 21:51® janaR

hraji> Ahá, takhle se to dělá! Mně kdysi někdo radil, ať ten rohlík navlhčím a dám vcelku do igeliťáku a do mikrovlnky, ale to se mi moc nelíbio. Tak až u nás slezou ledy, tak to zkusím po tvém.

Úterý 28. února 2012 ve 13:33® hraji
hraji

lunimus> začni obyčejným rohlíkem, nebo jak vy říkáte, rožkom. Dneska večer jej dej do igelitového pytlíku aby zgumovatěl, zítra ho nakrájej na kolečka a na napařovacím sítku, na kterém se nahřívají knedlíky, ty kolečka rohlíku napař. Klidně i 5 minut je tam nechej, jen si hlídej, aby ti na ně netekla srážející se voda. Pak je ulož zase do pytlíku a vem k vodě. Kousek utrhni, tak aby tam byla i kůrka rohlíku, přehni a napíchni na háček.

Úterý 28. února 2012 ve 12:14® lunimus

btw. dnes som si kúpil poslednú povinnú súčasť výbavy, aby som mohol ísť na ryby … a to podberák … teraz síce o „pár“ minút už vyrážam na služobnú cestu, ale zajtra dúfam, že sa mi podarí vrátiť relatívne skoro, aby sme mohli s deckami vybehnúť aspoň na hodinku – dve k vode :-) V tejto súvislosti chcem poprosiť o tip, akou nástrahou začať … mám k dispozícii všetky štandartné druhy kuchynského korenia, kukuricu v konzerve, múku, strúhanku, krupicu, vtáčí zob (pre kanárika), zemiaky, vajíčka … vlastne mám všetky bežne sa vyskytujúce veci v kuchyni + rohlíky :-) … viete mi z tohoto navrhnúť niečo zaujímavé (s rel. presnými pomermi dávok) … ďakujem :-)

Tento příspěvek byl editován 28.2.2012 12:18:36 uživatelem lunimus.
Úterý 28. února 2012 ve 12:12® lunimus

Páni, ďakujem :-) … presne to je to, čo som potreboval počuť … nie, že by sa mi do toho nechcelo, ale preto, že je fakt blbosť robiť niečo, čo niekto iný už má odskúšané a sa mu to neosvedčilo :-) … len poznamenám, že tie závrtné očká som nemal v pláne dávať na balzového woblera, ale na niečo tuhšie :-)

Pondělí 27. února 2012 v 16:28® osprey
osprey

lunimus> Sumec ti ho rozebere. Viděl jsem wobblery, kde byly ze dřeva doslova vytržené ty drátěné kostry. Ale i kdyby z té kostry všechno dřevo opadalo, tak na tom tu rybu pořád vyndáš.

Pondělí 27. února 2012 v 16:07® LuboO
LuboO

lunimus> nebude. Ono ten vrut sa ti casom moze vykyvat, drevo ti zvlhne, vyschne, zvlhne vyschne, casom sa totiz dostane vlhkost aj pod epoxyd, takze ono to nie je dobre. Lepsie je to narezat a dat jeden cely drot, to vydrzi ovela viac.

Sobota 25. února 2012 v 11:26® lunimus

ono predpokladam, ze ked to testnem zatazovou skuskou a vydrzi to minimalne 1,5 nasobok nosnosti vlasca, tak to bude asi v pohode :-)

Sobota 25. února 2012 v 11:23® olda
olda

lunimus> Ahoj,otázka nemusela zapadnout,možná to nikdo nezkoušel tudíš o tom nic neví.Já to pouze viděl na nějakém videu tuším na YouTUBE a mám dojem že ten vrut ještě lepili epoxy.

Sobota 25. února 2012 v 10:35® lunimus

Napadla mi jedna otázka ohľadom výroby woblerov zo smrekového dreva. – otázka síce patrí do kategórie „výroba woblerov“, len sa tam akosi stratila a jedná sa tiež o začiatočnícku otázku, tak si dovolím opýtať sa aj tu … Je možné miesto priebežného drôtu ukončeného na oboch koncoch očkom použiť očko so samorezným závitom? Resp. používa to takto niekto? Aké sú s tým skúsenosti? Prípadne ak by som chcel použiť takéto samorezné očko, odporúčate použiť radšej iné drevo? aké?

Sobota 25. února 2012 v 10:35® lunimus

Napadla mi jedna otázka ohľadom výroby woblerov zo smrekového dreva. – otázka síce patrí do kategórie „výroba woblerov“, len sa tam akosi stratila a jedná sa tiež o začiatočnícku otázku, tak si dovolím opýtať sa aj tu … Je možné miesto priebežného drôtu ukončeného na oboch koncoch očkom použiť očko so samorezným závitom? Resp. používa to takto niekto? Aké sú s tým skúsenosti? Prípadne ak by som chcel použiť takéto samorezné očko, odporúčate použiť radšej iné drevo? aké?

Pátek 24. února 2012 ve 20:40® lunimus

osprey> heh .. no ja som dnes spravil tepelny skok cca 20°C … dosiel som z Tatier, kde sme mali vyse metra snehu do Bratislavy, kde si nikto nepamäta na sneh :-)

Pátek 24. února 2012 v 19:26® osprey
osprey

lunimus> Na tekoucí vodu to, co jsem napsal, na stojatou v zimě nechodím. Ostatně tady jsou stojaté vody ještě pod ledem.

Pátek 24. února 2012 v 15:32® lunimus

osprey> Maly Dunaj mam tesne „pod oknami“ cca 500m od domu, takze tam by som chcel skusit cez tyzden niekedy poobede – cez vikend by som chcel s deckami vybehnut na bicykloch na „zelenu vodu“ – to je celkom pekne jazero, kam sa obcas chodievame v lete kupat (cca 7km od nas)

Pátek 24. února 2012 v 15:29® lunimus

osprey> Dakujem :-) … a co by si odporucal na pomaly tecucej kalnej rieke (viditelnost do 1m) – jedna sa o Maly Dunaj :-)

Pátek 24. února 2012 v 15:25® osprey
osprey

lunimus> Hodně zdaru. Takový jednoduchý univerzální úvod: Slabý vlasec, malý háček, tmavé jemné krmení (v zimě nemusí být moc, na menší vodě bohatě stačí půl kila – třetinu hned a zbytek během lovu), na háček malý kousek rohlíku a chytat ze dna nebo těsně nad ním.

Ryby si budeš muset najít.

Pátek 24. února 2012 v 15:20® lunimus

osprey> jj … na to som pripraveny, ze mozno aj nic neulovim, ale budem vonku, mozem si prevetrat hlavu :-) … ono je fakt, ze k tomu nepotrebujem rybarsky listok, ale takto sa to manzelke bude jednoduchsie vysvetlovat :o)