Chytej.cz

Začínáme rybařit

V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 13. ledna 2012 ve 22:36® osprey
osprey

lunimus> Myslím, že si ho normálně nechat můžeš. Ale platí tam nějaký limit v počtu, mám za to, že u vás jsou to 4 kusy, u nás jen 3.

Pátek 13. ledna 2012 ve 12:55® regulus
regulus

lunimus> v tom ti asi neporadíme, ony jsou ty předpisy v Česku a na Slovensku trochu jinak, vy máte ty vody jinak uspořádané my máme jen pstruhový a mimopstruhový a vy máte tuším 4 druhy vod. na to ti bude muset odpovědět někdo kdo zná slovenskou legislativu, Mira to myslím taky asi vědět nebude, ale uvidíš až se tu objeví. Řekl bych ale, že když si pořádně přečteš vaše předpisy (u nás je to zákon o rybářství a bližší podmínky lovu ryb), tak to tam bude určitě někde napsaný.

Pátek 13. ledna 2012 v 8:51® lunimus

Mám otázočku :-) Ak mám „kaprové“ povolenie – lovím v kaprovej vode a chytím pstruha (napr Liptovská Mara) – môžem si ho privlastniť, alebo nie?

Povolenie na lov v pstruhovej vode nemám.

Pátek 13. ledna 2012 v 8:04® lunimus

S tým samozrejme súhlasím, že púšťať vianočného kapra do rieky je asi blbosť a tie štatistiky s úmrtnosťou rýb po ulovení a pustení môžu byť tiež reálne ale záležia prípad od prípadu ryba od ryby a rybár od rybára … Ak rybu vylovím, nešetrne ju odháčkujem a budem sa s ňou ešte pol hodinu fotiť a chytať ju budem suchými rukami, asi jej šance na prežitie pridávať nebudem. Ak sa mi ale podarí rybu šetrne odháčkovať ešte vo vode, prípadne ak mám so sebou rybie dezinfekčné prostriedky, tak tie šance na prežitie budú vyššie :-)

Isto mi však každý dá za pravdu, že cena rybárskeho lístka zahŕňa v sebe cenu rybieho mäsa, ktorú musí rybársky zväz znovu zaplatiť pri zarybňovaní. Ak je teda počítané s tým, že ako rybár môžem za rok vytiahnuť 50 kaprov, musí zväz pre mňa nasadiť 250 malých kapríkov – ak sa ráta s prirodzeným úbytkom (čísla si teraz vymýšľam) potom je cena povolenia oprávnená.

Ak som však športový rybár, ktorý všetko pustí, tak ak sa počíta s tým, že 10% mojích úlovkov zahynie, je treba kvôli mne nasadiť už nie 250, ale 25 kapríkov a teda aj športový rybár by mal platiť samozrejme povolenku, ale len napr. 25% ceny normálnej povolenky a bude to férové aj voči zväzu, aj voči športovému rybárovi.

toto je ale vec, ktorá by sa mala predebatovať skôr v rybárskej rade, ako keď si to povieme tu :-) … na druhej strane si ale myslím, že aj tieto veci musia ísť zdola a musia sa najskôr ujasniť na dolnej úrovni, čo by sme ako rybári chceli :-)

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 23:08® osprey
osprey

lunimus> U nás si je odpracuješ na výlovech nebo údržbě okolí chovných rybníků. Dají se i zaplatit.

A co se týče „sportovního rybářství“, tak to, že ryby pouštíš, není zas až tak sportovní (a to ti říkám jako člověk, který pouští hodně – skoro všechno). Jenže úmrtnost ryb po ulovení rybářem vychází vědcům v rozmezi 3 – 17 % (nějaký americký výzkum). Rybařina je lov, i když může zahrnovat sportovního ducha a citlivý vztah k přírodě. Představa, že budeš rybařit jako neškodný sportovec je stejně mylná jako představa, že když pustíš vánočního kapra do řeky, tak bude hrozně rád.

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 22:45® lunimus

osprey> to máš pravdu … lyžovačka nie je vôbec lacný špás … za inštruktora na dve hodinky denne platím 50,–€ + náklady na vlek … a tých 50,–€ mám ešte dobrú cenu ako „verný“ zákazník … ale neľutujem ani euro, pretože decká lyže chytili a minulý rok už zlyžovali čiernu zjazdovku (8 a 5rokov) … ale keď budú kúsok väčší, zasvätím ich do tajov skialpinizmu a tam ma cena lístkov na vlek netrápi … takže nemám vážny finančný problém kúpiť deťom povolenky ak ich to bude baviť naozaj … ale vyhadzovať prachy len tak sa mi tiež nechce, takže ak by do budúcnosti existoval športový rybársky lístok, určite by som ho podporil :-)

Aby sa ale nestratila moja posledná otázka, tak na ňu ešte raz upozorňujem, lebo je to vec, čo sa ma dotýka :-)

• ako prebiehajú brigády a čo je poväčšinou ich náplňou?
Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 22:23® osprey
osprey

lunimus> Já teď za pstruhovou a mimopstruhovou povolenku plus nějaké ty povinné platby navíc dal cca 4 500 czk. Nic nenaděláš.

Jestli jsou děcka malá, do 10 let a moc dlouho u toho nevydrží, kup si povolenku a prostě jim sem tam půjč prut. Jestli nebude porybný blázen, tak tě nebude peskovat, že jsi půjčil prut malému děcku.

Pokud někdo z dětí touží lovit sám a evidentně má „tah na bránu“, nedá se nic dělat. Vem si, kolik bys zaplatil, kdybys vzal děti na lyžovačku na sjezdovku.

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 22:17® lunimus

V podmienkach na získanie rybárskeho lístka je tiež zmienka o povinnosti odpracovať „pár“ brigádnických ho­dín.

Nechcem sa z takejto povinnosti vyzuť a určite si nájdem termín brigády, ktorý bude korenšpondovať s mojím voľným časom, ale vzhľadom k tomu, že som na žiadnej takejto brigáde ešte nebol, vie mi prosím niekto z vás stručne (alebo aj obsiahlejšie) popísať, čo sa na takejto brigáde robí? V prvom rade sa mi jedná o to, či je to taká práca, aby som mohol vziať so sebou aj deti – nech sa tiež trochu priučia zodpovednosti, ale na druhej strane nevydržia určite bez dohľadu celý deň takže ak by charakter práce vyžadoval moje 100% zainteresovanie, radšej by som ich asi nechal doma :-) … no a na druhej strane – bol by som nerád, ak by ostatní kolegovia rybári mali pocit, že som si doniesol na pomoc deti z dôvodu, aby som sa ulial z ťažkej práce … Takže k otázke na charakter možných vykonávaných prác dopĺňam otázku, či je bežným zvykom brať na takéto akcie aj deti :-)

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 21:20® lunimus

jj … hovoril som, že to mám naštudované a že mi to nič nehovorí :-) … na linke, ktorú som tu už uviedol www.srzba2.sk sú uvedené komplet poplatky … pre deti je ročná celozväzová kaprová povolenka 20,– € – lenže ja mám rybolovuchtivé deti 2 … i keď Janka po tom až tak moc netúži, ale neprežila by, keby si aj ona nemohla aspoň občas nahodiť prút … a naše zákony sú bohužiaľ postavené tak, že neexistuje „spoločný“ resp. prenosný detský lístok … takže pre moje deti je kaprová povolenka spolu 40,–€ … povolenka pre dospelého je 73,– € + členské 20,– € a zápisné nového člena 17,– € + poplatky na MÚ Ale nie som tu aby som vyplakával nad „nekresťanskou“ cenou pre rodiny s deťmi … skôr sa budem zameriavať na otázky rybára začiatočníka a tému platenia členského považujem za uzavretú :-) … v každom prípade ďakujem aj za všetky odpovede ohľadom členského :-)

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 20:50® osprey
osprey

lunimus> Tak to tam nemáte. Tady jsem si stáhl váš „Rybársky poriadok“ a jsou v něm i povinnosti a práva rybářů od 6 do 15 let.

Loví na jeden prut, mají omezené množství úlovků a budou mít jistě levnější povolenku než dospělý.

Víc ti asi nepomůžu.

http://www.srzrada.sk/index.php?…

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 20:29® lunimus

Bohužiaľ nič takéhoto som zatiaľ v zákonoch neobjavil a to som ich už pár krát preštudoval :-) … je uvedené, že rybársky lístok získajú deti do 15 rokov bezplatne, ale musia ho mať počas lovu pri sebe … keď však hovoríš, že by tam niečo takéto mohlo byť uvedené, preštudujem zákon a vyhlášku ešte raz a budem sa sústrediť práve na spomínané pasáže :-) I keby si každý z mojích prútov vzali obe deti, najdôležitejšie je aby mali deti radosť a nech sme spolu vonku :-)

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 20:15® osprey
osprey

lunimus> Ano, je těch peněz docela dost – státní rybářský lístek, členský příspěvek, povolenka.

Podívej se, možná máte v předpisech, že dítě např. do 10 let smí chytat na jeden z prutů dospělého majitele povolenky (ony to děti většinou dlouho nevydrží, tak bys chvíli chytal na jeden – já chytám na jeden skoro pořád a moje děti nerybaří).

Čtvrtek 12. ledna 2012 v 19:45® lunimus

Ďakujem :-) … už tomu rozumiem :-)

Vychádzal som ale z toho, že zákon stanovuje, že na rybolov všeobecne potrebujem povolenie ministerstva hospodárstva – toto povolenie získam na miestnom úrade. To ma oprávňuje chytať ryby všeobecne. Nedáva mi to však povolenie loviť ryby na vodách, ktoré sú súkromné, alebo v správe SRZ, alebo inej inštitúcie a to sú v princípe všetky vody SR. Preto potrebujem ešte povolenie správcu konkrétnej vody. V tomto prípade je to SRZ, ktorý si voči rybárom uplatňuje oprávnené náklady a je vecou SRZ, či mi povolí chytať ryby športovým systémom alebo nie … tieto poplatky pre SRZ nie sú stanovené v zákone ani vo vyhláške.

Preto mi nebolo jasné, či je nutné uhrádzať aj kaprovú povolenku, alebo nie.

Už mi je to však jasné :-) … Na druhej strane som od začiatku predpokladal, že rybárstvo nie je lacný špás a som ochotný niečo aj investovať – zvlášť, ak to pomôže našim vodám :-)

Čtvrtek 12. ledna 2012 v 16:19® hraji
hraji

lunimus> odpověď na tvoji otázku je, pokud chceš chytat ryby na revírech SRZ, bez ohledu na to, zda je budeš jíst a nebo pouštět, potřebuješ platný Rybárský lístok od obecního úřadu a povolenku k rybolovu (kaprovou) od MO SRZ.

Čtvrtek 12. ledna 2012 v 16:17® hraji
hraji

lunimus> ale slovenský zákon o rybářství nezná nic jako sportovní rybaření a chyť a pusť. Musíš vycházet z toho, co je v platné legislativě a ne z toho, co ty by sis představoval.

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 14:18® lunimus

hraji> áno, s tým samozrejme počítam, že existujú zákony a vyhlášky … tie mám podrobne naštudované :-) … aby sme si dobre rozumeli, už som to tu vo svojich starších príspevkoch viac krát spomínal, že mám záujem prevažne rybáriť metódou chyť a pusť … rybársky lístok + členské v rybárskom zväze je na 100% jasné, že musím zaplatiť … moja otázka znela, či „kaprové“ povolenie znamená, že môžem loviť úžitkové druhy rýb definované vyhláškou a následne si ich privlastniť, alebo pri systéme chyť a pusť je možné túto časť vynechať?

otázka privlastnenia si hospodársky „bezvýznamných“ rýb je len rozšírením mojej otázky, ak by platilo, že pri systéme chyť a pusť nebudem potrebovať „kaprové“ povolenie … a teda podstatou mojej otázky nie je privlastňovanie si týchto rýb …

Zjednoduším to teda na nasledovnú otázku (z tvojej odpovede totiž stále nerozumiem presne, či áno, alebo nie):

• ak chcem byť len športový rybár a KAŽDÚ rybu pustím nazad do vody, je potrebné aj kaprové povolenie, alebo mi stačí členská známka na nasledujúce obdobie?

rozdiel v cene je 73,–€ čo nie je málo a v prípade, že by som musel povolenie vybavovať aj pre 2 deti, je to celkovo 113,– € (cca 3000,– CZK)

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 13:28® hraji
hraji

lunimus> kolego, aby jsi mohl bez problémů a potíží rybařit, musíš dřív, než nakoupíš pruty, navijáky a ostatní vybavení zvládnout předpisy a nařízení, kterými je rybář na Slovensku povinen se řídit. Já si myslím, že jiné, než „kaprové“ ani nepřipadá do úvahy. I pro lov podle tebe bezvýznamných ryb potřebuješ jak rybárský lístok, tak povolenie.

Čtvrtek 12. ledna 2012 ve 12:14® lunimus

O.Ki … takže s prútmi teda chvíľu vydržím, takže už mi chýba len podberák a rybársky lístok … tu mám ale pár nejasností. Na stránke www.srzba2.sk sú uvedené správne poplatky. Predpokladám, že charakter poplatkov i zákonov je podobný, takže svoje otázky vysypem na Vás :-)

Cena môjho lístka by mala byť 6,50€ – povolenie z miestneho úradu 17,–€ – registračný poplatok zväzu 20,– € – ročné členské

teraz nastáva otázka. Ak chcem loviť ryby vyslovene športovo a sem tam zobrať hospodársky nezaujímavú rybu (ostriež, červienka, belica …) je nutné kupovať aj „kaprové“ povolenie? ktoré ma v princípe oprávňuje na rybolov aj hospodársky zaujímavých rýb Povolenie potrebujem celozväzové, takže 73,– € navyše nie je zrovna malý peniaz (ale v mojom prípade tých pár € určite zaplatím) Jedná sa mi skôr o to, že deti mám 3, z toho 2 sú schopné rybolovu (najmenší má ešte len 2 roky a ten bude spokojný s rúčkou od metly, špagátikom a háčikom z alobalu :-)) … ale tieto moje zvyšné dve deti majú celozväzovú povolenku na kapre 2× 20,– €, čo sa mi zdá už trochu prehnaný luxus … … ako to teda je potrebujem kaprové povolenie, alebo nepotrebujem, aby som mohol ponoriť háčiky do vody?

Čtvrtek 12. ledna 2012 v 11:49® osprey
osprey

lunimus> Háček nechávám koukat – on se o to hůř vyplivuje. Měl by být ale jen tak velký, jak je nutné. Hodně lidí používá zbytečně velké háčky a pak to ryby odhalují.

Pokud jde o polohu prutu, na té záleží někdy méně, jindy více – třeba s čihátkem mezi očky by měl prut mířit na nástrahu, aby tření vlasce v očkách bylo minimální. Totéž při lovu candáta na rybku, kde se dravec nechá pár metrů popojet (není to nutné při menší velikosti rybky).

U plavané jde spíše o to, aby byl vlasec napnutý a při některých plavačkových technikách se vlasec utopí pod vodu (špička prutu je pod hladinou).

Pokud budeš chytat s tím, co máš, bude to ve většině situací jedno.

Ten prut, na který jsi poslal odkaz, ti nijak extra nepomůže. Je to jako ten tvůj lehčí, jenom o 30 cm delší. Opravdu si dojdi osahat nějaké pruty někam do obchodu. Teď v zimě mají málo zákazníků, takže se ti budou mít čas věnovat. Pár prutů si osaháš, něco se dozvíš a uděláš si obrázek o tom, co se prodává a za jakou cenu.

Čtvrtek 12. ledna 2012 v 11:29® lunimus

pri love na feeder tomu rozumiem … aby sa prejavil záber v max možnej miere, musí sa ideálne prenášať sila z vlasca na špičku udice, ktorá následne svojím ohýbaním, resp. chvením signalizuje záber … 90°musí byť kvôli rozkladu síl na špičku Je však pri ostatných rybolovných technikách uhol dôležitý? … napr kvôli záseku, alebo neviem čomu inému? Pretože ak mi špička nesignalizuje záber, ale ten je indikovaný buď plavákom, alebo ťahom vlasca, tak ak vezmem do úvahy, že všetky očká na udici sú vyrábané tak, aby mali minimálne trenie s vlascom, potom mi vychádza, že uhol medzi vlascom a prútom nie je podstatný … Ale to sa dívam na vec len z pohľadu teoretickej fyziky a možno reálna prax rybárov je niekde inde :o)

Btw. keď už píšem, rovno sa opýtam ďalšiu otázku. Mám možnosť získať tento set: http://www.rybarikpp.sk/…prut-navijak- je to lepšia, resp. vhodnejšia výbava, než to, čo som popísal o pár riadkov nižšie?

Čtvrtek 12. ledna 2012 v 10:28® Bigpista
Bigpista

lunimus> Jsem taky v postatě začátečník, ale pokusím se odpovědět. Zkušenější mě kdyžtak opraví. ad1: Úhel vlasce a prutu závisí na rybolovné technice. Při lovu na feeder je ideální úhel ± 90°. Při lovu na klasickou položenou s čihátkem (policajtem) by měl jít vlasec co možná nejpřímější cestou od špičky prutu.

ad2: Špička háčku by měla být obnažená kvůli jistějšímu záseku.

Čtvrtek 12. ledna 2012 v 8:14® lunimus

Ahoj :-) Takže na ryby začnem chodiť zrejme s tým, čo mám :-) … mám však pár ďalších otázok. Je dôležité, ako sú udice položené? jedná sa mi o to, či je nutné, aby udice boli položené tak, že prút je priamym pokračovaním vlasca, alebo môžu byť podopreté len vpredu, napr o zábradlie a vlasec zviera s prútom tupý, prípadne ostrý uhol? … prípadne je vôbec „dovolené“ pri plávanej pustiť prút z ruky podobne ako pri položenej?

Druhá séria mojich otázok je na spôsob „uloženia“ nástrahy na háčiku. Napr budem loviť na červíka. Je vhodné, aby špička háčika ostala schovaná v nástrahe, alebo musí trčať von aby sa dalo zaseknúť? Ako som sa totiž dočítal, tak ryby svoju potravu najskôr „ochutnajú“ a pár krát vypľujú, až potom ju zhltnú … ak zacítia ostrú špičku háčika, môže byť nástraha podozrivá … takže špičku schovať, alebo nechať trčať, či je to prípad od prípadu podľa ryby a typu návnady?

Středa 11. ledna 2012 ve 23:42® osprey
osprey

lunimus> Bohatě to stačí.

Na Dunaji (velkém) budeš mít s plavanou docela problém (hloubka, proud).

Celkově si myslím, že budeš potřebovat delší pruty, ale netroufám si radit. Začni zjara na menší stojaté vodě, kde je naděje, že bude dost ryb blízko břehu.

Vyzkoušej si plavanou s těmi pruty, co máš a dívej se, jak a s jakým náčiním chytají jiní.

Budeš muset určitě koupit jiné pruty, ale udělal bych to až po prvních zkušenostech, abys zbytečně nevyhazoval peníze.

Vem si třeba, že tam, kde je hloubka metr, snadno můžeš chytat na plavanou i s prutem kolem 240 – 270 cm. Na pětimetrové hloubce už to bude problém. U plavané chytáš přesně tam, kde krmíš, takže větší dálka, hloubka a proud to komplikují. Takže do 10 m od břehu na menší hloubce a v klidné vodě je plavaná snadná. Pro úplný začátek je proto dobrá taková voda, kde najíždějí ryby poměrně blízko ke břehu, není tam moc hluboko a voda se moc nehýbe.

Můžeš chytat i na položenou. Použiješ krmítko, necháš dopadnout na dno, nasadíš na vlasec čihátko (policajta) a chytáš. Dohodíš dál, nemusíš řešit hloubku. Plavaná je citlivější a zábavnější, u té položené máš šanci chytit i větší ryby. Na velkých vodách chytá většina lidí na položenou. Je to snadnější.

Zajímavou variantou položené je tzv. feeder – prut s hodně jemnou špičkou, která detekuje záběry.

Středa 11. ledna 2012 ve 23:16® regulus
regulus

lunimus> no na tom Dunaji nebude ten Berkley cherrywood spinning 9´/40–80gr asi tak úplně od věci.

Středa 11. ledna 2012 ve 23:13® lunimus

hmm … popisat vodu pre mna ako neskuseneho rybara je trochu problem … viem o vode, ze je mokra a ze sa v nej da dobre plavat :-) … dost bolo ale vtipov a prezradim, ze som z hlavnej dediny SR – teda z Bratislavy. Vo svojom dosahu na Bicykli mam Velky Dunaj (asi netreba specialne popisovat), cca 500m od baraku mi tecie Maly Dunaj (upravene koryto) – inac vhodny asi skor ako sportovy rybolov vzhladom na to, ze v minulosti Slovnaft nemal cisticku na moc vysokej urovni a dnes je to stale vsetko v podlozi … Povodie dunaja vytvorilo mnozstvo jazier, slepych ramien a podobne + v okoli mam niekolko strkovisk. Najcastejsie budem zrejme chodit na jazero „zelena voda“, co je vlastne povodne koryto maleho dunaja. No a v neposlednom rade by som chcel vyskusat stastie na rieke Hron v blizkosti Levic, kde mam chalupu :-)

… staci takato definicia, alebo by to chcelo este nejake dalsie indikatory?

Středa 11. ledna 2012 ve 22:34® osprey
osprey

lunimus> Na laně nelezu, ale dělám si sbírku tatranských sedel – Priečne, Prielom,…

Občas tam vidím ty šílence na lanech šplhat. Tam mě nedostaneš:-))

Tak si kup podběrák s rameny 60 cm, tím podebereš i desetikilového kapra. Nevím, co tam máte za ryby, ale tohle by mělo na většinu z nich stačit.

Kdybys viděl speciální náčiní na plavanou, budou ti pruty připadat strašně dlouhé, vlasce slabé a háčky malé. Doporučuji exkurzi po obchodech. Nech si nějaké pruty ukázat, popovídej s prodavači.

Začít klidně můžeš s tím co máš. Nebude to žádný zázrak, ale postupně přijdeš na to, co opravdu chceš.

Také by bylo dobré, kdybys popsal vody, kde chceš chytat. Líp by se radilo.

Středa 11. ledna 2012 ve 21:47® lunimus

fuu … pride mi to take dost jemne nadobicko, tak som trochu prekvapeny, ale doverujem odbornikom :-) … aj vy vsetci by ste mi museli verit, keby som vas zobral na skaly, priviazal na lano, pre vas mozno tenky spagatik, do ktoreho si ja trufnem odskocit aj na 10–15 metrovy pad :o)

k tomu podberaku mam este jednu otazocku. Ak planujem na rybach stravit viac casu a chcem investovat teraz, nie je vhodne radsej kupit teraz hned väcsi? … samozrejme, kolena mi sluzia a nemam problen sa dostat do vody za rybkou, aby som ju odhackoval tam :-) … a ako si Osprey spravne poznamenal, nemam v plane vytiahnut do mrazaku kazdu rybu, co sa mi zaväsi na hacik. Ryby sice milujem, ale neznamena to, ze ich musim mat na tanieri kazdy den a tiez plati, ze rybie mäso mrazenim vyrazne straca kvalitu … takze rybky na konzumaciu si budem starostlivo vyberat a podstatne viac ich skonci s5 vo vode, ako na mojom tanieri :o)

Středa 11. ledna 2012 ve 21:16® osprey
osprey

lunimus> Tak ten první je prut na těžkou přívlač (třpytky a tak). Cílová ryba by měla mít aspoň 70 cm, klidně i metr nebo víc.

Na plavanou je to použitelné tak s živou rybkou na dravce. Na menších revírech by se s tím dali chytat kapři na položenou a byl by to docela dobrý prut na úhoře.

Ten druhý je takový prut, se kterým se dá dělat skoro všechno, ale nebude to žádný zázrak. Půjde s ním vláčet, ale jak si jednou vezmeš dělený prut, asi už se ti k tomu teleskopu nebude chtít vracet. Půjde s ním chytat na lehkou položenou – ideálně s předšpičkovým policajtem. A na opravdu malé a ne moc hluboké vodě s ním půjde i chytat na plavanou. Pro začátek by mohl stačit tvému synovi.

Podběrák s rameny 50 cm ti do začátku bude stačit. Navíc spoustu ryb, pokud se dokážeš sehnout k vodě, prostě odháčkuješ bez podebírání (předpokládám, že na jídlo si budeš ryby vybírat a nezgábluješ každou šupinu, co se ti pověsí na háček).

Středa 11. ledna 2012 ve 20:49® lunimus

Priatelia :-) … mam prve dva pruty (darovanemu konovi sa na zuby nepozeraj) ale i tak ma zaujima vas nazor na ne:

• Berkley cherrywood spinning 9´/40–80gr
  • Mikado Combat telespin 240 c.w. 10–25 gr

co mozem v realnej praxi ocakavat od tychto prutov, co a ako odporucate na to lovit

Druhu otazocku mam ohladom podberaka … aky si mam zaobstarat? staci 50×50, alebo radsej väcsi? Aka je idealna velkost pre zacinajuceho rybara? pripadne mate nejake tipy, na co si dat pozor? Dakujem :-)

Úterý 10. ledna 2012 ve 22:52® osprey
osprey

lunimus> Sumečka u nás v Čechách jedí a prý je docela dobrý.

Jakousi jedovatou klasikou jsou krev úhoře (toxin se rozkládá při cca 60 stupních) a jikry parmy (mrena).

Pokud jde o jídlo, drž se kapra, většího cejna a případně nějakého lepšího dravce.