Vyhledávání
Začínáme rybařit
V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 18. srpna 2010 ve 21:01® lota
-
breca> jo dík.chytám na kmenový vlasec 0,16mm a návazec tet nedávám protože my to jinak přetrhnou ale nevím čím to je že kolega chytá na 0.12 a vytáhne je v pohodě.
- Středa 18. srpna 2010 v 10:34® breca
-
lota> musíš si uvědomit jednu věc. A to, že celý cajk je kombinací všeho – prutu, vlasce, návazce i navijáku. Kapři, o kterých píšeš, se dají chytat i na kmen 0,16 a návazec 0,12 či 0,14, ale musíš mít všechno dokonale sladěno. Samozřejmě záleží i na konkrétních podmínkách, kde chytáš. Těžko uspěješ s jemnou technikou na zarostlém revíru, plném vázek. Pokud ale prostor je, není problém nechat rybu pojezdit na volném prostranství. Chce to jen trochu zručnosti a práce s brzdou navijáku.
- Středa 18. srpna 2010 v 0:10® osprey
-
lota> Chytej na tak silný, na jaký ty ryby zdoláš.
- Úterý 17. srpna 2010 ve 20:42® lota
-
začínám chytat s lovem na plavanou to my jakštakš de ale nevim jak vytáhnout kapry kolem 50–60cm na soukromáku na slabší návazec.nevím jestly je to prutem nebo jestly něco dělám špatně.
- Středa 4. srpna 2010 ve 21:30® lubo OV
-
zazatec> no, ne že by to bez návazce nešlo, ale s návazcem si lov dost ulehčíš. A rybám taky. Samozřejmě, za předpokladu, že je návazec slabčí, než kmenový vlasec
Např. je lépe utrhnout o vázku jen návazec, než celou montáž. Taktéž ryba, když se při zdolávání utrhne, má velkou šanci přežít jen s kouskem návazce, než sebou tahat celou montáž. S celou montáží je šance na přežití malá. Pokud dáš mezi kmenový vlasec a návazec obratlík, zmenšíš nebezpečí kroucení vlasce. Atd atd.....
- Středa 4. srpna 2010 v 16:15® timbab
-
zazatec> Dávám návazec i na mnohem větší kapry než píšeš.Na plavanou to má celkem dost výhod a na feeder taky.
Tento příspěvek byl editován 4.8.2010 16:16:30 uživatelem timbab. - Středa 4. srpna 2010 v 16:09® zazatec
-
b.gun> Slabší návazce jsou možná dobrý při lovu menších ryb, ale když chytám kapříky kolem 45 cm tak návazec nepotřebuji.
- Středa 4. srpna 2010 v 0:10® b.gun
-
keeptouch> Ano, dá se to praktikovat i tak, jak napsal zazatec, ale … zbytečně se tak člověk může připravit o spoustu záběrů, kterých by použitím návazců – které mu dávají k dispozici variabilitu koncové montáže – docílil. Často se člověk setká se situací – a nejenom v plavané, ale i u feederu atd. – kdy ryby prostě nechtějí brát, i když se v zakrmeném místě nacházejí. Pak může mj. pomoci třeba i taková „drobnost“, jako je zeslabení vlasce o jeden stupínek (např. z průměru 0,14 na 0,12 mm). A tuto možnost mu dává právě použití návazců. Těžko si lze představit, že bude člověk ke každému navijáku mít třeba 5 cívek s průměry vlasce od 0,08 do 0,16 mm. A s těmi uzly jako oslabujícími články to také není až tak horké, pokud je zvolen dobrý uzel a ten je správně navázán. Případně lze použít jako spojení kmenového vlasce s návazcovým smyčky.
- Úterý 3. srpna 2010 ve 23:56® keeptouch
-
zazatec> Super, to jsem ráda, že se tohle nezměnilo!
- Úterý 3. srpna 2010 ve 22:08® osprey
-
EkonomCZ> Vlasec, háček, napíchneš kůrku, lehce smočíš, aby byla těžší a nahodíš.
- Úterý 3. srpna 2010 ve 20:02® Robur
-
EkonomCZ> http://www.chytej.cz/…-sobe-dil-7/
ale fídru se neboj, nic na tom není, akortá máš pocit, že ti to víc bere
- Úterý 3. srpna 2010 v 10:51@ EkonomCZ
-
Zdravím a děkuji za odezvu. Dneska jsem si byl zachytat na Sádrovně (zatopený lom u nás v Opavě), ale ani ťuk
KOlega rybář co tam taky seděl říkal, že teď prostě moc neberou, tak doufám, že mé počáteční neúspěchy jsou dány tímhle obdobím
(byl jsem na rbách cca 8× a zatím jsem chytl jen cejny, očka a jednoho okounka, vše jsem pustil). JInak já tedy ani žádné návazce s karabinama nepoužívám, nevím k čemu je to dobré a kde je výhoda tohoto způsobu? Mám prostě háček navázaný na hlavním vlasci a hotovo. Chtěl bych se zeptat jaké háčky na kapříky používat? Stačí cca kolem 1 a půl cm? Ještě jeden dotaz: Jak se chytá na plavanou? Nemyslím se splávkem, ale prostě s návnadou plovoucí na hladině. Chodím totiž chytat na Slezskou Hartu a vždy po setmění voda neskutečně ožije, koukám jak kapříci, amuři, nebo co to je loví hmyz z hladiny a já jen smutně sedím a koukám, jak se policajt ani nehne
Nejde mi o to za každou cenu nachytat a sežrat rybu, to není to proč chodím na ryby… ale zase občas bych něco vytáhnout mohl
Proto mě ani neláká nějaké to boilis či co to je, feeder teda taky neznám, ale nepotřebuji žádné vymakané techniky.. spíš chci prostě umět více způsobů lovu – na položenou, na splávek, na plavanou? Časem muškaření, číhaná na dravce…
- Úterý 3. srpna 2010 v 9:51® zazatec
-
keeptouch> Na hlavní vlasec se háček váže i dnes a myslím že je to tak lepší. Nejlepší sestava na plavanou je splávek, zátěž a háček navázaný přímo na hlavním vlasci. Nejsou tam žádný zbytečný uzly, které by zeslabovaly sestavu a funguje to taky.
Tento příspěvek byl editován 3.8.2010 09:52:36 uživatelem zazatec. - Úterý 3. srpna 2010 v 0:12® keeptouch
-
regulus> Trefil jste to přesně, naposledy jsem rybařila v roce 84
. Opravdu začínám od nuly, takže pro začátek to zkouším na plavanou. Zatím nemám žádné kvalitní náčiní, protože mým cílem bylo zkusit to teď v létě o dovolené (mám ji právě teď)a zjistit, jestli mě to pořád tak baví, jako kdysi. A když jo, tak pak si teprve začít pořizovat alespoň průměrně kvalitní náčiní. Koupila jsem ten nejlevnější teleskop, co jsem našla a už to byla sada i s navijákem. Ten je skutečně hrozný, typuji, že možná má vydržet tak dva – tři týdny, asi ne víc. Jsem u soukromého rybníku, kde se za lov platí, ale státní povolenka není třeba. A jak jsem psala, zkouším to na plavanou a čekám, co bude… Prý je tu ve vodě klasika, ted hlavně kapři, líni, karasové. Dnes jsem přišla k vodě a nahodila. Vůbec jsem nepočítala s tím, že by mohlo cokoliv zabrat dřív, než si stihnu sednout. Najednou byl splávek pod vodou, vlasec napnutý jak blázen a než jsem se zmobilizovala, vlasec se urval v místě, kde byla původně přidělaná karabinka návazce. Můj uzel tedy asi nebyl zrovna správně zvládnutý. Jsou to zkrátka úplné začátky. A mám stejný problém jako tady kolega, co píše, že je složité rozumět i názvosloví v různých článcích. Často ani nevím, o čem je řeč, hledám to pak v knížkách atd. Třeba pokud jde o ty návazce, já je v roce 84 nepoužívala. Navazovala jsem na hlavní vlasec, přímo. Ale najednou zjišťuju, že dnes se už asi přímo na hlavní vlasec háček neváže? Jinak dnes jsem sundala ten původní vlasec a navinula cosi co se jmenuje Hiper Catch, Fishing Ferrari, je to údajně pro ryby do 5kg, tloušťka 0,265. Ten se už nekroutil. Původní vlasec byl také zcela nový, síla byla 0,18 ale značku už nevím, už jsem ho vyhodila.
- Pondělí 2. srpna 2010 v 18:29® osprey
-
EkonomCZ> Zdravím kolego.
Řekl bych to takto: každý revír má svoji obsádku a nějaká (přírodní) pravidla, podle kterých funguje.
Pokud budu vědět něco o tomhle, bude mi stačit dvacet let starý teleskop, trochu slušný naviják, vlasec podle toho, co chci chytit a normální splávky a „policajty“. A krmení, klidně i šrot se strouhankou a vařené kroupy nebo kukuřice.
Všechny moderní styly lovu (moderní kaprařina, feeder, závodní plavaná,…) jsou technicky vychytané, mohou dát lepší výsledky, ale jde to i bez nich.
Začátečnické články se už dneska moc nenosí a spousta rybářů zapomíná, co je opravdu důležité. Takže se můžem bavit tady spolu, třeba to postupně vychytáme.
Proti motání se dělají krmítka s černou plastovou trubičkou.
Kde jsou ryby, to se dneska moc nezveřejňuje. Většinou pak dotyčný lituje, že nemlčel.
- Pondělí 2. srpna 2010 v 15:45@ EkonomCZ
-
Dobrý den. Tak se po cca 10 letech vracím k rybaření a zjišťuji, že už nic neumím. Jako amatér jsem začal s lovem na položenu, na těžko. Chtěl bych Vás poprosit o pár základních rad:
- Kde a jak se naučit vázat správně návazce? Já používám klasické krmítko, zabezpečené bužírkou a cca 20 cm od něj háček. Silov velikost 25mm, což mi ale příjde zbytečně moc, přvážu. Mám občas problém s tím, že se mi návazces různě při náhozu do krmítka zamotá, zauzlí… co s tím? Taky nevím, jaké krmítka používat? Jsou různé – pružinové, takové olova na dlouhé plastové tyčce.. nevím co k čemu je dobré a lteré používat (te´d používám ty pružinky). Je někde nějaký popis krmítek a k čemu jsou která určená?
- Rád bych se naučil i jiný techniky rybaření, jak tedy co se týče
návazů, tak i způsoby. Ještě tak zvládnu chytat na splávek a to je tak
všechno. Hodně tady čtu o Boilis, o chytýní na feeder (vůbec nevím, co
to je…) Můžete mi někdo poradit třeba nějakou stránku, kde bude nějaký
ucelený návod pro začátečníky jak s čím začít? Protože když si čtu
nějaké odbornější diskuze, tak nerozumím ani těm výrazům
- Nevímte o nějaké databázi revírů? Nemyslím jejich čísla a tak, ale spíš rady kde v mém kraji chytat, kde jsou jaké ryby… neznám žádného rybáře, takže pořád chodím na dvě, tři místa a rád bych zkusil i jiné reváry (láká mě chytat na řece, ale nevím jestli v ní vůbec nějaké ryby jsou a jak je chytat)
Pokud by mi někdo napsal na meil nějaké rady, případně poslal odkaz na nějakou ucelenou stránku pro začátečníka, budu mu moc vděčný!
- Pondělí 2. srpna 2010 ve 14:21® osprey
-
keeptouch> Je to otázka jak velkou máš cívku navijáku, jak starý je ten vlasec a kde to necháváš. Pokud to je v kufru auta, kde je na slunci teplota dost velká, tak ten vlasec odchází docela fofrem.
Vlasec se vybírá podle spousty vlastností. S nosností bych se moc netrápil – obvykle je to jen vylhané číslo.
Zeptal bych se nějakého rybáře z okolí, s čím má dobré zkušenosti.
Návazec vážu nejčastěji přes obratlík (zleva očko, zprava očko, mezi tím kovová šiška nebo váleček, ve které se ta očka otáčejí). Velikost stačí i poměrně malá. Strhat obratlík je docela problém.
- Pondělí 2. srpna 2010 ve 3:27® regulus
-
keeptouch> s vlascama je to trochu ošidný. Nemyslím si, že by mnoho lidí mělo vyzkoušenejch větší množství vlasců a taky co člověk to jinej názor. To co je pro někoho shit, je pro druhýho v pohodě dostačující, protože mu jeho vlastnosti vyhovují.
Začnu trochu z jiné strany, dle toho co jsi psala, chytalas naposledy někdy v roce 1984, možná se mýlím, ale jeden z důvodů bude to, že nejspíš používáš zbytečně silnej vlasec, ony ty dnešní pruty jsou něco jinýho než Tokozácký plnolamináty a tehdejší teleskopy. Takže první rada je, zamysli se nad sílou vlasců. Kapr se dá bez problémů vytáhnout na 0,16 nebo 0,18 vlasec, pokud teda nemá skoro metr. Jeden z důvodů toho kroucení může být silný vlasec a malá cívka navijáku spojená s mizernou kvalitou vlasce. On každej vlasec když se odmotá z cívky bude mírně zvlněnej, myslím tím, že nebude úplně rovnej, ale zase to není jako když rozpářeš svetr. Pokud se konkrétního typu vlasce týká, tak jsem už před mnoha lety přestal laborovat, protože jsem si párkrát pěkně nabil držku a kupuju tři druhy vlasců od Spomy, není to sice žádnej zázrak, ale je to už skoro 10 let stále stejná, slušná kvalita za vcelku rozumnou cenu, vím, že když si koupím vlasec 0,14mm, tak opravdu s velmi malou tolerancí má uvedej průměr, su na to už zvyklej a tak to většinou neurvu. Jistě jsou asi lepší vlasce, ale z druhé strany je daleko víc horších za víc peněz. Kdybys ještě kapinku upřesnila, to tvoje chytání, možná by se dalo i konkrétně poradit. Pokud je ten vlasec co se ti kroutí Raptor, tak ho klidně hoď do popelnice, je to strašná sračka i když se určitě najde někdo kdo mi bude oponovat.
Pokud se týká návazců, platí to samý, upřesni jakým způsobem chytáš, bobkaření není můj šálek čaje, takže musí odpovědět někdo jinej, ještě tak něco o feederu nebo plavačce bych zvládl poradit. Vlastně ani nevím, jestli se klasický položený požívají návazce.
Pokud se týká karabinek, tak jsem mimo mísu ze stejnýho důvodu, je asi poněkud podivný používat karabinku k připevnění návazce, snad kromě nějaký sumcový montáže, u jakýkoholiv způsobu chytání kaprů mi to připadne poněkud divoký používat karabinu i když proti gustu, žádnej dišputát.
Upřesni ten způsob rybolovu a bude jasněji, brko, položená nebo feeder???
Tento příspěvek byl editován 2.8.2010 03:27:52 uživatelem regulus. - Pondělí 2. srpna 2010 v 1:49® keeptouch
-
Jestli mohu ještě otravovat několika dotazy ohledně nakupování potřeb:
- Jak vybírat vlasce – jen podle jejich vlastností, nebo i podle značky? Co je pro začátečníka rozumná volba z hlediska kvality i ceny? (Lov na rybníku, první rybářské krůčky.)
- Když bych zpočátku upřednostnila kupování již hotových návazců, jak a podle čeho zvolit správnou kombinaci hlavního vlasce a návazce? (Jak návazce vybírat.)
3)Je nějak dáno, podle čeho se volí velikost karabinky k upevnění návazce?
Díky!
- Pondělí 2. srpna 2010 v 1:40® keeptouch
-
Petas> To je skvělé, moc díky!! Dnes jsem poprvé vyrazila k rybníku. Od začátku jsem měla problém s vlascem, pořád se točil a kroutil. Po nahození vypadal jako spirálka a s každým dalším nahozením se to zhoršovalo. Díky tomu by ani nešlo zaseknout, kdyby cokoliv zabralo… Tak nevím, jestli jsem blbě nahazovala a mohla si za to sama, nebo jestli byl vlasec nekvalitní. Zatím jsem to vyřešila sundáním a navinula jsem na naviják zcela nový vlasec. Tak další pokus u vody ukáže. Ale chci se zeptat – jak by se měl normálně vlasec chovat? Měl by být na vodě rovný nebo je nějaké to „kroucení“ možné? (Nemyslím vyklenutí větrem, ale doslova spirálovité kroucení vlasce.) Díky!
- Sobota 31. července 2010 ve 14:27® osprey
-
mannice> Ještě přidej Owner a některé série od Mila a Mivardi (obvykle to nejlepší, co nabízejí).
Tento příspěvek byl editován 31.7.2010 14:28:14 uživatelem osprey. - Sobota 31. července 2010 ve 14:24profil byl smazán
-
osprey> mě se ho podařilo zlomit i při odháčkování,možná sem si za to moh trochu i já,ale stejnak u jiných háčků se mi to nikdy nestalo. Jaký používáš neradši háčky? Já sem spokojenej s kamatsu,hayabusa a nuclear ale s těma je spokojenej snad každej.
- Sobota 31. července 2010 ve 13:33® osprey
-
mannice> Chytal jsem s těmi Maruty poměrně dlouho – na tlouště a bílou rybu to šlo. Ale u kaprů to byl dost propadák.
Naštěstí dneska je háčků mraky.
- Sobota 31. července 2010 v 10:13profil byl smazán
-
Mě maruto háčky taky zklamaly.Nakoupil jsem tři druhy háčků,který vypadali docela slibně a všechny se mi zlomily buď v lopatce nebo v obloučku.Háčky na rousnice od maruta už vůbec ne,ty se mi zlomily za vycházku 3 a to při zdolávání,tak při odháčkování.
- Pátek 30. července 2010 ve 23:58® osprey
-
Radek M.> Dělal mi to jen jeden typ háčku – jisté Maruto – příliš tenká a ostrá lopatka. Už ho nepoužívám, stálo mě to několik pěkných ryb.
- Pátek 30. července 2010 ve 22:01® Radek M.
-
osprey> Tomu by se dalo zabránit navlečením gumy na háček. Teďka zkusím háčky z očky. Doufám, že to nebude mít vliv na úspěšnost.
- Pátek 30. července 2010 ve 21:58® osprey
-
Tino> K tomu odřezávání skutečně dochází. Potýkal jsem se s tím u lovu řáčních kaprů. Dělají to některá typy háčků. Buď to chce velmi pečlivě vázat uzly anebo pro sichr ještě najít háčky, u kterých se to nestává. Jsou takové – myslím, že mi to zatím neudělal žádný Owner.
- Pátek 30. července 2010 ve 21:20® sgt.mooody
-
Tino> Je to malej bolen
- Pátek 30. července 2010 ve 14:23® Radek M.
-
Já pravě taky venku ale uzel dotahnu až k lopatce aby už neměl vůbec žádné místo se pohnout, ale zatím se mi ještě nestalo aby mi montáž povolila v tomhle bodě.
Možná praskl vlasec nebo ti to ten háček mohl uříznout 0.16 je pořád dobrý vlasec, ale už jsou hodně náchylné na každé odření. Mě už montáž na kapry ukousla štika a ne jednou.
- Pátek 30. července 2010 ve 13:19® Tino
-
Radek> Myslím, že obvykle venku 1–2mm pod lopatkou. Ale 100% si nejsem jistý.